הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
לאחר דחיה, התכנסה ועדת הפנים ואיכות הסביבה בראשות ח"כ מיקי חימוביץ' לדון בנעשה באסדת הגז של שדה לויתן.
רקע:
אסדת הגז של לויתן החלה לפעול בתחילת שנה זו ממיקום של כ-10 ק"מ בים מול זכרון יעקב. מאז תחילת ההפעלה אירעו מספר רב של תקלות שחייבו את הפסקת פעילות האסדה לתקופות קצרות יותר וקצרות פחות, כולל הפעלה של לפיד אש שנועד לשריפת הגז המשוחרר מהאסדה בעת תקלה.
מראה האסדה מהחוף מדיר שינה מעיני חלק מתושבי חוף הכרמל וחלקם נחרדים כאשר מתרומם מעליה לפיד אש הנראה היטב במיוחד בשעות הלילה.
בצד משרדי האנרגיה ואיכות הסביבה שאמונים על הפיקוח על האסדה, פעילים בנושא גם אגד של רשויות מקומיות באזור וארגון "שומרי הבית" הפועל מאז 2015 (בגלגולים שונים) בתחילה למען הרחקת האסדה ללב ים וכיום להגברת הפיקוח על הנעשה בה.
עיקרי הדיון
אסיף איזק ראש מועצת חוף הכרמל וראש איגוד ערים שרון כרמל אמר שמספר התקלות גבוה בהרבה ממה שהובטח אבל הענין בטיפול, נחתם יום קודם הסכם עם נובל אנרג'י בנוגע לניטור האוויר בחוף ועל האסדה, ושלמרות כל התקלות, מאז שהופעלה האסדה לא היתה עליה בזיהום האויר. ולסיכום – שבו בשקט אנחנו מטפלים.
אודי אדירי מנכ"ל משרד האנרגיה ציין שמספר התקלות גבוה בהרבה ממה שהובטח אבל העניין בטיפול, מתועדות במשרד 35 תקלות כאלה, אבל כולן (או לפחות המשמעותיות) תוחקרו (אפילו הציג תמונות משתים מהן), יצאו דוחות, הוסקו מסקנות ומשרד האנרגיה לא ינום ולא ישן על משמרת האסדה. ולסיכום – שבו בשקט אנחנו מטפלים.
שולי נזר, סמכנ"לית בכירה במשרד לאיכות הסביבה ציינה שמספר התקלות גבוה בהרבה ממה שהובטח אבל הענין בטיפול, אפילו הוטלו קנסות משמעותיים על נובל אנרג'י ובפועל לא הייתה עליה בזיהום כתוצאה מהאסדה עד היום.
(אחר כך התברר שלא מדובר בקנסות אלא בקנס אחד, שגם הוא לא קנס ששולם אלא רק משלוח התראה על קנס, ואני תוהה אם היא אכן כבר נשלחה. בקיצור- המרחק לכסף עוד גדול)
מול כל אלה התייצב (דרך הזום) יוני ספיר העומד בראש ארגון שומרי הבית, ולדבריו יוזם הדיון, וטען שכולם מסתירים את האמת. המדידות אינן אמינות, לא נמדדים זהומים כגון עליה באוזון שמספר החריגות שלו גבוה משמעותית ממה שנמדד בשנים קודמות. מאידך, אין כל עליה בשימוש בגז בישראל כתוצאה מהפעלת אסדת לויתן ולמעשה כולה נועדה ליצוא על חשבון בריאות התושבים, עבודת משרדי הממשלה אינה מקצועית (בשני המשרדים אין מדען ראשי מזה שנה ויותר) ונובל עובדת בעיניים על כולם.
ואיפה היו חברי הכנסת בדיון? מצער להגיד שאלו מהם שהשתתפו בדיון (אלי אבידר, סונדוס סאלח, רם בן ברק) לא תרמו לו מעבר להבעת הדאגה וחוסר האמון בנובל אנרג'י, ושאלותיהם נשמעו כאילו הוכתבו להם על ידי שומרי הבית.
לסיכום הדיון:
למרות שבסך הכל, נציגי הממשלה הציגו בדרך כלל תמונה אמינה (יותר משרד האנרגיה, הרבה פחות הגנת הסביבה), לא נכח סביב השולחן אף חבר כנסת, ובמיוחד לא יושבת הראש, שידע לאתגר אותם בשאלות לגבי המצגים שהעלו.
עובדי מדינה מוכשרים, כמו כל מנהל ראוי, משופשפים בהצגת מצגות בהן נכתבים כל הדברים הנכונים וניתנות תשובות מראש לכל השאלות הקשות. אלא שהרבה פעמים, צריך רק קצת לגרד את פני השטח ואז מגלים שמתחת התשובות היפות, אין למעשה עשיה אמיתית.
ונראה שיושבת ראש הועדה, מיקי חימוביץ לומדת רק היום שיש הבדל דרמטי בין מי שמקריא טקסטים שנכתבו לו על ידי אחרים, לבין מי שצריך לחקור, לבדוק עניינים לעומק ולחשוף את מה שלא בסדר. לא מספיק להסתפק בסימון וי על עוד נושא.
ועדיף לכולנו שתלמד מהר.
– – – – –
בני לבני | ועדת הפנים ואיכות הסביבה: אסדת לוויתן – תמונת מצב ניטור, אכיפה ובקרה | 16-06-2020