הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
תאריך הדיון: 6-11-17
"מדי שנה נפטרים בין 4,000 ל-6,000 אנשים במוסדות האשפוז בארץ בשל זיהומים כתוצאה משהות בבתי חולים. בלתי נתפס שאלפי אנשים מתים ככה סתם ונושא זה לא חדר לתודעת הציבור. אולי הנושא לא סקסי מספיק ולא מדברים עליו הרבה. הטרגדיה היא שאנשים שנכנסים להתרפאות נפטרים מזה".
כך פתחה ח"כ שלי יחימוביץ' אתמול, יום ב', את הדיון בוועדה לביקורת המדינה, שעסק בנושא ריבוי זיהומים במוסדות האישפוז ובקהילה.
ראוי לציין שאתמול היה יומה הראשון של יחימוביץ' בתפקיד יו"ר הוועדה.
כבר בשנת 2013 נידון נושא כאוב וחמור זה. בשנים שחלפו מאז, התקיימו שבעה דיונים שונים בנושא, אולם יש רושם שכמעט דבר לא השתנה.
שורת הדוברים: בכירים במשרד הבריאות, מנהלי בתי חולים ונציגי קופת חולים. כולם דיווחו לוועדה וחשפו ממצאים המצביעים על "הסכנה שבאשפוז".
ליאורה שמחוני, מנכ"לית ומנהלת חטיבה במשרד מבקר המדינה, הדגישה כי מחלקות טיפול נמרץ הם המוקד הקריטי לזיהומים, ובמקום השני – מחלקות הפגים והיילודים. לדעתה, אחד האמצעים להתמודדות עם התופעה הוא שמירה על היגיינה וחיטוי: "רק שימוש בכלים אלה יכולים לצמצם את התמותה".
ח"כ ד"ר יעל גרמן, לשעבר שרת הבריאות, הדגישה שנושא זה נמצא בשולי הכותרות והרחק מתשומת הלב הציבורית: "אלפי אנשים מתים לשווא, ואין פוצה פה ואין מדבר", אמרה. עוד הוסיפה: "עד שמערכת הבריאות לא תקבל את המשאבים הראויים לה, המצב יימשך. הקשישים הסיעודיים לא צריכים להיות במחלקות האישפוז, אלא במחלקות הסיעודיות של בתי החולים."
פרופסור יהודה כרמלי, מנהל המרכז הארצי למניעת זיהומים, מסר כי עד סוף השנה יחוברו 4 בתי חולים למערכת איסוף מידע. עוד ציין, כי החלה לפעול תוכנית תמרוץ לבתי חולים, המעניקה 50 מיליון ₪ כבונוס, שישמשו אותם להתמודד עם התופעה. אולם, התברר לנוכחים שתקציב זה לא "צבוע" למטרה זו בלבד, וכל מנהל בית חולים יכול לעשות בו שימוש למטרות אחרות, לפי ראות עיניו.
ח"כ נחמן שי, שדיבר בשם אוכלוסיית הקשישים, הדגיש: "הם נכנסים להתאשפז, והסיכוי שלהם לצאת משם חיים הוא קטן, ישנם משפחות המעדיפות לא לאשפז אותם."
עוד דיברו ד"ר יחזקאל לוי (בסרטון), מנהל בית חולים ברזילי באשקלון, ופרופסור אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית.