הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
נכתב ע"י אבי פנקס
ישיבה ראשונה של וועדת הפנים והגנת הסביבה, בראשות ח"כ מיקי חיימוביץ'. מאחר וזו הייתה ישיבה ראשונה בכנסת הנוכחית, כל דובר התחיל בברכה ליו"ר ולחברי הוועדה, אחר כך הציף בעיות והציג בהרחבה את התפיסה הסביבתית שלו ואת פעילותו בנושא.
לדעתי החשיבות של הדיון היה בראייה כוללת על בעיות הסביבה ודרכי הפתרון האפשריים.
ישיבה זו הייתה שונה מישיבות לפני הקורונה: היא התנהלה בזום ובאולם הישיבה נכחו יו"ר הוועדה וכעשרה משתתפים. שוני נוסף היה ביעילות הדיון – המשתתפים זומנו מראש לדיון בזום ולא היו התפרצויות וקריאות ביניים, כפי שקורה בישיבות רגילות.
נקודות עיקריות מהדברים מובאים להלן:
דברי פתיחה, יו"ר הוועדה ח"כ מיקי חיימוביץ'
הוועדה הזו תפעל בצורה עקבית ושקופה, חשוב לעבוד יחד עם כל המפלגות, על מה שמשותף ולא על המפריד, לעבוד לטובת הכלל כצוות על נושאים שמשפיעים על כל אזרחי ישראל. הוועדה הזו תשים דגש חזק על נושאי סביבה.
ההיסטוריה מלמדת אותנו שבתקופת משבר רעיונות שנראים בלתי אפשריים, הופכים לאפשריים. תראו איך שינינו את דרכינו כשהיינו חייבים.
מה שעברנו עד עכשיו במשבר הקורונה יכול להיות מנוף לשינוי, לאימוץ מדיניות כלכלית אשר בתכניות השיקום תיקח בחשבון את סוגיית משבר הקלים, המשבר הגדול כיום בפני האנושות. משבר הקורונה צריך לקחת אותנו קדימה ולא אחורה.
ח"כ לשעבר דב חנין
נוצר כאן חיבור בין הדחוף – הקורונה והחשוב – משבר האקלים. יש סיכון: על החלטות לא נכונות נשלם מחיר יקר לאורך שנים רבות, אך יש גם סיכוי. יש הזדמנויות לשנות ולכנסת יש תפקיד קריטי. צריך ללמוד מאירופה וגם ליצור שיתוף פעולה עם הכוח האדיר שיש בחברה האזרחית בנושא זה.
גלית כהן, סמנכ"לית בכירה לתכנון ומדיניות, המשרד להגנת הסביבה
דרושות השקעות שיפחיתו את פליטת גזי החממה, לשקם את המגוון הביולוגי, להימנע מבניית תשתיות שימנעו את היציאה ממשבר האקלים. צריך לשקם את הכלכלה ללא פגיעה בסביבה. כיווני פעולה: אנרגיה מתחדשת, התייעלות אנרגטית, בניה ירוקה.
ד"ר אורי שרון, חוקר באגודה לאקולוגיה
העבודה מהבית- מרחוק, מאפשרת לעבוד למי שיש לו נגישות נמוכה למרכזי תעשיה, לבעלי מוגבלויות, לחד-הוריים. צריך לשפר תנאים לגרים בפריפריה – סיבים אופטיים. להקים מרכזי תעסוקה מרחוק במרחב העירוני, בחללים ציבוריים ללא שימוש ובמרכזי קניות שהתרוקנו בעקבות הקניות באינטרנט.
הבעלות על אנרגיה מתחדשת תהיה בידי רבים ובפיזור גיאוגרפי, ולא רק בידי תאגידים גדולים.
מיכל לזרוביץ', מנהלת פרויקט יום עבודה מרחוק, בנציבות שירות המדינה
לפני שיוצאים לדרך, יחד עם האוצר, רוצים לקבל משוב ממי שכבר יישמו.
שי סופר, המדען הראשי של משרד התחבורה
עבודה מהבית מונעת תאונות דרכים ומצמצמת את הצורך בסלילת כבישים. אם שמינית מהעובדים יעבדו מהבית, החיסכון למשק יהיה יותר ממיליארד ₪ בשנה.
חני ליפשיץ, סמנכ"ל אנרגיה במשרד האנרגיה
מפעל הפיס הקציב סכומים גבוהים לרשויות מקומיות להצבת פנלים סולאריים להפקת אנרגיה חשמלית ויש 140 רשויות שהקימו פאנלים כאלה על גגות מבנים.
ח"כ מיקי חיימוביץ'
דרושה הכשרה מקצועית למניחי פאנלים סולריים.
פרופ. אורן פרז, ראש הפקולטה למשפטים, אונ' בר אילן
ככל שאוכלוסיית ישראל תגדל, יגדל הלחץ על המשאבים הסביבתיים כדי להגיע להישגים כלכליים קצרי טווח. לכן יש צורך ברגולציה אשר תחזק את המשרד להגנת הסביבה. לזיהום מים ואויר יש השפעות כלכליות כבדות. דוח הבנק העולמי משנת 2016 העריך שאחד מתוך עשרה מקרי מוות מוקדם נגרם כתוצאה מזיהום אויר.
אורן כהן, ראש הצוות לצמצום הרגולציה, במשרד ראש הממשלה
מפעל פנה למשרד להגנת הסביבה 14 פעמים כדי לבקש היתרים, כל פעם מנימוקים שונים. רגולציה הייתה מונעת זאת, כי מאפשרת ראייה כוללת.
ח"כ מיקי חיימוביץ', סיכום:
אנחנו נמצאים בנקודת זמן קריטית, אין לנו הרבה זמן. צריך לצאת מפה עם קריאה ליישם את ההצעות שעלו, אם לא נתחיל ליישם עכשיו, נחזור לעסקים כרגיל.
הוועדה צריכה להתגייס כדי להשיג את תקציבים ולקדם רגולציה בנושאי סביבה, כדי שנצא מהמשבר לא רק בריאים יותר אלא גם ירוקים יותר.
לצפייה בדיון (כשעתיים) יש להקליק בגוגל: ועדת הפנים והגנת הסביבה 01.06.2020- הזדמנות לשינוי ירוק
– – – – –
אבי פנקס | ועדת הפנים והסביבה של הכנסת: הקורונה והסביבה- ממשבר לשינוי ירוק | 01-06-2020