מועד: 16 בנובמבר 2016
מקום: משרדי נחושתן-ספרן, רמת-גן
נוכחים: חברי ועד – ליה נירגד, בעז רקוץ', יורי נחושתן, יוסי עמרם, גיל גן-מור, שני גולדברג (הצטרפה באיחור), צוות – ארן רונדל, יפתח בריל, יוסי צרפתי, דפנה פלס, תני גולדשטיין. אורי להט ומינדי גולדברג הצטרפו בחלק השני. ועדת ביקורת – איל שגיב, אריה לוי, אילנה בן-עזרא.
ליה: 2017 לא תהיה שנה קלה, לא מבחינה תקציבית ולא מבחינות נוספות.
ארגונית, נירית מתחילה למעשה היום את חופשת הלידה שלה, וארן ימלא את מקומה כמה חודשים.
הזירה שאנחנו פועלים בה ממשיכה להיות קשה, וגם גיוס המשאבים לא נעשה קל יותר.
תוכניות העבודה שלנו צריכות להניב פעילות שתייצר הצלחה וגם נראוּת – שתגדיל את ההשפעה שלנו, תביא למשמר פעילים נוספים ותאפשר לנו לעמוד ביעד גיוס המשאבים, שלא עמדנו בו בשנה שעברה.
נפתח בתכניות העבודה. אני מבקשת לבחון אותן גם מבחינת היעדים המקצועיים שלהם וגם מבחינת היכולת שלהם לייצר את הנראות הזאת, להשפיע במישור שבו נמצאים גם דעת הקהל, גם התקשורת, גם הח"כים וגם התורמים.
ארן: הכיוונים הכללים שלנו בחודשים הבאים
1. לעסוק בדברים שבאמת ניתן לשנות
2. נמשיך בפעילות הרוחבית שלנו בכנסת (מדד ונגזרותיו) אבל נשמור לעצמנו את האפשרות לבצע פעולות ממוקדות יצירתיות.
3. בימים אלה אני יושב עם כל חברי הצוות, נבנה לו״ז גנרי שמורכב מארבעה מרכיבים (עבודה שוטפת – בלוקים של זמן לטובת המשימות השוטפות שקבועות בזמנים ספציפיים – זמן לעבודה משותפת עם חברי הצוות האחרים, זמן לחשיבה ולימוד ובעיקר תכנון קדימה)
4. בעוד כמה חודשים כשאסיים את תפקידי, הדבר המרכזי שארצה שיישאר אחרי, שלא קיים היום, הוא מנגנון הכשרה וגיוס של פעילים.
ליה: מעדכנת שיוליה סיימה את תפקידה בתחילת השבוע לאור הקשיים התקציביים שלנו, והלקונה שנפתחה כפי שאמר ארן עוברת אליו, צריך יהיה למצוא מענה הולם לפן הקריטי הזה בפעילות שלנו. ברור שיש כאן משמעות ישירה על אנשי הצוות כולם, נצטרך להבין איך מתארגנים. אני מבקשת שכעת הרכזים השונים יציגו נקודות הדורשות דיון משותף בתוכניות העבודה שנשלחו לוועד לקראת הישיבה.
מיכל מציגה
ארצה להתמקד כאן בעיקר בנושא חופש המידע (מוביל – ניצן מתן), ואחת המטרות היא להנגיש את זה למתנדבים שלנו, כדי לקבל יותר הצעות לבקשות חופש מידע.
* אנחנו כבר עובדים על המדד הבא, ובעוד כשבוע נתחיל בהצבעות. הייתי רוצה שכל אחד מ׳פוּל׳ המצביעים יצביע לפחות על 5 הצ״ח בשבוע.
* 'עבודה נושאית׳ הוא תחום שדפי מקדמת מתחילת התפקיד, וזה כולל צימוד של משקיפים ואנשי מחקר.
בעז: חופש מידע- צריכים לשקול את נושא חופש המידע, את הזמן של מתנדבים, את האפשרות להיות יעילים יותר בשיתוף פעולה התנועה לחופש המידע.
