ביום ב' האחרון (22.7) נערך מושב חגיגי בוועדה למעמד האישה לכבוד נשים המתמודדות בבחירות המקומיות. האולם היה מלא מפה לפה. הגיעו כ-140 נשים כולל מועמדת ערביה אחת, מועמדת דרוזית מדלית אל כרמל, מתמודדת חרדית מפ"ת וחברת מועצה חרדית מצפת. בין הנשים היתה קבוצה מאד גדולה של מתמודדות מטעם רשימת "יש עתיד". חברות הכנסת השונות הגיעו לברך ולתת עצות מעשיות, וחלקן נשארו ברוב הדיון.
נתונים שנמסרו במושב: רק 5% מכלל המתמודדים לראשות עירונית הן נשים. רק 17% מהמתמודדים למועצות ורשויות מכל הסוגים הן נשים.
גדעון סער קרא לציבור לא להצביע לרשימות שנשים אינן נכללות בהן במקומות הריאליים. השר מציע לקדם הצעת חוק הכוללת הפליה לטובה במימון מפלגות הנוגעת לייצוג נשים ברשימות. ההצעה תהיה רלוונטית לבחירות המקומיות הבאות בעוד 5 שנים. עליזה לביא ציינה שהיום יש חלון הזדמנויות וחייבים לחשוב על הדורות הבאים ולחזק את מעמד האישה כבר עכשיו.
ח"כ תמר זנדברג טענה שאין להסתפק בברכות ומחמאות לנשים באולם. צריך לדבר על כסף. כשלא משלמים לנבחר ציבור על עבודתו – זו בעיה לדמוקרטיה. העבודה במועצות העירוניות היא בהתנדבות. צריך לשלם לחברי המועצה שכר כמו לדירקטורים. מתמודדת מראשון לציון מתארת את האבסורד: היא יושבת מדי שבוע 4 שעות בישיבות של ועדת תכנון ובניה שמגלגלת מיליונים ועוסקת בעניינים סטאטוטוריים ללא כל שכר. גדעון סער יבחן עם האוצר תגמול על ישיבות לחבר מועצה. מדובר בנושא תקציבי שיבחן בהקשר של תפקיד חבר מועצת עיר.
בעיה נוספת שעלתה בדיון הפתוח: משרדי הממשלה, משרד הפנים, וכל המוסדות בארץ נותנים גיבוי מלא לראש עיר מכהן ומתעלמים מהאופוזיציה. גם המפלגות הגדולות אינן תומכות במועמדות ברשויות המקומיות. גברים מביאים כספים שחורים למימון בחירות ונעשית פעילות לא חוקית בזמן הבחירות. האישה המתמודדת עומדת לבד במערכה וגיוס הכספים קשה מאד.
עו"ד ברוריה לקנר מעמותת כ"ן מדברת על מקרה צבי בר מעיריית רמת גן. רק 5% מהאסירים בישראל הן נשים. הפרופיל העברייני של נשים אינו מתאפיין בשחיתות וטובת הנאה אישית – לעומת 60 ראשי רשויות מקומיות שנמצאים בחקירה. אם ייבחרו יותר נשים לרשויות הן יקדמו את עיקרון שלטון החוק.
עו"ד לקנר פנתה לשר הפנים בבקשה לקדם חקיקה שבה משרד הפנים יפעיל את סמכותו לסלק מועמד לראשות עירונית, בכל מקום שבו קיים כתב אישום נגדו, כדי להשיג את עקרון שוויון המינים ושלטון החוק.
משתתפת נוספת בדיון ציינה כי אין בארץ חינוך לדמוקרטיה ברמה המקומית. תושבי העיר אינם יודעים מה לצפות מחברי המועצה. בספר האזרחות אין פרק על שלטון מקומי. חוק העיריות אינו נאכף כדי להשיג יותר איזון בין ראש מועצה לחבר מועצה ולכן:
1) יש להגביל את כהונת ראשי הרשות
2) יש להפוך את המועצה לדירקטוריון שבו ייצוג ישיר של תושבים (ולא קואליציה ואופוזיציה)
3) לתת תגמול והחזר הוצאות לחברי מועצה כמו לחברי כנסת
4) לשנות את תקצוב המתמודדים על פי חוק הבחירות .
המתמודדות סיפרו על אירועים קבועים של השפלה וגסות רוח של ראש העיר כלפי חברות מועצה. דר' שוקי עמרני, משנה למנכ"ל משרד הפנים, ענה שלגבי כתבי אישום נגד ראשי רשויות אין למשרד הפנים סמכות בנושא ויש לקדם חקיקה. לדבריו, חוק העיריות החדש מקודם ע"י שר הפנים (טרם יצא מלשכתו).
תמר זנדברג ציינה כי בעברה הייתה חברת מועצת העיר ת"א ועכשיו כשהיא חברת כנסת היא נדהמת מחולשתה של המועצה המורכבת מנציגי ציבור שנבחרו באופן דמוקרטי. שרת הבריאות יעל גרמן באה לברך וציינה שמתמודדת לרשות העיר חייבת ניסיון בעשייה ציבורית כדי להתקדם.
העיתונאית איילה חסון היתה אורחת בכינוס, ואמרה לנשים "בלי בכו לי, שתו לי". מנהיגות צריכה להגיע מעמדת כוח, אמונה עמוקה בעוצמה ויכולות, בולטות תקשורתית בדרך של עשייה. כשענו לה שהמקומונים מכורים לראשי העיריות היא הבטיח לשבץ בתוכנית שלה מדי שבוע 2 מועמדות לרשות עירונית.
גב' מלי פולישוק, יו"ר איגוד נבחרות הציבור ברשויות בישראל הכולל 350 נשים, מבטיחה לעזור למי שרוצה לרוץ לרשות מקומית.
לסיכום: בלי חקיקה מתאימה שתקנה לחברי מועצה יותר סמכויות ותכלול תקנות המפלות נשים לטובה, לא יהיה שינוי בחולשתה של המועצה העירונית וחולשתן של הנשים החברות בה.
נכחו: יו"ר עליזה לביא הוועדה למעמד האישה, גב' יפעת זמיר מנכ"לית עמותת כ"ן שיזמה את האירוע, שר הפנים גדעון סער, שרת הבריאות יעל גרמן, ח"כ יפעת קריב, ח"כ גילה גמליאל, ח"כ תמר זנדברג, ח"כ פנינה תמנו, ח"כ פאינה קירשנבאום סגן שר הפנים, ח"כ ציפי חוטובולי, פרופ' חנה הרצוג – ראש מרכז "שוות" עמותה לקידום נשים בזירה הציבורית, מר יגאל צרפתי, מנכ"ל משרד הפנים.