הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
נכתב ע"י שרי שוורץ
בישיבה השתתפו חלק יחסית קטן מחברי הכנסת ומעטים מתוכם לקחו חלק פעיל. בתחילת הישיבה היתה תקלה טכנית שהקשתה על שמיעת המשתתפים מבחוץ והישיבה כמעט התבטלה.
יו"ר הועדה, ח"כ עאידה תומא סלימן, פתחה את הישיבה בתיאור המצב שנוצר בעקבות מחלת הקורונה, דיברה על מצבם של העובדים, על העובדה שיומיום מתקיימות הפגנות במקומות שונים בארץ ע"י עובדים בענפים שונים החוששים לגורלם, על ההבטחות של גורמים ממשלתיים שלא מתקיימות, כמו הבטחות להעברת כסף לפעוטונים משפחתיים. הכסף לא עובר אליהם, למרות ההבטחות. היא גם קראה לגורמים הממשלתיים לפשט את התהליכים ולהעביר את הכסף שהובטח בהקדם.
לוועדה הוגשו מספר תכניות כדי למצא את הדרך המתאימה ביותר לטפל במצב. בין התוכניות שהוצגו – פרופ' עופר סטי מאוניברסיטת תל אביב כנציג האקדמיה, שביחד עם אנשי ההסתדרות ונציגי המעסיקים הכינו תכנית שמאפשרת להבטיח שהעובדים לא יפגעו, גם אם הם נאלצים לצאת לחל"ת, ושהמעסיקים לא יצטרכו לשלם את שכרם ב-100%, אלא שהממשלה תישא בחלק מהתשלום לעובד.
התכנית זכתה לתמיכה של חברי כנסת מסיעות שונות, בלטו במיוחד: ח"כ אזולאי ממפלגת ש"ס אשר התייחס, בין היתר לבעיה שנוצרה לנשים בהריון ושל משפחות שבהן שני בני הזוג נמצאים בחל"ת, וח"כ שוסטר מ"כחול לבן", אשר הדגיש את התפקוד הבעייתי של הממשלה.
בועדה הופיעו נציגים נוספים, ביניהם שי בירן מההסתדרות, שותף לתכנית שהוצגה ע"י פרופ' סטי, המתאר גם פעולות מומלצות לביצוע, שנלקחו מהמודל הגרמני; יערה אמן מקרן קצנלסון; איתי מ"כח לעובדים", אשר תקף את מדיניות האוצר, טען שיש לדאוג שהעובד יקבל את שכרו במלואו והציע כמקורות מימון, הטלת מיסים נוספת על איילי ההון. הופיעו גם נציגים של המעסיקים ושל העובדים הסוציאליים.
מולם הופיע – מוטי אלישע, ממשרד העבודה, אשר לטענתו יש צורך להתייחס לנושא לטווח ארוך ולפיכך, המשרד שלו עוסק בתכנון קורסים להכשרה מקצועית לעובדים שאולי יצטרכו לעבור לעבודה אחרת. חברי הכנסת, במיוחד ח"כ אזולאי, התייחסו לכך בביקורת קשה וניסו לקבל נתונים לגבי בעיות ספציפיות במגזר הערבי והחרדי אך לא זכו לתשובה עניינית.
לאחריו הופיע, נציג האוצר, אביעד שוורץ, אשר דיווח על כך שבאוצר עושים חשיבה לגבי הדרכים הטובות ביותר לטפל במצב. לא נראה שהאוצר תומך בתכנית שהוגשה ע"י האקדמיה וההסתדרות, לדבריו הם מכינים תכנית חדשה, כי מדובר בנושא מאד מורכב מבחינה טיפולית.
יו"ר הועדה, נרגשת ונרגזת, מסכמת את הדיון : "מדיניות האקמול", מטפלים בכאב ולא במחלה! מנסים רק להשתיק. מבקשת לקבל ממשרדי האוצר והעבודה והרווחה פירוט התכניות והמעשים שנעשים על ידם להחזרת המשק למצב רגיל. היא גם פונה לארגוני עובדים שיפעלו וילחצו בפעילותם על משרדי הממשלה.
– – – – –
שרי שוורץ | ועדת העבודה, הרווחה והבריאות: תפקיד המדינה בהגנה על זכויות עובדים ובמתן בטחון תעסוקתי בשגרת הקורונה | 11-5-2020