במדינת ישראל קורה דבר מוזר, חוק יכול לעבור קריאה שנייה ושלישית אבל זה ממש לא אומר שבסופו של דבר גם מיישמים אותו במציאות. למה? כי יש הרבה חוקים ששרי הממשלה צריכים להתקין להם תקנות על מנת שיוכלו להוציא אותם לפעול באופן מיטיבי. מתי זה קורה בדרך כלל? שאלה מצוינת, התשובה היא שלפעמים אף פעם.
הנה דוגמה מצערת במיוחד: חוק חינוך חינם לילדים חולים נחקק כבר בשנת 2001, אבל עד היום אף שר חינוך לא טרח להתקין לו תקנות. מדובר בחוק חשוב שמסדיר את שעות ההוראה להם זכאים ילדים המרותקים לבתיהם ולבתי חולים בעקבות מחלה.
לפני כמעט שנה התקבלה החלטת ממשלה הקובעת ששר החינוך יתקין לחוק תקנות עד מרץ 2018. טיוטת התקנות כבר הייתה אמורה להיות מוגשת למשרד המשפטים בינואר. זה לא קרה וסביר להניח שעד סוף החודש לא יתקינו תקנות. כי הן עוד צריכות לעלות לדיון והצבעה בוועדת החינוך של הכנסת.
שלחנו למשרד החינוך פנייה ובה ביקשנו לדעת האם המשרד יעמוד בלוחות הזמנים של החלטת הממשלה. לקח להם כמעט חודשיים לענות, ובתגובתם הם ציינו שהדבר מתעכב עקב אי הסכמות בין משרד החינוך ומשרד הבריאות סביב שאלת חלוקת ההוצאות הכרוכות ביישום החוק.
למשרדי הממשלה אין בעיה לקחת את הזמן, מה זה 17 שנים? חפיף. מאחורי כל הסחבת הזאת עומדים אלפי ילדים שמרותקים לבתיהם בגלל מחלות נוראיות, ילדים שאינם מקבלים את החינוך לו הם ראויים.
היום קיימה הוועדה לביקורת המדינה דיון שעסק בהחלטות ממשלה שאינן מיושמות. מנכ"ל המשמר החברתי יוסי צרפתי ציין בדיון את העובדה ששר החינוך לא יעמוד בדד ליין שנקבע לו בהחלטת הממשלה, אבל נציגי משרד החינוך והבריאות לא טרחו להתייחס. בניגוד אליהם נציג משרד ראש הממשלה האחראי על יישום החלטות ממשלה, התחייב שהוא יטפל בסוגיה הזו בהקדם.
חשוב מאד לזכור שמאחורי כל הדיבורים והדיונים ואי ההסכמות עומדות אלפי משפחות שחייהם המורכבים גם ככה, הופכים קשים עוד יותר בגלל שלחוק הזה אין תקנות. אנחנו מבטיחים להמשיך ולקדם פתרון לסוגיה הזאת על מנת שכל ילדה וילד במדינה שלנו יקבלו את החינוך שמגיע להם.