תני: ניצן מספק שליש מהאייטמים התקשורתיים.
ליה: ניצן מפנה את המבט לכל מיני כיוונים ומאתר דברים מצויינים, צריך לראות איך הדברים שהוא מבחין בהם גם מזינים את הפעילות, ובאופן כללי לשפר את התיאום בין הפעלות שלו למערך הפעילות הכללי.
בעז: אשמח שנתאם ציפיות מראש לגבי המדד כדי שלא נקלע שוב לוויכוחים על "איכות המוצר". אם זה המדד שלנו, אז לעמוד מאחוריו. ואנחנו חייבים להשקיע בממשק של המדד כי טופס הגוגל לא יעיל בעיניי.
ליה: יש בעית הצבעה שצריך לתת עליה את הדעת.
יוסי עמרם: חברי כנסת העירו שהמדד משקלל רק את ההצבעה במליאה.
גיל: המדד מעורר אי נחת וניסיתי להסביר זאת בכמה פורומים שלנו. הצעתי לשקול מדדים נוספים בנוסף למדד הזה באופן שישקף בצורה נכונה יותר את המציאות בכנסת. מהניסיון שלי נבחרות יותר מדי הצעות חוק לא רלוונטיות שאנחנו נדרשים להצביע עליהן.
יפתח: אגב, אתה יכול להצטרף לצוות רלוונטיות.
ארן: ניסיתי לדחוף לצמצום הצעות חוק שנכנסות להצבעה.
ליה: קיוויתי שיתקיים דיון על המדד במהלך הפגרה. לא נשנה עכשיו את המתודה לאחר שכנס החורף התחיל. הוגדר שיהיה תהליך מחשבה על המדד שיסתיים ביולי. מבקשת להגדיר בו אבני דרך, מה יהיו שלבי התהליך ומה הלו"ז.
גיל: הסכמה שצריך להעמיק את היכולת להפיק מידע על מהלכים במושב.
מיכל: יש זמנים שלמחלקת מחקר יש מתנדבים ויש זמנים שאין. קשה לדעת מה יהיה.
ליה: נדמה לי שהצוות מעורב מדי בכתיבת פירושים. הפיתרון לעומס צריך להיות בבניית מערך המתנדבים.
מיכל: הרעיון הוא שאנחנו רוצים לתת דגש על החלוקה הנושאית, ושזה יתפוס יותר מאמץ מהפירושים, כמו מידע מקדים על הלוביסטים.
חוק שלא נמצא במוקד שלנו אלא במדד, הפירוש נכתב על ידי איפארט.
בעז: לקיים את הדיון על המדד עוד במושב החורף ולא בקיץ, כדי שלא נפספס 2 מדדים.
יפתח: מציע שניקח חודש-חודשיים לבצע ארגון שיטתי של המידע, הקלדת נתונים וטבלאות, ממצאים מהוועדות, סרטונים שמכינים. ללא השיטתיות אחזור המידע מבזבז זמן.
ליה: ללא רכזת פעילים מחלקת מחקר תצטרך לגייס בעצמה עוד פעילים וזה אתגר.
מיכל: עוד לא פיצחתי את (דרך קבלת) המתנדבים שלנו. כשקיבלו אותי להתנדב, ארן דיבר איתי ואני תוהה איך סטודנטים למדיניות ציבורית למשל לא קופצים על המציאה ורוצים להתנדב.
דפי: כל מתנדב חדש צריך להיות מנותב כרגע למחלקת מחקר. חובב עבד די חזק עם המכינה הירושלמית וזה דורש מפגש אתם.
דפי מציגה:
כרגע חלוקת הזמן שלי היא 70% בירוקרטיה ו-30% תוכן.
צריך להעביר משקל אל המתנדבים גם בזמן אמת וגם אחר כך. וארן ואני ניסחנו שאלון מעקב שהאופי שלו מאוד עיתונאי, הכול חדש, צריך להתייחס לזה ברגישות ולהתאים לפעילים מסויימים.
