הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
נכתב ע"י אמנון מרגלית
גילוי נאות – כותב העדות מתנדב במד"א.
קופות החולים מצד אחד ומשרד הבריאות מצד שני מושכים בחבל הטיפול בקהילה כשהציבור כלוא באמצע. טוב יעשו בקבינט הקורונה אם במקום להחליט איזה חנות פלאפל לסגור, יקבעו מדיניות לטיפול ואשפוז ביתי שתמנע את הלחץ בבתי החולים ובכך ימנעו את הסגר הבא.
תקציר הנאמר בישיבה:
נציגי קופות החולים והמומחים שהוזמנו לדיון ציינו כי הפרוטוקולים הקיימים כיום ולפיהם קובעים מי מחולי הקורונה יגיע לבתי החולים, נקבעו בגל הראשון ואינם מתאימים למצב היום אחרי שנצבר כבר ידע רב על מחלקת הקורונה.
הדוברים השונים הדגישו כי הציבור כבר מצביע ברגליים ופונה לטיפול ואשפוז ביתי באופן פרטי ובתשלום גבוה. הגדילה לעשות החברה החרדית ופיתחה במהירות, מסיבותיה, מערך לטיפול ולאשפוז ביתי גם לחולים בינוניים ואפילו לחולים קשים.
כל אחת מקופות החולים נמצאת בפוזיציה אחרת בתחום. קופ"ח כללית מפתחת אמנם את הטיפול בקהילה אבל עדיין מעדיפה את הטיפול בבתי החולים שלה, 'לאומית' לא ערוכה לטיפול בחולי קורונה בקהילה, 'מאוחדת' מטפלת בהרבה חולים חרדים ומסייעת להם בטיפול בקהילה ו'מכבי' מובילה בתחום ונותנת שירותים רבים בקהילה כדי למנוע הגעת חולים לבתי חולים.
נציגי משרד הבריאות מצידם טענו שהפרוטוקולים מתעדכנים מידי חודש. נציגי משרד הבריאות מעדיפים להעביר חולים במחלות אחרות לטיפול בבית ולפנות מיטות לחולי קורונה בינוניים וקשים בבתי החולים וזאת בשונה לעמדת כל המומחים שהופיעו בוועדה.
נציג יד שרה הדגים את האבסורד שבגישת משרד הבריאות ע"י כך שמסר מידע ולפיו מתחילת הגל הראשון "אשפזה" יד שרה בבית 18,000 חולים שנמנעו עקב כך מהגעה לבתי חולים. ברגע זה נמצאים 5,000 חולים מונשמים ברמה כזו או אחרת עם ציוד של יד שרה בבית ולא בבתי החולים, אולם משרד הבריאות ממשיך להתעלם מיכולת זו ולהכיר בה כפתרון יעיל למצוקת האשפוז של חולי קורונה.
יו"ר הועדה סיכם באמרו שמדובר בחלק מרכזי של הכשלים במדיניות. אין מדיניות ברורה להעברת האשפוז הבייתה, על אף היכולות שהודגמו בישיבת הועדה. התוצאה היא שבכל פעם שהתחלואה עולה הפתרון היחיד הוא סגר שגורם לנזק חברתי וכלכלי. קבינט הקורונה והפרוייקטור צריכים לעשות עבודת מטה רצינית ומהירה תוך שינוי הפרוטוקולים כך שיותר ויותר חולים יישארו בבית ולא יגיעו לבתי החולים.
כותב המסמך סובר שכל עוד ינוהל הטיפול בקהילה ע"י קופות החולים כשלכל אחת מהן יעדים שונים וראיה שונה של המצב לא יתקדם הפתרון ולפיו טיפול בקהילה מונע אשפוז. לדעתי יש להסמיך גוף חיצוני כמו מד"א או יד שרה או צבר רפואה וכדומה שייקח לידיו את ניהול הפרויקט מלמעלה, יפעיל את קופות החולים ואת הספקים למתן מירב השירות בבית המטופל.
– – – – –
אמנון מרגלית | הוועדה לביקורת המדינה: תפקיד הרפואה בקהילה בהתמודדות עם משבר הקורונה | 19-10-2020