הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
בתחילת הישיבה, היו"ר, ח"כ ניצן הורוביץ, הציג את הנושא וחשיבותו לאור משבר הקורונה, אשר גרם לריבוי בעיות במערכת החינוך. הוא הציג טענות רבות של המורים בעניין תנאי העסקתם. הוא עצמו מודע לתופעה מדאיגה של עזיבת מקצוע ההוראה, במיוחד על ידי מורים צעירים, אשר רבע מהם עזב את העבודה בגלל תנאי השכר. משבר הקורונה החמיר את המצב ויש צורך להיערך כבר עכשיו לשנת הלימודים הבאה.
בין נציגי המוסדות שהופיעו בוועדה, נכח דוד מעגן, מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אשר סיפק נתונים ברורים לפיהם ניתן לראות שיש נטייה יציבה של עזיבת עובדי ההוראה בשנתיים האחרונות. הוא גם התייחס לאיכות עובדי ההוראה, ולדבריו יש ירידה משמעותית במורים בעלי השכלה גבוהה. לגבי השכר, הוא ציין שמשנת 2000 עד 2017 הייתה עליה בשכר אך מאז המצב פחות טוב.
אורית גור, נציגת מנהלי בתי ספר, אשר יחד עם מנשה לוי, יו"ר איגוד מנהלי בתי ספר, תיארו את מצב המנהלים אשר מוטלת עליהם אחראיות גדולה מאוד שאינה תואמת את השכר שהם מקבלים, וכן את הקשיים הקשורים במגבלות האוטונומיה הפדגוגית-חינוכית ומגבלות הסמכות של המנהלים כיום.
עדנה דוד, מהסתדרות המורים, ציינה את העומסים שחלים על המורים שצריכים לשרת את הרשויות המקומיות ובזמן האחרון עליהם להתמודד עם התערבות הולכת וגדלה של הורי התלמידים.
בלטה במיוחד עדותו של גיל גרדוש, מורה למתמטיקה ומדעים לשעבר, שעזב את ההוראה עקב שילוב של בעיות הקשורות עם שכר ותנאים לביצוע העבודה. הוא בחר לעבור להיי-טק אך מקווה לשוב בעתיד להוראה.
כמו כן, הופיעו מטעם משרד החינוך, סוניה פרץ מנהלת כוח אדם ועובד נוסף, איל, אשר ציינו שאכן הם מודעים לנושאים שהועלו בעניין שכרם של המורים, ובמיוחד, בפער בין השכר של המורים הצעירים למורים הוותיקים. הם ציינו שהנושא בבדיקה ו"כמובן" שפתרון הנושא גם תלוי במשרד האוצר.
חברי הכנסת שנכחו בישיבה גילו תמימות דעים לגבי הצורך לפעול למען שיפור תנאי העבודה והשכר של המורים. ח"כ אורלי פרומן, שהייתה בעצמה מנהלת בית ספר, העלתה שאלות לגבי עובדים נוספים, שאינם עובדי משרד החינוך, כגון הסייעות בגנים. לדבריה, לעובדים אלה, שאינם מועסקים על ידי משרד החינוך, צריך לדאוג שיקבלו הכשרה מתאימה. ח"כ יבגניסובה, דיבר על הצורך לקבוע מדיניות ברורה, להעלות את השכר ולדאוג לרף הכשרה ברמה טובה. ח"כ סעדי אוסאמה ויוסף ג'בארין, הציגו את המצב הקשה במגזר הערבי. מתברר שיש עודף מורים וחלקם מוצבים במקומות רחוקים מאוד או שאינם מתקבלים לעבודה בכלל. יו"ר הועדה העלה את שאלת הפניית מורים ערבים לבתי הספר היהודיים.
לסכום הישיבה, היו"ר דיבר על הצורך הדחוף לשינוי ולטיפול בשכר ובתנאי העבודה של המורים והמנהלים. זאת כנראה הישיבה האחרונה של הועדה הזמנית והיו"ר ציין שהוא עצמו מתכוון להמשיך לפעול במלא כוחו בנושא. אולי צריך לציין במיוחד שמסקנות הדיון זכו הפעם להסכמה בין כל המשתתפים, חברי כנסת מסיעות שונות ונציגי מוסדות שונים.
– – – – –
שרי שוורץ | הוועדה המיוחדת להיערכות מערכת החינוך והחינוך המיוחד, לרבות לשנת הלימודים הבאה | 20-5-2020