הבעיה איך מוציאים ממשקיפים חומר בזמן אמת. אני אומרת למשקיפים שיותר אפקטיבי לכתוב יותר מאשר לצמצם.
יכול להיות שעדיין אין להם מספיק מידע. אני בעצמי לא עברתי על כל הצעות החוק, חלקן ממושב קודם וחלקן על חוק התקציב.
נדע מה הכיוון של הכנס בערך עוד שבועיים.
כרגע 70% מוקדש לבירוקרטיות של רישום המשקיפים, פרוצדורות עם הוועדות, מול הח"כים, זה זמן שאני רוצה להקדיש לאקטואליה והכנת המתנדבים כמו שעושים בתחילת שבוע עם תחקירנים, מה מצופה מהם.
בעז: קיבלת מנדט לשנות את הפעילות בכנסת כפי הבנתך, אבל תכנית העבודה נראית העתק של שנים קודמות.
דפי: 70-30 תלוי בלוז של הכנסת. קשה לי מאוד להגיע כל יום לירושלים ואצטרך לפתור את זה. המטרה שלי שהפעילים יהיו המדווחים.
בעז: כדי שתכנסי לשבוע עבודה כמו שצריך, את יכולה להחליט על התמקדות במספר קטן של הצעות חוק וזה יסתנכרן עם עבודת מחלקת המחקר.
שני: מניסיון הפרוצדורה מתישה אבל את עושה את זה רק שבועיים וזה יהיה יותר מהר. (מציעה לדפי לסייע לה להיכנס לתפקיד בתחום הרישום). רוצה להתייחס לסדנאות ההכשרה, לא רואה לאיזו מחלקה זה נכנס בתכנית העבודה. עלה בחמשוש שעלינא ואני נשב על זה עם מעגל נוסף של אנשי צוות ופעילים. הסדנאות חשובות במיוחד כדי להבהיר למשקיפים מה בדיוק נחוץ לנו וכדי להעצים אותם. לא ראיתי לזה התייחסות גדולה בתוכנית.
תני: אם יש משקיפים בכנסת שלא מביאים מספיק תועלת האם לא יוכלו לעזור במחקר?
תשובה כללית – לא
ליה: נבנית כאן מתכונת חדשה של עבודה בכנסת, ואנחנו צריכים לתת לזה זמן.
יפתח: השינוי בתכנית העבודה הוא שלא מופיעה המלה עדויות. לא על זה הדגש עכשיו ואנחנו לא מעודדים את זה. ההפעלה בזמן אמת מתקדמת משבוע לשבוע ואנשים מתמקצעים. נעבוד יותר יעיל עם שימוש במערכת המידע, כיום אלו תהליכים מיותרים שגוזלים זמן. צריך לעבוד ביחד על אותה טבלה ולא לבזבז זמן על העברת רשימות בינינו.
חובב עשה עד היום בשוטף וצריך לדעת מי עושה את זה כולל ועדת שרים לענייני חקיקה
דפי: אני עושה את זה והשינוי הוא שוועדת שרים שולחים אלינו במייל
ליה: אני לא רואה בתכנית העבודה התייחסות לעבודה פרלמנטרית. איפה באה לידי ביטוי עבודת מסדרונות בכנסת, לדבר עם כתבים ונטוורקינג?
תני: זה חלק מתכנית העבודה שלי. האצלת סמכות שלי לדפי בכוונה.
ליה: מידע שמקורו במשקיפים הוא הדבר שאנחנו צריכים לכוון אליו. זה חשוב גם מבחינת ההגדרה שלנו כארגון אזרחי שפועל לקידום ערכים מסוימים בכנסת – ובמובן הזה גם מועיל מבחינת גיוס המשאבים.
יפתח מציג:
אני בתפקיד 3 שבועות וזו טיוטה שאני מקווה שנעמוד בה. במחלקה מטפלים בפייסבוק, אתר, טוויטר ועדכונים מיידיים וגם נוסף עלי עריכת חומרים. רוצים להתרשת יותר מבחינת פייסבוק. 15 אלף שקל של קידום, לפזר בכמה מקומות. אני רוצה להפיק סרטונים עם חומר שלנו שמפרש את מה שקורה בכנסת.
