הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
נכתב ע"י אמנון מרגלית
בתחילת דיוני הוועדה העלתה ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) 2 נושאים:
- הטיפול בחיילים בודדים ללא עורף משפחתי שהשתחררו לאחרונה. מדובר באוכלוסייה של כ-500 חיילים משוחררים ללא שום תמיכה כלכלית.
- הכרזת משרד הבריאות על הצורך בלבישת מסכות בכל יציאה מהבית/המשרד. יש ניצול מצב ע"י רשתות השיווק. הח"כית חושבת שאם חייבים לעטות מסכה אז צריך לחלק חינם.
ח"כ משה אבוטבול (ש"ס) העלה את נושא המובטלים שנמצאים במהלך התקופה בה הם מקבלים דמי אבטלה. בסיום התקופה לא יוכלו למצוא עבודה עקב המשבר ויש למצוא פתרונות.
ח"כ תמר זנדברג (העבודה-מרצ): העלתה את בעיית הזוגות הלה"טבים שתקועים בחו"ל עם ילדי פונדקאות ולא מוצאים דרך לחזור.
ארז און, ראש חטיבת המרכזים הרפואיים הממשלתיים במשרד הבריאות סקר את מצב בתי החולים עקב העלייה הצפויה במספר החולים. בתי החולים הונחו להיערך כדלקמן:
- שליש ממיטות האשפוז (כ-5,000) לחולים מונשמים.
- שליש ממיטות האשפוז לחולים בינוניים וקשים שאינם מונשמים.
- חולים קלים ייקלטו בבתי המלון ובמערכות הקהילתיות.
- בבתי חולים גריאטריים יוכשרו מחלקות לקלוט חולים.
- הפעילות האמבולטורית נעשית ברפואה מרחוק.
- הפעילות האלקטיבית (מלבד הדחופה) הופסקה לחלוטין.
- סטודנטים לסיעוד ולרפואה שעמדו לקראת סיום הלימודים קיבלו רישיונות זמניים.
בתשובה לשאלה של ח"כ עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת) ענה מר און שבתי החולים בנצרת זקוקים לחיזוק ומשרד הבריאות פועל בכיוון זה.
בתשובה לשאלות של ח"כ תמר זנדברג (העבודה-מרצ) ענה מר און שצוותי הרפואה במחלקות שלא מטפלות בחולי קורונה מוגנים במסכות כירורגיות, מיגון שהוא מספק. ניתוחים לא דחופים נדחים כרגע ואין הערכות ל"יום שאחרי" בתחום זה.
בתשובה לשאלות של ח"כ מתן כהנא (הימין החדש) וח"כ קטי קטרין שטרית (הליכוד) ענה מר רון כי צוותים רופאים שנמצאים בבידוד נמצאים בחופשת מחלה על חשבונם.
מנהלי בתי חולים סקרו את המצב בבתי החולים:
פרופסור עופר מרין מנכ"ל בי"ח שערי צדק (שנזף בחברי הוועדה שלא עוטים מסכות) מסר שהמצב בבית החולים סביר. יש ציוד מיגון בכמות מספיקה ויש מספיק מיטות אשפוז. פרופ' מרין מזהיר ממשבר חברתי ביום שאחרי, עקב הצטברות טיפולים לא דחופים שמערכת הבריאות לא תעמוד בהם.
ד"ר שלמה קודש, מנהל בי"ח סורוקה מסר שבי"ח סורוקה מתארגן לשיא המחלה ויהיה ערוך בזמן. רופאים שהמתינו לתקן נקלטו במערכת ורופאים שעסקו במנהל חזרו לצוותי הטיפול בבתי החולים.
בתשובה לשאלה של ח"כ משה אבוטבול (ש"ס) ענה ד"ר קודש שניהול התורים ביום שאחרי יעבוד על בסיס דחיפות רפואית ותהיה השתדלות לתת תשובה למי שהמתין זמן רב לתורו.
ד"ר גיל פייר, משנה רפואי למנכ"ל בית חולים איכילוב מסר שגודלו של בית החולים אפשר הקמת מתחם נפרד לחולי קורונה ב-8 מתוך 12 המחלקות הפנימיות של בית החולים. לשאלות של הח"כים ענה ד"ר פייר שהדרישה לטיפול שגרתי בבית החולים ירדה מאד וזה מאפשר את החלוקה. בית החולים מבצע מהלך של הכשרת צוותים וקליטת ציוד. ד"ר פייר ציין שהמחלקות האחרות בבית החולים די ריקות, אנשים מפחדים לפנות לבתי חולים וזה מסוכן.
ד"א הגר מזרחי סגנית מנהל בי"ח פורייה מסרה שגם בבי"ח פוריה יש ירידה משמעותית בפנייה לבית החולים משרד הבריאות מתאם בין בית החולים לבתי חולים צבאיים ויש שת"פ בהיערכות לשיא המחלה.
הישיבה המשיכה בדיון עם ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה שסקר את נושא קליטת המתמחים כרופאים ואת נושא הצוותים הרפואיים שנמצאים בבידוד.
מנהלי קופות החולים סקרו את פעילות הקופות השונות בתחומים שכבר דובר בהם בישיבה והוסיפו פרטים על טיפול מרחוק בקהילה ועל המעבדות שמבצעות את הבדיקות לגילוי חולי קורונה.
חברי הכנסת מהרשימה המאוחדת העלו את בעיית הבדיקות לגילוי המחלה באוכלוסייה הערבית.
מנהלי קופת חולים מאוחדת ולאומית דיווח על חוסר בערכות לבדיקה. כשהם פונים למשרד הבריאות מבקשים מהם להפנות את הנבדקים למד"א.
ח"כ יואב קיש (ליכוד) מסר שיש הצעה של הקמה תוך 14 יום של מעבדה ממוחשבת לחלוטין עם 10,000 בדיקות כל יום שכוללת את כל חומרי הגלם ע"י יזם פרטי ומשרד הבריאות עוצר את הפרויקט. מר מוריס דורפמן, כראש חטיבת רגולציה ובריאות דיגיטלית במשרד הבריאות מסר שהחשש של משרד הבריאות הוא מההכשרה של העובדים במגזר הפרטי. הנושא ייבדק.
הגב' אסתר אדמון, יו"ר האיגוד המקצועי של הביוכימאים, המיקרוביולוגים ועובדי המעבדות בישראל סקרה את המצב הקשה במעבדות בייחוד בתחום השכר. לדעתה ברגע שתקום מעבדה פרטית כל עובדי המעבדות יעזבו ויעברו לשוק הפרטי.
יו"ר הוועדה נעל את הישיבה בסיכום ולפיו יש לתמוך בעובדי המערך הרפואי מכל הבחינות ולהיערך לתמיכה נפשית באזרחים ביום שאחרי.
– – – – –
אמנון מרגלית | הוועדה המיוחדת בעניין ההתמודדות עם נגיף הקורונה: מערכת הבריאות בצל משבר הקורונה | 2-4-2020