הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
נכתב ע"י שרי שוורץ
היו"ר, מיקי חיימוביץ', פתחה את הישיבה בציינה שהנושא הוא שלב חשוב לתושבי חיפה והסביבה. היא בירכה את השרה גילה גמליאל ואת מר אבי שמחון, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, המעורב מאוד בתכניות לשיקום האזור, במיוחד בצד הכלכלי של הפרוייקט.
ראשונת הדוברים, השרה גילה גמליאל, קראה מן הכתב את ברכתה ואת כוונות משרדה להשתתף במלא העוצמה בנושא, כולל החלטת ממשלה בנדון. לדעתה כבר התחיל תהליך של שינוי. צריך לדאוג לפעילות מתואמת של כל הגורמים לטיפול בתוצאות נלוות לשינוי, כגון מציאת מקומות עבודה לעובדים שיפלטו מעבודתם עקב סגירת המפעלים המזהמים ועוד. לדבריה זה לא חלום, זה אפשרי, רק צריך שיקרה מהר יותר.
לאחר מכן, דוברים שונים, כגון מר אבי שמחון, דוד יהלומי (מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה), רפי אלמליח (ראש אגף תכנון ופתוח ברמ"י – רשות מקרקעי ישראל) וחברי כנסת ממפלגות שונות הביעו את דעתם. כמעט כולם התייחסו לנושא "כרגע היסטורי", לו מחכים זמן רב. כמעט כולם הסכימו בצורך הדחוף לסגור את בז'ן (בתי זיקוק לנפט) ולדאוג לטיהור הקרקע. בין הדוברים בלטה במיוחד לי שחר ברמן, הלוחמת כבר שנים למען שנוי במפרץ חיפה ושותפה פעילה בתכנית. היא הסבירה שאין צורך לסגור את כל 200 מפעלי מפרץ חיפה אלא רק את הגרעין הפטרוכימי שכולל 5 מפעלים. היא גם הזכירה את הצורך לדאוג לעובדים.
התכנית עצמה הוצגה ע"י מר רפי אלמליח ועוזריו במצגת מפורטת מאד, הכוללת גם נתונים וגם תמונות של התכנית שעשויה להפוך את כל האזור למטרופולין חיפה, עיר חובקת טבע, עם הרבה גנים וים בתוכה.
הדוברים השונים התייחסו גם לעניין המימון של פרוייקט גדול כזה. מר אבי שמחון סיכם את הנושא באומרו שהמימון לא יהווה בעיה כיוון שעם פנוי הבז'ן וכל המפעלים המזהמים, הקרקע תימכר וההכנסות של המכירה מוערכות בכ13- מיליארד שקל, סכום שבהחלט יספיק לפעילות השיקומית של האזור.
לרוב היתה הסכמה כללית לתכנית, פרט להערכת הזמן שייקח לבצעה, שנעה בין 5 ל-40 שנה!!
המתנגד היחיד, אלי אברמוב, נציג התאחדות התעשיינים, טען שאין לתכנית אחיזה במציאות, הוא לא זכה להתייחסות מיתר המשתתפים אשר גילו שמחה רבה.
יו"ר ראש הועדה ח"כ מיקי חיימוביץ סיכמה: תזכרו את התאריך, בעוד כמה זמן נדע אם זה יום ציון דרך?
מפה של התכנית שהוצגה בדיון:
– – – – –
שרי שוורץ | ועדת הפנים והגנת הסביבה: תמונת מצב והתוכניות העתידיות לפינוי המפעלים המזהמים | 29-06-2020