הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
נכתב ע"י שרי שוורץ
בסוף כל שנה רגילה נהוג לערוך דיון על עודפי תקציב שלא נוצלו ולהחליט לאן יועברו כספים אלה, במיוחד לאור העובדה שהם עלולים להימחק אם לא תימצא להם מטרה ראויה. על פי רוב, הדיון כולל בעיקר משאים ומתנים בין אנשי האוצר ובין בעלי עניין, אשר גם מנסים לנצל את קשריהם עם חברי ועדת הכספים, בה נערך הדיון.
השנה הזאת מאד לא רגילה ולא רק בשל מגפת הקורונה, אלא גם בגלל המצב הפוליטי אשר הביא את הממשלה הנוכחית לפעול בעצם ללא תקציב, והיא מתנהלת על בסיס התקציב של שנת 2019, שגם ממנו עדיין לא נמסרו כל העודפים שהובטחו. בנוסף, בשל חוסר תקציב מאושר כחוק, יש אפשרות שתוך ימים מספר הממשלה הנוכחית תתפזר ותקבע מועד לבחירות.
אחרי פתיחה קצרה של היו"ר, זכות הדיבור עברה לחברי כנסת, חברי הועדה, אשר היו די מאוחדים בדעתם בצורך למצוא פתרון למצב. ראשון הדוברים, ח"כ ינון אזולאי, אחד הפעילים ביותר בוועדה, ציין שהוא רואה את המצב כחמור ורוצה לצעוק את צעקתם של בעלי עסקים הקטנים ובמיוחד החדשים, שהשקיעו מיליונים ובמקרה הטוב קיבלו פיצוי של 4000 ש״ח.
חלק מהדיונים היה בעצם חזרה לנושאים שהועלו יותר מפעם בדיונים קודמים של הועדה. כך ח"כ טיבי ציין את הקשיים של אנשי המגזר הערבי אשר נדרשים לעבור ועדות חריגים כאשר לחברי הקואליציה ניתנות הקלות בשל הקשרים שלהם וקצת בבדיחות הדעה, קצת ברצינות, שאל מאיפה כל השבח שמקבלים חסידי גור.
בין חברי הכנסת הנוספים שבטאו את דעתם, ח"כ אימאן חטיב יאסין, אשר סיפרה, בין היתר, על תקציבים עודפים שאושרו אך לא הועברו, בצלאל סמוטריץ׳ שאמר "זה ממש פשע כלכלי מה שקורה", מאחורי הבקשות לעודפים יש אנשים הזקוקים לכספים אלה. הוא ציין גם את המצב של הרשויות המקומיות. גם ח"כ קטי שטרית וח"כ בן ברק דברו על מצבים מוכרים להם ועל הצורך לטפל בנושא.
לאחר מכן, הופיעו נציגי האוצר, איתי טמקין סגן בכיר לממונה על התקציבים, ויהלי רוטנברג, מהחשב הכללי, שהתמנה לאחרונה לתפקידו, שגם קיבל ברכות על מינויו ונראה שהדבר איפשר לו פה ושם להתחמק מלהיכנס לנושאים מסוימים בטענה שהוא לא יכול לתת עדיין תשובות ספציפיות יותר.
השתתפותם של נציגי האוצר הביאה את הדיון לצורך בהגדרת המצב המיוחד, בו נמצאים ללא תקציב עם אפשרות של בחירות נוספות, עם עודפים שלא מועברים זה שנה שנייה, עם חוסר ודאות לגבי הבאות אך עם תחושה די ברורה שהמצב יכול להיות קשה או קשה מאד כי מה שקיים היום הוא מה שנקרא "תקציב המשכי", וככזה הוא מקור לבעיות ומגבלות רבות. הועלתה האפשרות לנסות למצא פתרון ע"י חקיקת חוק שיאפשר למדינה לתפקד. היועצת המשפטית תרמה את חלקה, לפי נראה שקיימת אפשרות כזאת.
הדיון נמשך, כשחברי כנסת שונים מביעים שוב ושוב את דעתם ובעיקר את טענותיהם. היו"ר ביטא את הרגשתו בצורה מאד ברורה: ״אנו מגיעים לכאוס מוחלט. אם ב-1.1.2021 אין תקציב, אז אין כלום. לא יהיה טיפול בקורונה, וגם לא בנושאים משמעותיים אחרים ולא בעודפים. יש כאן בוועדה מורת רוח רבה. יכול להיות שזה זמן רב שהמדינה מתנהלת לא על פי נבחריה אלא על ידי פקידיה והעניין הוא האם אפשר לחוקק חוק שיטפל במצב הזה.״
לבסוף, היו"ר, ח"כ גפני סיכם את המצב, כהרגלו, במילים קצרות וברורות מאד: המצב כאוס. עשינו דיון, מכירים בחומרת הדברים שקורים, נכין הצעת חוק. תודה רבה לכולם.
– – – – –
שרי שוורץ | ועדת הכספים: דיון על עודפי תקציב והיערכות לשנת 2021 | 21-12-2020