הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
אין ספק שהנושא ״צימצום תורים ברפואה יועצת״ הינו בעל חשיבות ועניין הציבור, הבעיה הופכת קשה יותר כאשר מדובר בפריפריה. על פי הנתונים המוצגים המצב הולך ומדרדר.
חייב להקדים ולומר שבמקום דיון, קיבלנו בירבור אחד גדול. מתוך שעתיים שהוקצו לדיון, בפועל התקיים דיון של כחצי שעה לכל היותר בו הועלו הצעות שכבר נידונו בעבר, חזר על עצמו נושא בעיית התקציב ותגמול רופאים יועצים ושוב הועלתה הסוגייה מהיכן יושג הכסף. הדרישה שקופות החולים בכללותם ישאו בהוצאות היא לא ריאלית מכוון שזה לא יקרה ושוב הכדור מתגלגל לפיתוחו של משרד הבריאות.
על פי חישוב ד״ר ישראל אייזיק רופא בכיר ויו״ר הסתדרות הרופאים לשעבר בבית החולים סורוקה: ״לקיצור התורים דרוש תקציב של כ-800 מיליון ₪״.
תזכורת קצרה:
בשנת 2014 הייתה החלטת ממשלה להוסיף 120 מיטות לבית החולים סורוקה בבאר שבע, בתוך כך אושרה תוספת של 50 תקנים לרופאים חדשים וכן תיגבור של עוד 21 אחיות. שום דבר מהחלטות אלו לא מומש. אז לשם מה מתכנסת היום ועדה שדנה במה שכבר הוחלט מזמן, נוסיף על כך שהתקציב שהוא מקור הבעיה, נשאר תקוע.
מסכם יו״ר הוועדה: ננסה להגיע להבנות עם קופות החולים ועם שר הבריאות ליצמן, בניסיון לתקצב את הצרכים שהועלו. בקיצור בלהה…בלהה…בלהה…נושא בומבסטי ללא אופק תקציבי. לעת עתה לפחות.
דוגמה עניינית אחת הקשורה ברפואה מקצועית שהועלתה בדיון ונמשכה כשעה וחצי. מתייחסת לקלינאות התקשורת.
מסתבר שנושא קלינאות התקשורת מהווה את אחת הבעיות הקשות ביותר ובעיקר בפריפריה.
עקב המחסור הגדול בתחום קלינאות התקשורת הורים רבים צריכים להמתין זמן ממושך כדי להגיע עם ילדיהם לאבחון. שלא לדבר על אוכלוסיה רבה בפריפריה שאין ידה משגת לפנות לרפואה הפרטית.
מנהל מחוז דרום מקופ״ח כללית מציע מלגות והשתלמויות לסטודנטים שיהיו מוכנים לקשור את עתידם עם קופ״ח הכללית במטרה למלא את המחסור בכוח אדם.
ראש חטיבת הבריאות במכבי דורש לבטל את ההחזרים הכספיים למי שפונה לרפואה הפרטית על מנת לכפות רפואה כללית ושמשרד הבריאות יקצה תקציב לנושא.
נציגת החינוך המיוחד מתמקדת בקיים וטוענת שקיימים כיום כ-62 גנים לחינוך מיוחד באזור הדרום אליו מגיעים קלינאי תקשורת מטעם משרד החינוך.
הסכמה גורפת קיימת שמקצוע קלינאי תקשורת חשוב לא פחות ממורה למתמטיקה.
מכוון שלמקצוע קלינאי התקשורת באוניברסיטאות מגיעים מעטים משום שרף הפסיכומטרי הנו מעל 700. בתוך כך הועלתה הצעה להוריד את רף הניקוד בפסיכומטרי על מנת שיוכלו מועמדים רבים יותר להיקלט לתחום.
במקרה זה הערתי, יש לתת את הדעת במידה והצעה זו תמומש, האם זה לא יפגע ברמה המקצועית.
נציגת עמותת נאמן מציגה נתון מעניין. על פי הרישום קיימים כ-5000 קלינאי תקשורת רשומים, אין באפשרותה לדעת כמה מתוכם עוסקים בתחום. להערכתה לא כולם מועסקים משום שהשכר נמוך, תגמול כספי יכול לתת מענה.
נציגת עלות מבקשת להכיר במקצועות קלינאות תקשורת ומרפאים בעיסוק כמקצועות מועדפים ובתוך כך יינתן התגמול.
נכחו:
יו״ר הוועדה – חה״כ מאיר כהן – סיעת יש עתיד
ח״כ אחמד טיבי – סיעת הרשימה המשותפת
ח״כ ג׳מעה אזברה – סיעת הרשימה המשותפת
ח״כ דן סידה – סיעת ש״ס – הצטרף לקראת סיום הדיון
נציגי משרד הבריאות, משרד האוצר, משרד החינוך, הרשות לפיתוח הנגב, ההסתדרות הרפואית, עמותת נאמן, הסתדרות הרוקחים.
יוסי רוזנמן – עיתונאי