לראשונה מאז פרוץ משבר הדיור נראה שהכנסת מקדמת חוקים עם השפעה ממשית על קוני ושוכרי הדירות. איזה ציבור משרתת כל יוזמה, ומיהם חברי הכנסת שדוחפים אותה? המשמר החברתי סוקר את ההתפתחויות בכנס הכנסת האחרון.
במהלך כנס החורף 2017 עברו בשלבים שונים של חקיקה שבע הצעות חוק בתחום הדיור. בתוכן יש כמה רפורמות משמעותיות שאם יצליחו, עשויות לשנות במידה ניכרת את שוק הדיור ואת מצב שוכרי וקוני הדירות. חלק מההצעות הן מטעם הממשלה, אך גם ההצעות הפרטיות, שרובן הוגשו על ידי חברי הקואליציה, קיבלו תמיכה ממשלתית. כולן עברו בשלבי החקיקה השונים פה אחד.
הצעת חוק דיור בהישג יד
מצב: עברה בקריאה טרומית
ההצעה היא שדרוג של חוק "דיור בר השגה", שמאפשר לבנות דיור מוזל להשכרה על קרקעות פרטיות ולא רק על אדמות מדינה כפי שמתיר החוק הקיים. עיריות וועדות מקומיות יוסמכו לאשר ליזמים תוספות בנייה של עד 35% בקרקעות פרטיות שמיועדות לבנייה רוויה (מגדלים), במקום 20% כיום. בתמורה יתחייבו היזמים להשכיר חצי מהדירות הנוספות במחיר מוזל למשך 20 שנה. כל זאת, בתנאי שיש ביישוב מספיק תשתיות לבנייה. את ההצעה הגישו חמישה חברי כנסת מהקואליציה – משה גפני (יהדות התורה) דודי אמסלם (ליכוד), רחל עזריה ורועי פולקמן (כולנו), ויואב בן צור (ש"ס).
בשורה התחתונה: הצעת החוק עשויה להגדיל את מספר הדירות הזולות להשכרה ולסייע לשוכרי הדירות.
תיקון לחוק פינוי בינוי: הסכמים לארגון עסקאות לפינוי בינוי
מצב: אושר פה אחד בקריאה שלישית
ההצעה קובעת הסדרים חדשים שיקלו על דיירים להבין מה מתרחש בגיבוש עסקת פינוי בינוי, וכך היא מונעת שימוש לרעה בכוחו של היזם מול הדיירים.
בשורה התחתונה: ההצעה משפרת באופן משמעותי את מצבם של בעלי הדירות מול היזמים והרשויות בפינוי-בינוי.
תיקון חוק השכירות והשאילה ("חוק שכירות הוגנת")
מצב: אושר פה אחד בקריאה ראשונה.
הצעה ממשלתית לפיקוח על שוק השכרת הדירות. מדובר בגרסה מרוככת לחוק הפיקוח על השכירות שהגישה ח"כ סתיו שפיר. יש לציין כי ההצעה הממשלתית אינה כוללת את החלק החשוב ביותר בהצעה של שפיר – פיקוח על גובה העלאת דמי השכירות.
בשורה התחתונה: הגנה על שוכרי דירות – משפחות מעוטות יכולת ושוכרים צעירים – מחוזי שכירות דרקוניים.
תיקון חוק המכר: הבטחת השקעות של רוכשי דירות
מצב: אושר פה אחד בקריאה ראשונה
הצעה ממשלתית שתאפשר לחברות ביטוח לקבל תשלומים עבור דירות מרוכשי דירות. ההצעה תגדיל את היקף האשראי למשכנתאות. חשוב לציין כי מדובר בשינוי דרמטי בשוק הדיור, שעד כה איפשר רק לבנקים להעניק ליווי פיננסי לפרויקטים בתחום הדיור. הניסיון מלמד שרפורמות כאלה עשויות לזעזע את השוק ולא ברור אם ועד כמה הכנסת בדקה לעומק את השלכות ההצעה.
בשורה התחתונה: סיכוי להוזלת המשכנתאות של קוני הדירות.
תיקון חוק התכנון והבנייה: פיצול דירות
מצב: אושר פה אחד בקריאה טרומית
הקלות במתן אישורים לפיצול דירות שצפויות להגדיל את מלאי הדירות להשכרה. אף על פי כן, הצעת החוק מאפשרת להגדיל רק בתים צמודי קרקע גדולים (120 מטר ומעלה). מדובר, איפוא, בדירות שישמשו בפועל להשכרה לבעלי אמצעים, או בפריפריה, ולכן ההצעה לא תסייע לרוב האוכלוסייה המתגוררת בבניינים בערים הגדולות. את ההצעה הגישו מקורביו של שר האוצר משה כחלון בסיעת כולנו, ח"כ רועי פולקמן ואלי כהן.
בשורה התחתונה: עיקר ההשפעה יהיה על בתים צמודי קרקע ודירות בפריפריה, ופחות על תושבי הערים הגדולות.
הלוואה לדיור לאדם עם מוגבלות
מצב: עברה פה אחד בקריאה טרומית
הצעה פרטית של ח"כ קרין אלהרר (יש עתיד) שתחייב חברות ביטוח לבטח כל אדם בעל מוגבלות בביטוח משכנתא. הצעת החוק נועדה להגן על בעלי המוגבלויות, שלעתים אינם יכולים לקחת משכנתא בגלל היעדר ביטוח, אך מגלגלת את האחריות למצבם מהמדינה אל חברות הביטוח והבנקים.
בשורה התחתונה: לנכים יהיה קל יותר לממן קניית דירה.
תיקוני חקיקה: נכס המשמש למגורי נכה
מצב: אושר בקריאה טרומית
הצעתו של דוד אמסלם (ליכוד) תרחיב את מעגל הנכים אשר זכאים להנחה בארנונה, ותכלול בו בעלי שורה של מוגבלויות פיזיות וקוגניטיביות שאינם זכאים להנחה היום.
בשורה התחתונה: כל נכה שמתגורר במקום מגורים שהופנה אליו ע"י משרד הרווחה יקבל הנחה בארנונה כמו נכים אחרים שגרים בדיור שנמצא בחזקתם.
התמונה המצטיירת מהחקיקה בכנסת בתחום הדיור מעודדת: לראשונה מאז משבר הדיור ומחאת האוהלים, הממשלה מקדמת צעדים ישירים ואפקטיביים לריסון מחירי הדיור ואף להורדתם. המשבר שעורר מחלוקת סוערת והוציא חצי מיליון איש לרחובות מתורגם סוף-סוף למונחים מעשיים, והממשלה והכנסת מטפלות בו בשיתוף פעולה ובהסכמה. עם זאת, עדיין מוקדם לקבוע אם היוזמות החדשות יעלו יפה.
צריך לציין גם את השינוי המסתמן בעמדת משרד השיכון בתחום הדיור הציבורי. לראשונה אחרי שנים רבות, ארגונים העוסקים בדיור ציבורי מדווחים על צעדים מבטיחים של שר השיכון יואב גלנט להגדלת מלאי הדירות ולקיצור התורים לקבלת דירות ציבוריות. דווקא חברי האופוזיציה זנחו במידה רבה את תחום הדיור, וממעטים להגיש הצעות חוק חדשות בנושא.