הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
בעימות העתידי בצפון ישנו צפי, שעשרות אלפי טילים ורקטות ישוגרו על העורף האזרחי, לתקופה לא קצרה.
מבקר המדינה, בדו"ח חמור, חשף כי יכולת ההגנה על תושבי הצפון מטילים ורקטות מוגבלת מאוד.
בעקבות זה התכנסה הוועדה לביקורת המדינה ביום שני 4.6 לדיון שכותרתו: "לא ערוכים, למחצית מאזרחי ישראל אין מיגון תקני במקרה של מתקפת טילים מסיבית על ישראל".
תא"ל (במיל)יוסף ביינהורן ,מנהל החטיבה לביקורת מערכת הביטחון פתח את הדיון וציין כי למחצית מבתי האב בגזרת גבול הלבנון אין ממדי"ם,לצה"ל אין אפשרות לתת התרעה מיוחדת לשליש מבתי האב במקרה של ירי לעבר יישובים. עוד הוסיף כי ישנה בעייתיות בשלושה מרכיבים: במיגון הפיזי, בהתרעות ובפינוי האוכלוסייה: "בתכניות הקיימות לפינוי ערי הצפון קריית שמונה לא נכללת. באשר לגזרה הדרומית ציין שקיימת התקדמות מסוימת במיגון בתי התושבים ביישובים הנמצאים עד 7 קילומטר מהגדר, כולל מיגונם של בתי הספר. אולם, בטווח של 15 קילומטר עדיין קיימים מוסדות חינוך שלא ממוגנים כנדרש. עוד צוין כי 80% מבתי האב בבני ברק לא ממוגנים.
נציג פיקוד העורף אל"מ י', מסר כי בדצמבר 2018 יהיו בין 1,700 ל2,000 אזורי התרעה .
גיורא זלץ, ראש המועצה האזורית גליל עליון, תקף בצורה קשה את הממשלה ואמר: "עד שלא תהיה התעוררות של הממשלה ומשרדיה, חלק גדול מהנפגעים והנזקים במלחמת לבנון הבאה לא יהיה בגלל החיזבאללה, אלא בגלל מה שהממשלה לא עשתה עד היום". הוא פירט וציין כי נכון להיום 107 בתי ילדים לא ממוגנים ,כמו גם 11 בתי ספר. ב-22 יישובים זמן ההתרעה הוא אפס.
היו"ר שלי יחמוביץ ,פנתה בשאלה: "האם את כל הדברים האלה אמרת לשרי הממשלה? האם אמרת להם כי "האסון הבא יתפוס אותנו לא מוכנים וזה יעלה בחיי אדם"?
"למרות שאני חדש יחסית בתפקידי אמרתי להם", השיב.
ח"כ עמיר פרץ (המחנה הציוני) שנכח בדיון, למרות שהוא לא חבר בוועדה, דיבר על היתרון הגדול של המיגון הפרטי. "הפתרון הכי משמעותי הוא המיגון הפרטי, בסופו של דבר מדינת ישראל תצטרך להתמודד עם השאלה, איך נותנים מיגון פרטי לכל אזרח? מה תהיה שיטת המימון? ומה יהיו התמריצים לאותם תושבים? והביא לדוגמה את עוטף עזה: "בעוטף עזה יש מודל כזה".
פרץ אף התייחס למתח ולאווירת כמעט מלחמה בתקופה האחרונה בצפון. "המבחן האמתי יהיה, אם העורף מוכן או לא ,לנהל חיי שיגרה בזמן עימות אמתי, מה שקרה ברמת הגולן לפני כחודשיים היה אומנם תחת מתח ודריכות אבל לא ממש היו שם במצב שטילים נופלים לתוך יישובים".
ח"כ חיים ילין (יש עתיד) תושב עוטף עזה: "צריך להילחם על זה שבצפון תהיה מערכת אזעקה כמו בעוטף עזה. למיגון הפיזי ישנה חשיבות רבה וזה הממ"ד. בפברואר 2008 סוף סוף הייתה החלטת ממשלה למגן. עד אז אנשים שנהרגו ונפצעו בעוטף עזה היו ללא מיגון וזה כשל ניהולי. תמיד במדינת ישראל מתעוררים רק אחרי שיש הרוגים, במקום למנוע זאת מראש. ואני אומר לכם שגם כיום ייקח חודשים למגן את 9 הקילומטר בצפון."
במהלך הדיון פרץ ויכוח בין זאב צוק רם, סגן ראש המל"ל לביטחון פנים ועורף ,לבין ח"כ עליזה לביא, בסוגיית המקלטים הציבוריים.(ראה סרטון).
ראוי לציין כי לאורך כל הדיון יו"ר הוועדה ח"כ שלי יחימוביץ, העירה לנציגי הגופים השונים שדיברו בלשון עתיד "אנחנו נעשה,מתוכנן ש.." "לא רוצה לשמוע, הייתם מזמן צרכים לעשות זאת, לא לחכות לדקה ה-90".
אני מהדיון יצאתי בתחושה, שגם בנושאים הרי גורל, אלה הקשורים לחיי בני אדם, המושגים: "ראש קטן ", "יהיה בסדר" ו-"שיטת הסמוך" ממשיכה לעבוד אצלנו. אז אולי הגשש החיוור שטבע את המשפט "הכל כאילו" צדק. הלוואי ואתבדה.