הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
נכתב ע"י בני לבני
רקע
סמכות הפיקוח על שוק הביטוח נמצאת בידיו של הממונה על רשות שוק ההון הביטוח והחסכון וכיום ממלא את התפקיד משה ברקת.
הדיון נערך בעקבות כוונתו של הממונה לתת אישור לחברות כרטיסי האשראי למכור ביטוחים ולהתחרות בנושא בסוכני הביטוח.
צריך להדגיש שהשימוש בסמכות זו אינו דורש את אישור הממשלה או הכנסת ולכן ועדת הכספים אינה יכולה למנוע את המהלך אלא רק לחוות דעה ולהמליץ לממונה האם וכיצד לבצעו.
מהלך הדיון
את הפרטים על מהלך הדיון ניתן למצוא בהודעה לעיתונות שפורסמה על ידי הועדה לאחר הדיון ולכן אציין כאן רק שאת ההתנגדות הגדולה למהלך הציג נציג סוכני הביטוח שזכה לתמיכה ממרבית חברי הכנסת שהשתתפו בדיון בטענה שיש כאן מהלך של יצירת תחרות לא הוגנת בין סוכן הביטוח הקטן לבין חברות כרטיסי האשראי החזקות, בין היתר בנוסף לכוח השיווק שלהן ולעוצמתן הפיננסית, יש להן גישה למידע רב על הלקוחות, מידע שאין בידיו של אף גורם אחר.
בסיכום הישיבה פנה יו"ר ועדת הכספים לממונה וביקש לדחות את ביצוע המהלך עד שתוקם ממשלה ויתקיימו דיונים מעמיקים, גם בועדה, על משמעותו.
ובשולי הדיון
עיקרי הדיון מופיעים כאמור בהודעה לעיתונות של הועדה אבל אני רוצה להתייחס למספר נקודות ותהיות בשולי הדיון המלמדות משהו על אופן ההתנהלות הן של הממונה שהוא עובד ציבור, והן של חברי הכנסת.
- מדוע נפגש הממונה עם נציגי הסוכנים רק אחרי שההצעה כבר הוגשה?
נציג הסוכנים טען שהפגישה התקימה ביוזמתם ורק לאחר שהתוכנית כבר גובשה.
הממונה, משה ברקת ענה שהעבודה על התכנית החלה עוד באוגוסט 2019 ונציגי הסוכנים פנו רק בשלב מאוחר מאד וסרבו לערוך פגישה בזום.
וכאן עולה תהייתי: האם היוזמה לפגישה עם נציגי הסוכנים, שהם הנפגעים העיקריים מהמהלך, לא היתה צריכה להיות של אנשי הרשות עוד בשלבים המוקדמים מאד של ההליך?
כידוע, רק בחודש מרץ נוצר הצורך בפגישות בזום. עד אז לא ראו אנשי הרשות צורך להיפגש עם נציגי הסוכנים? זה לא מלמד על עבודה רצינית.
- רשות התחרות תמכה אבל בלי לנמק.
משה ברקת התגאה בכך שרשות התחרות אישרה את המהלך אלא שנציג הסוכנים הבהיר, ודבריו לא הוכחשו, שמדובר במסמך של שמונה שורות ולכן נראה יותר כמסמך כסת"ח מוזמן. גם רונית הלפרין, ראשת הרשות לתחרות שהשתתפה בדיון, לא סיפקה בדל של הסבר או נתון לתמיכה זו. ככה לא עובדת רשות ממשלתית רצינית.
- חוק חדש בצינור- כל הבנקים ידעו עלינו הכל.
מדבריה של מיכל הלפרין, ראשת רשות התחרות התברר שנמצא בהכנה חוק המכונה "חוק בנקאות פתוחה" שיחייב את כל הגורמים העוסקים בשרותי בנקאות, ובכלל זה חברות האשראי, לשתף את המידע שבידיהם כדי שכולן יוכלו לפעול בתנאים שווים.
גם אני, וגם עודד פורר יו"ר ועדת הכספים, ויתכן שגם חברים אחרים, הזדעזענו. המשמעות היא שכל גורם בשוק ישתף את המידע עלינו. מה ואצל מי קנינו, מתי חנינו ואיך שילמנו, מעורר חלחלה.
כמי שזוכר את המאבקים סביב "חוק נתוני אשראי בנקאיים"- להערכתי לחוק החדש אין סיכוי לעבור וטוב שכך.
- ראש הממשלה נפגש והבטיח תמיכה לסוכני הביטוח.
נציג סוכני הביטוח התגאה בתמיכה שקבל בפגישה שקיים בימים האחרונים עם נציגי השלטון ובראשם ראש הממשלה!! וההבטחה שניתנה לו שהנושא לא יעבור. ובכך גילה לנו שלמעשה גורל הדיון נקבע מראש, ונתן הסבר ברור לדבריו של חבר הכנסת מיקי זוהר מיד בפתיחת הדיון שכל הדיון מיותר, הנושא לא יעבור ויופל בממשלה שתקום ועדיף שהועדה תעסוק בנושאים אחרים. מכאן שהלוביסטים של סוכני הביטוח (ריפבליק יועצים) בהחלט הצדיקו את ההשקעה בהם.
הערה אחרונה – גם אני מתגעגע לישיבה בחדר הישיבות של הכנסת. עם זאת, האפשרות לשבת ליד השולחן בבית, לחסוך יום שלם של נסיעות, להחזיר את הדיון לאחור כדי לבדוק האם הבנתי נכון את הנאמר, לעצור אותו כדי ללכת למטבח להכין כוס קפה – כייף לא פחות גדול.
– – – – –
בני לבני | וועדת הכספים: כוונת הממונה על שוק ההון להעניק רשות לחברות אשראי למכור מוצרי ביטוח | 3-5-2020