שנתיים אחרי הצלת החוף, על רקע מגעים לפיצוי ליזמים: גורמי התיירות תוקפים את פעילי הסביבה, כפר הנופש מגיח מן החול, ומירי רגב לא גיבשה עמדה ברורה
ועדת הפנים והגנת הסביבה דנה ביום שני, 27 במאי 2013, בתכניות לבניית כפר נופש בחוף פלמחים.
ייעוד חוף פלמחים מוכתב על ידי שתי תכניות מתאר ארציות: תמ"א-12 (תיירות) ותמ"א 13 (חופים). שתי אלו מצטרפות לתכנית שנכתבה לכפר הנופש. בתמ"א 12, שאושרה ב-1983, נקבע, לדברי נציגת משרד הפנים, שביטול מיזם יותנה במציאת מקום חלופי למיזם וכתיבת תכנית להגדרת גן לאומי.
נציגת משרד התיירות הסבירה כי תמ"א 12 קיימת בין היתר לשם הגנה על שטחים המיועדים לבתי מלון מול נדל"ניסטים המעוניינים בבניית מבני מגורים. כאשר התנאים בתמ"א לא מתקיימים, יש צורך בדיון בוועדת התכנון הארצית.
יו"ר הוועדה, מירי רגב, שאלה מתי נכתבה התמ"א. התשובה: היא אושרה ב-1983. נציגת משרד התיירות הוסיפה שישנה בעייתיות בעובדה שתכנית מתאר מלפני 30 שנה מכתיבה את התנאים כיום, כאילו שהמצב לא השתנה. רגב ניסתה להבין מיהו הגורם היחיד האחראי על כפרי נופש. הנציגה השיבה כי האחראי הוא משרד הפנים בשיתוף משרד התיירות.
נציגת משרד התיירות המשיכה וסיפרה כי על-פי התכניות אמורים להימצא לאורך מישור החוף שני כפרי נופש, פלמחים ומכמורת. כך מוגדר במשרד התיירות. היא ציינה שיש קושי למשוך יזמים לבניית מיזמי תיירות כאשר המדינה יכולה לבטל אותם ללא פיצוי הולם ליזמים. עוד אמרה נציגת משרד התיירות כי בניית מלון פחות מ-100 מ' מהחוף כלל לא מחייבת את סגירת החוף.
מירי רגב: "אני לא בעד שינויים על הדרך. הדברים אמורים להיות מתוכננים מראש. אבל בעת הצורך יש לקבוע התנהלות מתאימה. אם הממשלה צריכה לפצות אז היא תפצה". רגב האשימה את המשרד שהוא דואג יותר להגנה על יזמים ושוכח שחלק מהתיירות זה גם הסביבה הטבעית וחופים פתוחים, "לא הכול צריך להיות בתי מלון ובטון".
ממנהל מקרקעי ישראל נאמר שהגישור בין המדינה ליזמים כבר החל בתיווכו של מני מזוז, ועלו בו שאלות שמאיות כאלה ואחרות. כאשר ייקבע סכום הפיצוי, יהיה צורך לערוך דיון פנימי בין משרדי הממשלה על החלוקה.
עמדת משרד הביטחון בדיון הייתה כי המשרד תומך בגן לאומי, ואינו מתנגד לכפר הנופש. הוא יתנגד לתכניות ולחלופות רק במידה שתהיה פגיעה בתשתיות בסיס פלמחים.
היזם: קבוצה קטנה שעושה רעש בפייסבוק מונעת יזמות
יו"ר מועצה (הערת המשקיף: לא הצלחתי לברר אם הוא איש משרד הפנים או אחת המועצות המקומיות, אבל הוא תמך מאוד ביזמים): התכנית מוגדרת על 450 דונם, מתוכם 70 מוקצים לכפר נופש והשאר גן לאומי. הכפר נמצא ראוי ולא פוגע בחוף. אם הכפר לא יאושר, אני מבקש תכנון מנגנון לפיצוי.