האתר עבר שלב ראשוני של הידוק והסרת שומנים – חזית של העמותה עם חומרים טכנים של מי שמתעניין בנו כארגון ומוקד – כתבה מעניינת או מדד… אין לאתר שאיפה להיות אתר חדשותי. מאגר פירושי החוקים מוצג באתר ורצוי להנגיש אותו. אני חושב שהוא ראוי לאתר יעודי ולא להלביש על האתר הקיים שעמוס מדי. לא יודע מתי אספיק לכתוב עלון פלוס לתרגם לאנגלית. פלאיירים, נשמח לרעיונות. אחד שהוא גמיש מבחינת קריאייטיב שמתאים יחסית לכל מיני ארועים.
קמפיין מימון המונים – לו"ז. הכל כתוב בתכנית עבודה.
ליה: אתם מוזמנים להעלות דילמות.
יפתח: ניוזלטר, לא רואה את התועלת שלו למשוך את הפעילים.
אייל: תספיק את כל המשימות האלו בלוח הזמנים הנתון? האם אין יותר מדי עומס בתכנית העבודה?
בעז: תרגום לערבית שמקוצץ והוא לא מתכנס בביטוי תקציבי .
ארן: יש שגרירת רוטשילד עם 4 שעות שבועיות.
יפתח: אין תוחלת לפייסבוק בערבית בלי שיהיה אקטיביסט ערבי שמנהל אותו.
בעז: ניוזלטר בעידן הנוכחי מיותר, מתעדכנים עלינו בפייסבוק. אפשר לבדוק לגביו באנליטיקס
תני: בנוגע למיתוג, נודע לי עכשיו ואני לא חושב שצריך להוציא 20 אלף על מיתוג. בתור שותף בחברה שעוסקת בזה.
ליה: נבחן מה צריך לקצץ.
אריה: מציע יעד שאפתני יותר מ-25 אלף לגיוס המונים.
ארן: היעדים בתכנית העבודה שאפתניים וחלק מהם יתקצצו. זה סכום אופטימלי.
יוסי עמרם: לזרז פרסום חומרים בשפות אחרות. לאסוף מידע כדי לנצל תרומה לארגון שלנו.
יוסי צרפתי מציג
דילמה ששווה לדבר עליה וזה הקהילות שאנחנו בוחרים. התחלנו לעבוד עם 4 ישובים ג'אסר וטייבה, נהריה, עתלית. מתחיל להפגש עם התארגנויות מקומיות ולהכיר אותם. מדידה של הביצועים שלנו, יש מישהו שעושה הערכה פרו בונו. הנושאים שונים בכל מקום גיאוגרפי. ביסוס קשר יקח זמן אפילו אם זה ברמת המפגש והיכרות עם פעילים ברמה המקומית.
יוסי עמרם: פנית לפעילים מעפולה ונצרת עילית?
ליה: האם כל הסיפור של תהליך ההערכה שווה לנו.
מינדי: UJA מבקשת מפורשות לדעת על הערכה.
ליה: יוסי, בתכנית העבודה שלך עולה שאתה תגייס משאבים לפעילות המקומית. זה לא אמור להיות באחריותך. כשמגישים בקשה בינואר לפדרציה זה יעזור לנו מאוד להציג זירה מקומית שיש בה גיוון. לאור העובדה שאין רכזת פעילים נראה איך מתפעלים את זה.
יורי: איפה הזירה הפיזית של הפעילים ברמה המקומית? על איזה מוסד הם מפקחים, משקיפים?
יוסי צרפתי: זה תלוי מאבק, קודם כל הם תושבי העיר/הרשות המקומית. זה מתנקז למה המאבק שלהם. מהמטרה שלהם נגזר איך הם יפעלו בחודש הקרוב והלאה.
ליה: בהתאם למאבק שמעניין אותם אפשר יהיה להבין היכן מפעילים את הכלים המשמריים – האם במועצה? בוועדה המקומית לתכנון ובנייה? זה צריך להיבנות.
