הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
נכתב ע"י שרי שוורץ
הישיבה הנוכחית באה בעקבות הישיבה שהועדה קיימה ב-7.10.2020 בנושא התמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), ובהתאם להחלטת הממשלה על הארכת ההכרזה על מצב חירום מיוחד בשל נגיף הקורונה. הועדה קיבלה החלטות המגבילות את השהייה במקומות ציבוריים והפעילות במקומות עבודה. בישיבה נכח יואב קיש, סגן שר הבריאות.
הישיבה היתה ארוכה יחסית. בחלקה הראשון, השתתפו בה באופן פעיל, רוב חברי כנסת, חברי הועדה וגם חברי כנסת שאינם חברים בה – כולם רצו להביע את דעתם.
יו"ר הישיבה, יעקב אשר (יהדות התורה), פתח בניסיון להסביר בצורה לא לגמרי ברורה, את סמכות הועדה לקבל או לפסול החלטות הממשלה והדרכים שלפעמים כדאי לפעול כדי להשיג שינוי בהחלטות, כגון, שיחה מאחורי הקלעים עם חברי קבינט הקורונה וכדו'. הוא חזר פעמים רבות על כך ש"אנו בוועדה, מאד מוגבלים וצריכים להיות זהירים". לדעתו הסגר נתן תוצאות טובות ועל חברי הועדה לדון, להגיע למסקנות ולהחליט ביחד.
ח"כית קארין אלהרר (יש עתיד), הביעה את אי שביעות רצונה בנוגע להחלטות הממשלה ובמיוחד לגבי החלטות בעניין העסקים הקטנים, הספורט והטיסות, אשר מתבססות על גורמים אפידמיולוגים לא נכונים ולא הגיונים ופוגעים מאד כלכלית.
ח"כ אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת), תיאר את המצב כחסר סיכוי בשל הדרך בה הממשלה פועלת, אשר בין היתר, אינה מגיעה להחלטות אלא ברגע האחרון וטען "אנחנו רק חותמת גומי".
ח"כית איילת שקד (ימינה), אף היא ביקרה את התנהלות הממשלה ופנתה אליה: "בואו, אל תהיו מקובעים, תחשבו מחוץ לקופסה". היא וגם חברים נוספים מסיעות שונות העלו את נושא החתונות והצורך למצא פתרון דחוף לנושא.
ח"כ יואב סגלוביץ' (יש עתיד) הצביע על ההשפעה הפוליטית על ההחלטות של הממשלה ועל הצורך שהועדה תבדוק אם החלטותיה נכונות או לא.
ח"כ עופר כסיף (הרשימה המשותפת), הצביע על כך שהממשלה עושה שימוש מוגזם בסעיף 98 , סעיף המאפשר לממשלה להתחמק מפקוח הכנסת.
ח"כ איתן גינזבורג דיבר על הצורך בהתייחסות דיפרנציאלית והעברת סמכויות לרשויות המקומיות.
כל חברי הכנסת הנוספים שדיברו ביקרו את הממשלה, להוציא את ח"כ אריאל קלנר, נציג הליכוד, שצמצם מאד בדבריו וח"כ מיכאל מלכיאלי, נציג ש"ס, אשר התייחס בעיקר למצב של החרדים.
בחלקה השני, סגן שר הבריאות הציג את הנושא וניסה לענות לשאלות חברי הכנסת. סגן השר הצדיק את פעולות הממשלה, לדעתו רואים מגמת שיפור. לדעתו יש אחריות לכולם – הקואליציה והאופוזיציה צריכות לחשוב ביחד על מציאת פתרון למצב. תשובות סגן השר לא סיפקו את חברי הכנסת ועד מהרה התפתחו ויכוחים אין סופיים.
בחלקה השלישי של הישיבה הופיעו בועדה נציגי מוסדות, ביניהם נציג משרד האוצר, נציג היועץ המשפטי רז עיזרי (אשר לדבריו, הממשלה זאת המחליטה ותפקיד היועץ לא להתערב בהחלטותיה אלא לייעץ לה איך לעשות זאת), יו"ר אגוד הרפואה הציבורית פרופ' לוי ועוד.
בהמשך, הישיבה קיבלה צורה שונה, חברי הכנסת, במיוחד ח"כ סגלוביץ', ח'"כית שקד, ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) ואחרים צעקו והשמיעו ביקורת כלפי הממשלה והדרך שלה להתייחס להגבלות הקורונה ובמיוחד כלפי היושב ראש, אשר סירב להעמיד את הנושא להצבעה והחליט לדחות את ההצבעה ליום המחרת, בלי שיהיה לו הסבר סביר. הדבר גרם לחלק מחברי הכנסת לעלות חשדות כלפיו, שהחלטתו לדחות את ההצבעה נובעת מאינטרסים פוליטיים. היו"ר הסתפק בתשובה "מסתורית": הסיבה לדחיית ההצבעה למחר היא כי "ככה אני רוצה". חלק מחברי הכנסת קמו ועזבו את הישיבה, שבכל זאת נמשכה והופיע בה פרופ' גרוטו, משנה למנכ"ל משרד הבריאות, אשר גם ענה לכמה שאלות, אך הועדה נראתה חסרת תועלת והיו"ר הכריז על סגירת הישיבה, בלי לקבוע מועד להמשך.
——–
שרי שוורץ | ועדת החוקה, חוק ומשפט: 1. דיון בעניין החלטת הממשלה מיום 7.10.2020 להאריך את תוקפה של ההכרזה על מצב חירום מיוחד בשל נגיף הקורונה לפי חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התש"ף-2020 2. תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת שהייה במרחב הציבורי והגבלת פעילות) (תיקון מס' 4), התשפ"א-2020 3. תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלת פעילות במקומות עבודה) (תיקון) (תיקון), התשפ"א-2020 | 11-10-2020