יזם הפרויקט פיני מלכה טען שלא ראוי שדיון יתקיים מול ועדה שלא הייתה בשטח. (היזם קיבל המון זמן דיבור, וגם לאחר שהסתיימה זכות הדיבור שלו קטע את הדיון, במיוחד כשדיברו האחיות לוסטיג).
מירי רגב: ועדת הפנים הייתה במקום.
פיני מלכה: זה היה בכנסת הקודמת.
מירי רגב: ישנה המשכיות.
פיני מלכה: "הועדה הייתה איפה שלקחו אותה. הדיון כאן הוא גם מהותי יותר, ותקף לכלל כפרי הנופש. במקרה הנ"ל מדובר במגרש חניה בן 40 שנה, שעד לתכנית המדוברת היה פחות מ-100 מ' מהחוף והזיק יותר לסביבה. בתכנית שלנו אין חסימה של קו החוף והייתה דאגה לרווחת הציבור, שכוללת גם לינה בבית מלון בארץ במחיר סביר, ולא לחפש בתים של חברים במרכז או לטוס לטורקיה.
"בסופו של דבר, היזם האמיתי של הפרוייקט היא המדינה. אנחנו זכינו במכרז מטעמה לבניית כפר הנופש. יש קבוצה קטנה, שיודעת לעשות רעש ולהציף דברים בפייסבוק, ומונעת יזמות בתחום המלונאות על החוף. גלעד ארדן התנגד לכפר משיקולים פוליטיים כי האמין שזה ייתן לו יותר תמיכה מהציבור. הועדה המחוזית כבר אישרה את התכנית ובגלל בקשה לשקילה מחדש, אנחנו מחכים עוד שנתיים, לאחר שכבר קיבלנו אישורים ושילמנו את כל הסכומים הנדרשים" (סכומים המגיעים לטענתו לעשרות מיליונים).
נציגת רשות הטבע והגנים סיפרה שבכל סוף שבוע המונים באים לחוף. מירי רגב: כמה משלמים על חניה? הנציג: 30 ש"ח לרכב בסופי שבוע. כאן התערב היועץ המשפטי לוועדה, והודיע שהדבר מנוגד לתקנות. גביית הכסף היא לא בהתאם לחוק.
מירי רגב: אני מבקשת לקבוע דיון על גביית הכספים בחוף. אם היה אפשר הייתי מפסיקה כבר עכשיו את הגביה.
נציגת רשות הטבע והגנים התגונן וטען שקטע החוף שמיועד לכפר נופש הוא חוף פתוח. פיני מלכה: המקום הוא לא חוף מוכרז, אסור לחנות שם בכלל. הנציגה: הגביה היא עבור החניה בלבד, לא לשימוש בחוף. מירי רגב: זה בניגוד לחוק. תחזור אליי עד מחר בצהריים עם תשובה בנוגע לחוקיות הגביה.
נציגת רשות הטבע והגנים נשאלה אם הרשות התנגדה בעבר לחוק. היזם צעק שאף פעם לא, עד שהתפוצץ הסיפור. נציגת הרשות: בעבר ההתנגדות היחידה לתכנית הייתה בשל סעיף להקצאת שטח לדיור מוגן כחלק מהתכנית. לא הייתה התנגדות לכפר. לאחר האיחוד בין רשות שמורות הטבע לרשות הטבע והגנים, הסיפור השתנה.
מלכה נגד לוסטיג
האחיות לוסטיג, שהתפרסמו בעת המאבק נגד הבנייה בפלמחים שהתנהל לפני שנתיים, קיבלו את זכות הדיבור. (פיני מלכה התפרץ לדבריהם ללא סוף, ובשלב מסוים הוצא לזמן מה מהדיון). "נכון שהיזמים פעלו לפי חוק, אבל התנאים השתנו גם אם תכנית המתאר לא השתנתה. ההד הציבורי הוא חזק מאוד בנושא ולכן אנחנו עדיין כאן".
