הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
נכתב ע"י בני לבני
בשנת 2017 חוקק חוק הנקרא: חוק מוסר התשלומים המחייב גורמי מדינה (משרדי ממשלה, רשויות שונות וכו') לשלם לספקים בתנאי תשלום של שוטף + 30 יום. זאת כדי למנוע מצב בלתי נסבל שהמדינה מתנהלת כאחרון הלקוחות ומאלצת את ספקיה לממן את פעילותה באשראי כפוי.
מהחוק הוחרגו מספר גורמים ומוסדות מסיבות שונות. בין היתר הוחרגה מערכת הבריאות בגלל היקף התשלומים להם היא מחויבת לספקים כיוון שסגירת הפער בתשלומים חייב הוצאה של עשרות מיליארדי שקלים. החוק חייב את השרים הנוגעים בדבר (בריאות, אוצר, כלכלה) להתקין תקנות ליישום הדרגתי של החוק גם במערכת הבריאות.
למותר לציין שהתקנות לא תוקנו עד היום.
חמור מכך, עם פרוץ משבר הקורונה התבקשו הספקים להגדיל מלאים ורכישות בחו"ל דבר שהיה כרוך בהשקעת כספים נוספים, שלא הוחזרו על ידי המדינה. בפועל יש מוסדות בריאות (בתי חולים וקופות חולים) המשלמים לספקים לאחר שלושה, שישה ואף 12 חודשים.
ב-11 ליוני השנה התקיים דיון ראשון בוועדת הכלכלה ובסיכומו התבקשו משרדי הממשלה להניח תקנות על שולחן ועדת הכספים עד 1 לאוגוסט. למותר לציין שדבר זה לא קרה.
הדיון היום
הדיון היום הוא דיון נוסף. מוזר ותמוה שהנושא לא עורר עניין אצל אף חבר כנסת, למעט יו"ר הועדה מרגי (אם בכל זאת היו חברי כנסת בדיון שפשוט לא הרגישו צורך להשתתף, אני מתנצל בשם הזום…)
בפתח הדיון התלונן היו"ר מרגי על הזילזול והביזוי של משרדי הממשלה את הכנסת והתרעם על כך שמנכ"ל משרד הבריאות לא טרח אפילו להקדיש חמש דקות זום לנושא.
נציגי משרד הבריאות והאוצר סיפרו על כך שהממשלה הקצתה 300 מיליון ₪ לטיפול בנושא והתקנות לאופן השימוש בהם נמצאות בכתיבה ויוגשו לוועדה עד ל-1 לאוקטובר.
אלא שאותם שלש מאות מיליון ₪ הם רק עשירית מהסכום הנדרש ליישום מלא של החוק (כשלושה מיליארד ₪). המשמעות היא שמרבית הספקים (הגדולים אבל לא רק הם), יאלצו להמתין. אף אחד גם לא הבטיח שאותם 300 מיליון הם השלב הראשון ואחריו צפוי המשך.
מוזר היה לשמוע שמשרד הכלכלה, המוגדר בחוק כאחראי ליישומו, כלל לא שותף להכנת התקנות.
עכשיו נותר רק להמתין ל-1 לאוקטובר ולראות האם יעמוד משרד הבריאות במילתו ויותקנו תקנות (לפחות בהתייחס לאותם שלש מאות מיליון ₪) והאם חברי הכנסת יתחילו לגלות עניין בעסקים עליהם מתבססת מערכת הבריאות בישראל.
לפרטים נוספים על הדיון – מוזמנים לקרוא את ההודעה לעיתונות שפורסמה בסיום הישיבה ונמצאת באתר הועדה בכנסת:
https://main.knesset.gov.il/Activity/committees/Economics/News/Pages/pr_160920.aspx#
רשם: בני ליבני
– – – – –
בני לבני | ועדת הכלכלה: ישום חוק מוסר התשלומים על מערכת הבריאות | 16-09-2020