הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
נכתב ע"י שרון שמורק
רקע
מהות התיקון לחוק הסמכויות "אזור תיירות מיוחד" בגרסה השיווקית היא לאפשר חידוש התיירות באילת ובאזור עין בוקק בתנאי שהן ירוקות. זאת בשל המשבר הכלכלי החריף באזור (80% אבטלה באילת ופחות מ-20 חולים/מאומתים). אולם עיון בפרטים מגלה שמהות החוק היא למעשה לאפשר הגבלת כניסה לאזור ירוק. סגן השר אמר זאת במפורש בתחילת הדיון הראשון בחוק, כך שאין מקום להתפלא.
בניסוחו הנוכחי התיקון ספק מיטיב עם בעלי המלונות ופוגע בזכות תושבי האזור לפרנסה, חופש התנועה שלהם ובחירה מודעת בכל הנוגע לבדיקות רפואיות (כזכור דיוני הממשלה בעניין הקורונה חסויים וכן ועדת הקורונה מצאה שהנתונים בבסיס ההחלטות מוטים בכוונת מכוון).
באקט נדיר של עצמאות, הוועדה מזגה את הצעת התיקון הממשלתית בעניין, עם הצעה פרטית של כחול לבן. ההבדל המהותי בין ההצעה הממשלתית לפרטית הוא שההצעה הפרטית איפשרה להגדיר כל אזור שיעמוד בקריטריונים כאזור תיירות מיוחד. הצעת הממשלה לעומתה, התעקשה להחיל את ההגדרה "אזור תיירות מיוחד" רק על אילת ואזור עין בוקק. ספק אם חוק "פרסונלי" כזה עומד במבחן חוקתי, הדורש החלת חוקים על בסיס קריטריונים שווים לכולם. בנוסח המקורי ההצעה הפרטית אפשרה פתיחה מיידית של כל העסקים, אולם הסעיף הזה לא נשאר בנוסח הסופי.
במהלך ההצבעה בקריאה שניה ושלישית במליאה, הכנסת הצביעה נגד התיקון של הממשלה שביקש לבטל את השינויים שהוועדה הכניסה בחוק. תגובת השר לכך הייתה למשוך את החוק שבעלי המלונות ציפו לו כל כך. משיכת החוק עוררה סערה גדולה במליאה ובצדק. מדובר באקט דורסני במיוחד כלפי הכנסת אפילו בשביל הממשלה הנוכחית שכבר שברה שיאים בעניין.
מוזמנות ומוזמנים לצפות בקטע הרלוונטי:
לאחר שנפלה ההצעה הממשלתית הוגשה מחדש הצעת התיקון הפרטית, אולם חברי הוועדה ובפרט יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) נכנעו ללחצי הממשלה ובכל עניין מהותי הצעת החוק הפרטית שונתה, כך שבניסוחה החדש, היא זהה להצעה המקורית של הממשלה.
מוזמנים לקרוא כאן וכאן על מהלך הדיונים הקודמים בנושא.
על הדיון בוועדה ועל ההצבעה במליאה:
אתמול (11 נוב') נערך דיון כדי להכין את הצעת החוק הפרטית בנושא "אזור תיירות מיוחד" להצבעה במליאה ולאחר מכן עלה החוק למליאה.
בהצבעות על התיקון בוועדה, נפלו כל ההסתייגויות של האופוזיציה כולל ההסתייגות שדרשה להחריג את תושבי העיר מהצורך בבדיקות וההסתייגות שדרשה לפתוח את כל העסקים בעיר. ההסתייגויות נפלו כיוון שהקואליציה כרגיל הצביעה לפי משמעת קואליציונית זאת למרות שבמהלך הדיון ח"כים מהקואליציה ובפרט כחול לבן תמכו בפתיחת כל העיר ובהסתייגויות חשובות נוספות. משום מה על התיקון עצמו הצביעו פה אחד כל חברי הוועדה כולל חברי האופוזיציה על אף שלא נותר בתיקון דבר שיכול להציל את התיירות ועיקר מהותו הגבלות על תנועת התושבים (גם ראש העיר סבר שללא פתיחה כוללת של כל האטרקציות והמסעדות בעיר, התיירים לא יגיעו).
הוועדה חטפה הרבה ביקורת על כך שבאשמתה התיקון "ו"הצלת" העיר אילת התעכבו. סגן שר הבריאות יואב קיש ויו"ר הוועדה לחצו להעביר את התיקון עוד היום, אבל כמו בספר קפקאי הסתבר שהמערך הלוגיסטי לבדיקות כלל לא מוכן ולכן המלונות בכל מקרה לא יפתחו בסופ"ש הזה. הכוונה המקורית הייתה להעביר את התיקון כבר לפני שבוע, כך שלממשלה היה די זמן להיערך ליישומו. אם זה לא מספיק סגן השר קצת התבלבל בין תפקיד הממשלה (לבצע) לתפקיד הכנסת (לחוקק) ושלח את הוועדה לברר מול מד"א וגורמים נוספים פרטים לגבי הקמת המערך הלוגיסטי.
מוזמנים לצפות בקטע הזה בו מסביר השר שמבחינתו אין תיקון אם אין בדיקות בכניסה, נותן הוראות לגבי החקיקה ושולח את יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר לעשות את עבודת הממשלה. מישהו צריך להסביר לשר שאנחנו הריבון (באמצעות הנציגים בוועדה) והוא המשרת. מישהו צריך להסביר ליו"ר הוועדה אשר יעקב שהוא המחוקק והקובע והשר המבצע.
ח"כ אוסמה סעדי סיכם את התיקון במילה אחת: ישראבלוף.
התיקון עלה להצבעה במליאה עוד באותו הערב. בעת ההצבעה נכחו במשכן הכנסת רק 25 ח"כ מתוכם רק 6 מהאופוזיציה. לו הייתה האופוזיציה בהרכב מלא היא הייתה יכולה להעביר את ההסתייגויות על החוק: לפתוח את העיר כולה ולהחריג את התושבים מבדיקות. מצופה מהאופזיציה שתילחם להעביר את ההסתייגויות שלה!
להלן פרטי הנוכחות של הקואליציה בעת ההצבעה הקריטית:
5/17 מיש עתיד/תל"ם, 1/15 מהמשותפת (כסיף נכח במליאה אולם יצא לפני ההצבעה לאחר שקיבל הודעה שעליו להיכנס לבידוד), 1/7 מישראל ביתנו, 0/3 מסיעת מרץ.
על אף שבגרסתו הנוכחית החוק מזיק לתושבי אילת יותר מאשר מועיל ההצבעה בעדו היתה פה אחד.
– – – – –
שרון שמורק | ועדת חוקה, חוק ומשפט: אזור תיירות מיוחד | 11-11-2020