עדי לוסטיג: החוף כבר מגודר במרחק 30 מ' מקו המים. אמנם השער פתוח אבל תמיד ישנם שומרים שנמצאים במקום 24 שעות ביממה כדי שלא יפרקו את הגדרות ואת השער.
ח"כ תמר זנדברג (מרצ): לתמ"א אותו מעמד כמו לחוק. בהתאם לכך מי שקובע זו המדינה, וזכותה גם לשנות את התנאים בהתאם (סעיפים 77-78 לתמ"א). בפן הציבורי, (היא אומרת בתשובה ליזם) השימוש בפייסבוק ככלי דמוקרטי הוא ראוי. מצדיעים לכן (היא פונה לאחיות) על שהבאתן את השינוי והעליתן את המודעות לנושא.
מירי רגב פונה לסיים את הדיון. קרן הלפרין מאדם-טבע-ודין דורשת לקבל זכות דיבור. מירי רגב טוענת שאין זמן לשמוע את כל ארגוני הסביבה. הלפרין טוענת שלא דיבר אף נציג של ארגוני הסביבה, ומקבלת הזדמנות לדבר.
הלפרין: "תמ"א 1/12 אושרה ב-2010 ומדברת על כך שרוב הדרישה למיזמי תיירות היא בערים, ולכן ההקצאה היא בהתאם. לתיירות הכפרית מוקצה נתח קטן כי הדרישה קטנה יותר".
סיכום הדיון
רגב: "משרד התיירות היה צריך לעשות שיעורי בית. היזם לא אשם. אם עמד בביורוקרטיה מגיע לו לקבל פיצוי. הוא לא הבעיה. נוטים לשכוח שיש לשמור על משאבי הטבע שלנו. צריך למצוא איזון בין תיירות לבין זכות הציבור לחופים פתוחים.
"אני מבקשת לקבוע לקבוע דיון בוועדה שבו יציג משרד התיירות תפיסה חדשה של תיירות חופים. כמובן שיש להגיע לפיצוי ראוי של היזמים".
נציגת הועדה המחוזית הודיעה כי הדיון צפוי לחזור לוועדה המחוזית בעוד כחודש וחצי, ושם יוחלט לגבי האישור להקמת הגן הלאומי. נציגות הועדה דרשו עדכון בהתאם מועדת התכנון.
רגב פנתה לנציגת רשות הטבע והגנים, והבהירה שלא תסכים לחוף שיש לשלם בו על חניה. היא טענה שיש להסדיר את המקום כך שניתן יהיה להגיע גם בתחבורה ציבורית מסודרת, אפילו בשבת. "אני רוצה לקחת אוטובוס מראש העין ולרדת בחוף".
פרשת חוף פלמחים שופכת אור על היעדר התיאום בין הגופים השונים ועל הצורך של הציבור לעמוד תמיד על המשמר בנוגע לתכניות בניה. תכנית מתאר ארצית שאושרה לפני 30 שנה, כאשר גודל האוכלוסיה היה כמחצית מגודלה היום, עדיין מכתיבה את ההתנהלות.
חברי הוועדה הנוכחים: מירי רגב-יו"ר הועדה, תמר זנדברג.
נכחו גם: היועץ המשפטי של ועדת הפנים, נציגי משרד התיירות, משרד הפנים, משרד הביטחון, רשות הטבע והגנים, ממ"י, יו"ר אחת המועצות, יזמי כפר הנופש, נציגי ארגון אדם-טבע-ודין והאחיות לוסטיג.
לא הבחנתי בנוכחות לוביסטים בדיון.
הכותב הוא פעיל בארגון מגמה ירוקה, המקדם מדיניות סביבתית.
One comment
Pingback: משרד התיירות והיזמים מסרבים לוותר על פלמחים • מחאת הדיור