יוסי צרפתי: היו פגישות 2-3 קבוצת תושבים סביב מאבק, פגישה בלו"ז בחיפה ובירוחם. כרגע יש המון פניות מיישובים שונים. אנחנו נכיר אותם ובתהליך נשאר עם 3-4 ישובים. יכול להיות שנהיה עם 10 ישובים שרוצים לעבוד איתנו. תגידו שאתם רוצים ומחוייבים ואנחנו אתכם. אבל אני רוצה שנעמוד מאחורי זה.
ליה: נדרשת הכרעה כדי שנהיה מהימנים. ויכול להיות שנצטרך לשנות את התכנית המקורית של התמקדות בשני יישובים.
יוסי: יש אפשרות לגיוס מהיר של כספים? יש פוטנציאל גדול מאוד וכל יום אני מקבל טלפון מעוד מקום. שתהיו ערים שיש פוטנציאל. אני רוצה לדבר גם על החינוך. ישובים מתדפקים על דלתינו.
ליה: תחום החינוך כתוב בתכנית העבודה, נצטרך לדחות את הדיון בו למועד אחר.
תני מציג:
בכנסת – לשמור על היעדים שהגענו אליהם במושבים הקודמים. אייטם בשבוע במהלך כנס וכ-20 פרסומים למדד. שואף למינון ומבנה שישתנה. רוצה שיותר אייטמים יגיעו ממשקיפים בכנסת ומרוצה מאוד מצורת העבודה בימים האחרונים עם דפי וארן. והכיוון שלא כל האייטמים יסתובבו סביב עבודת הרכזים – מיכל דפי וניצן.
שואפים שבכל עיר יהיה דובר. יוסי מתראיין השבוע לערוץ 10 לאולפן שבקריית שמונה. צריך לצאת עם הצהרה בכל פעילות מקומית.
מציין שצריך לדבר בהמשך על משמר החברות.
ליה: זה נושא שצריך להקצות לו סעיף תקציבי ולבדוק את מעמדו המשפטי [יורי מתחייב לבדוק]
תני: שת"פ עם עיתונאים נבנה ספונטנית. מגיע לכנסת פעם בשבועיים ומפגיש את דפי עם עיתונאים שלא מכירה. זרימה חופשית עם עיתונאים. עדכון בסמס כשמדברים עם עיתונאי.
יוסי עמרם: מעדיף לשווק את המשמר דרך כמה שיותר רשתות וערוצים.
ליה: לא ברור מי מחזיק את שיתופי הפעולה. מי עושה אאוטריצ' שייצר מגוון גדול יותר במאגר הפעילים. החברה האזרחית כולה רתומה כיום לנושא החיים המשותפים, לכידות חברתית. זה נושא שקרוב ללבנו, ולמעשה המשמר החברתי הוא פלטפורמה אידיאלית לפעילות חוצת מגזרים. אנחנו צריכים לתת על זה את הדעת בגיוס פעילים חדשים.
ארן: זה נח אצלי. שתפים ואאוטריצ' לארגונים זה עליי.
ליה: תודה רבה לצוות. מבקשת מכל מחלקה להסתכל בקבוצה המשותפת על הערות שנאמרו, לא חייבים לקבל את כולן, אבל להתייחס.
תקציב 2017
בשלב הזה הצוות פורש, ומתקיים דיון על תקציב 2017. לאור אי עמידה ביעד גיוס המשאבים ל-2016 וצפי לא ברור ל-2017, ולאחר קיצוץ המשרה של גייסת הפעילים, מוסכם שנחוץ קיצוץ משמעותי בתקורות ונבחנות חלופות שונות. נידונה גם השאלה לאילו פעילויות שלנו קל יותר לגייס משאבים, ולאילו פחות. מוסכם שייבנה תקציב מודולרי שיוגש לוועד להכרעה, ויהיה קטן יותר מהתקציב המתוכנן המקורי. כמו כן, מוסכם שבתום הרבעון הראשון תיערך הערכת מצב מחודשת לגבי התקציב.