הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
נכתב ע"י שרי שוורץ
ישיבת ועדת העבודה והרווחה (יו"ר חיים כץ) הוקדשה היום לאישור בקריאה שנייה ושלישית של התיקונים שהוכנסו לחוק 'שכר שווה לעובדת ולעובד'. מטרת התקנה להגביר את השוויון בין עובד לעובדת ולמנוע אפליה בין המינים. התקנה היא פרי יוזמתה של ח"כית חוה אתי עטיה, מהליכוד. לפי התקנה המוצעת, הארגונים יחוייבו לפרסם דוח נתוני שכר עם ניתוח מגדרי במטרה לקדם את הצורך בשקיפות ותגמול הולם לנשים.
הכנת הצעת החוק לקריאה השנייה והשלישית כללה גם את חובת עריכת הדוח ואת הפרטים שיופיעו בו; תרומתו לצמצום פערי השכר וגם בדיקת הנטל שיוטל על המעסיקים בייחוד בזמן הזה וחשיפתם לסיכון עקב גילוי סודות מסחריים ופגיעה בפרטיות.
בדיון השתתפו מספר מועט של חברי כנסת ונציגי מוסדות. במיוחד מוסדות מסחרים, כגון התאחדות התעשיינים, נציגת פורום נשים של ההתאחדות, נציג הנשיאות של ההתאחדות, נציגת לשכת המסחר, שדולת הנשים, משרד המשפטים, משרד האוצר, משרד העבודה והרווחה. חלקם נכחו בישיבה עצמה, חלקם הופיעו בזום.
נציגי התעשיינים, רובם ככולם ניסו להציג טיעונים המתנגדים לחוק, בחלקו או בשלמותו. למשל, טיעונים המראים שהחוק עלול לפגוע בנשים כי בעלי המפעלים ימנעו מלהעסיק נשים כדי שלא יצטרכו לדאוג לשוויון בתנאי העסקתן של שני המינים. היו"ר דחה את הטיעונים, לעתים תוך כדי גלוי ידע רב בחוקי עבודה, לעתים תוך גילוי הומור ואפילו "שובבות" מסויימת. כך, כאשר נציג האוצר הציע לפסול סעיף מסויים, היו"ר פנה אליו והתחיל "לחקור" אותו על הניסיון שלו בעבודה, על הלימודים שלו, על הצורך לידע נוסף כדי לבסס יותר נכון את הצעתו.
במקור, החוק היה מיועד ליותר מ-500 עסקים. בדיון, הוסכם תחילה שעדיף לצמצם את מספר הארגונים הכלכליים ולקבוע שרק ארגונים גדולים מאד יתבקשו לבצע את המשימה. לאחר שאחד מנציגי הארגונים דיבר על כך שעדיף להטיל את המשימה על ארגונים קטנים, היו"ר סיכם את הנושא: "שכנעת אותי, נטיל זאת על כל ה-508 ארגונים…"
היו"ר בחר בדרך של לקצר את תהליך אשור תיקוני החוק על ידי הצבעה ואשור קודם כל של הסעיפים שהייתה עליהם הסכמה. תוך כדי הצבעה, אחרי כל סעיף עליו הוסכם, היו"ר ביקש לדעת אם יש הסתייגויות. רוב ההסתייגויות היו של נציגי הארגונים המסחריים. חלק מהטיעונים עוררו את חמתו של היו"ר, אשר פנה לנציגים בחוסר סבלנות בולטת ואמר להם: "אתם מדברים בסיסמאות, תביאו נתונים, הדברים שלכם לא מחזיקים מים"…
חברי הכנסת, כולם, בירכו על התקנות בחוק.
החוק אושר בקריאה שנייה ושלישית והועבר לאישור המליאה.
– – – – –
שרי שוורץ | ועדת העבודה הרווחה והבריאות: הצעת חוק שכר שווה לעובדת ולעובד (תיקון מס' 6) (חובת פרסום דוח שנתי), התש"ף-2020 | 23-08-2020