הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
נכתב ע"י שרי שוורץ
חוק יסודות התקציב קובע את עקרונותיו של תקציב המדינה ואת אופן ניהולו. בהצעת חוק היסוד שעלתה בישיבה נקבעו הוראות הנוגעות לניהול הוצאות הממשלה בשנה שלא אושר לגביה חוק תקציב שנתי. עד לאישורו של חוק תקציב היסוד, מוצע להסדיר את מסגרת ההוצאה בשנת תקציב המשכי, וכן את מסגרת ההתחייבויות של הממשלה באותה שנה. כמו כן, הדיון כלל הוצאות הדרושות להתמודדות עם המשבר שנוצר בשל התפשטות נגיף הקורונה, כולל נושאי משנה הקשורים בצורה זו או אחרת עם המשבר.
הישיבה התחילה באיחור רב מאד, כמעט 3 שעות אחרי השעה היעודה לתחילת הדיון. במשך הדיון התברר שככל הנראה חלק גדול מהאיחור היה קשור עם ניסיונות להגיע להסדר בין דרישות חברי הועדה ובין משרד האוצר כדי להבטיח את העברת החוק שיאפשר את התנהלותה של המדינה מבחינה תקציבית. כלומר, חלק מישיבת הועדה התקיים מחוץ לועדה…
בדיון השתתף שר האוצר, ישראל כ"ץ, שאמר כמה מילים בתחילת הישיבה וגם סגר אותה במילות תודה לכל מי שתרם לאשור החוק החשוב הזה. היו"ר, ח"כ גפני פתח את הישיבה, גם הוא באמירת תודה לשר האוצר ולכל מי שהסכים לכך שהחוק יתקבל על רוב סעיפיו…
במשך הדיון, נכחו מספר רב יחסית של חברי כנסת, מסיעות שונות אך השתתפותם המילולית היתה די דלה. רובם ביטלו את ההסתייגויות שלהם, ורק פה ושם התפתח דיון קצר סביב נקודה זו או אחרת. בלטה בתחילת הדיון, ח"כ קטי שטרית (ליכוד) אשר דיברה בצעקות רמות על הצורך לדאוג למי שנפגע. היו"ר נזקק למאמץ לא קטן כדי להרגיעה. גם ח"כ הילה שי וזאן (כחול-לבן), ביקשה לקבל תשובות ממשרד האוצר אך נאלצה לדחות את קבלתן לפי בקשת היו"ר אשר גילה רצון למנוע ויכוחים ולהגיע בצורה נעימה עד כמה שאפשר להצבעות וקבלת החוקים. רוב הזמן ניכר שכמעט כל חברי הועדה הגיעו לקונצנזוס ויש כבר החלטה מראש שכולם יצביעו בעד החוק.
מידי פעם עלה גם הנושא הפוליטי, במיוחד כאשר חברי כנסת העלו נושאים שבטיפולם והאפשרות שיקבלו העדפה משר האוצר. השר עצמו התייחס לנושא וביקש לשמור על אוירה כללית טובה, בסך הכל, אמר, אנחנו כולנו עובדים קשה כדי לתת ביטחון למדינת ישראל. גם היו"ר, ח"כ משה גפני הצטרף לצורך לשמור על דיון ענייני והציע לחברי כנסת שדואגים לנושא זה או אחר לנהל דיון עם שר האוצר כדי למצא פתרון לנושא.
בסופו של הדבר, החוק עבר, על שני חלקיו, פה אחד. הוחלט שמנגנון התקציב ההמשכי יוצמד לשיעור הגידול באוכלוסייה ולא למדד המחירים לצרכן כמו שמשרד האוצר הציע בתחילה.
היו"ר ביקש להודות לכל מי שעזר לכך, במיוחד על ויתור על ההסתייגויות, גם אם לא הסכימו לגמרי עם מדיניות האוצר וסיים במילים: גם אני לא מרוצה לגמרי אך המדינה במצב קשה, כמו מדינה מהעולם השלישי, אנו הולכים לשנת בחירות… הישיבה נעולה.
– – – – –
שרי שוורץ | הצעת חוק יסודות התקציב (תיקון מס' 53) (שנת תקציב המשכי), התשפ"א-2020 – (מ/1381) – הכנה לקריאה שניה ושלישית; 2. הצעת חוק-יסוד: משק המדינה (תיקון מס' 11 והוראת שעה לשנת 2021) – (מ/1380) – הכנה לקריאה שניה ושלישית | 28-12-2020