ועדת העבודה והרווחה: "יש להפסיק את ההפרטה של שירותי בריאות התלמיד, ולהחזיר את השירות לאחריות המדינה"

ועדת העבודה והרווחה: "יש להפסיק את ההפרטה של שירותי בריאות התלמיד, ולהחזיר את השירות לאחריות המדינה"

ועדות: ועדת העבודה, הרווחה והבריאות; נוכחים: אורלי לוי-אבקסיס, אילן גילאון, דב חנין, חיים כץ, יעקב ליצמן, יעקב מרגי, מיכל בירן, מיקי רוזנטל

ביום רביעי האחרון (31.7)  התקיימה ישיבה של ועדת העבודה הרווחה והבריאות בעקבות הצעות דחופות לסדר של: שלי יחימוביץ, מיכל רוזין, גילה גמליאל, אורלי לוי- אבוקסיס וכן דב חנין. ההצעות הדחופות אומרות  שיש להפסיק את ההפרטה של שירותי בריאות התלמיד, ולהחזיר את השירות לאחריות המדינה. זאת בעקבות איומי האחיות המופרטת שלא לחזור לעבודתן בימים הקרובים.
המסר המרכזי בוועדה היה שיש להחזיר את המצב הקודם של מתן שירות  בריאות  התלמיד בבתי הספר לפיקוח המדינה, מהר ככל האפשר, ולהוציאו מגופים פרטים. תמכו בהחלטה זו כל חברי הועדה, משרד הבריאות, אחיות ואנשי ציבור.

 הדיון הדחוף הגיע בתקופה זו משום שהמכרז של חברת "נטלי" עומד להסתיים, וחברה אחרת הייתה אמורה לתת את השרות.  ארגון האחיות מאיים בשביתה ולא יכנסלהסכם עם החברה שנבחרה להפעיל את השרות. ח"כ אבוקסיס לוי שהציגה את ההצעות בשם חברי הכנסת התייחסה לכך ההפרטה היתה רק מסיבה כלכלית, והוכח שההפרטה לא חסכה אלא אף יקרה את ההוצאות על בריאות התלמיד בארבעים מליון ₪.

 הבעיות המרכזיות שהועלו : 1. אחיות הופכות  לנותנות שירות רק לצרכים חיונים ואין כלל השקעה במניעה ובאוזן קשבת לתלמיד. 2. אין יותר התמודדות בבתי הספר עם בעיות בריאות, כמו: השמנה יתר, אנרוקסיה, מעקב אחר חיסונים, התעללויות בתלמיד .3 . אין חדר אחות ומקום לקצת פרטיות התלמיד. 4. חסך חמור בסיוע רפואי לתלמידים הזקוקים לאחות ביום יום כמו חולי סכרת נעורים ועוד .5. אחיות המופעלות על ידי החברות נהפכות לעובדות קבלן ויש עזיבה עצומה של המקצוע. המצב כיום הוא שחסרים  250 תקנים שחברת "נטלי"(המפעילה) אינה מסוגלת למלא.

 בדרום הוקם פילוט שהצליח ביותר. בעבר הבדווים כמעט ולא חוסנו. עם הקמת הפילוט לפני כשנה וחצי חוסנה כמעט מאה אחוז מאוכלוסית  התלמידים, וכן הוחזרו השירותים שניתנו במרפאות בתי הספר בעבר. לדעת הועדה ואנשי משרד הבריאות בראשותו של  המנכ"ל גמזו, חייבים לקחת פילוט זה ולהכילו על כלל המדינה.

דוברים מרכזים:

 מנכ"ל משרד הבריאות רוני גמזו אמר שעדיף שהשירות יינתן על ידי משרד הבריאות. על משרד האוצר לשקול מה יהא על השירות בעוד עשר ועשרים שנה. "היום, בכל בקשה וניסיון הוספה של שירותים, אני צריך לעבור משוכה עסקית. החברות אומרות לי "זה לא כלול בתנאי המכרז".

חברי הכנסת אשר נלחמים בנושא בריאות התלמיד ונראה לי שלא יותרו הם: חיים כץ, אורלי לוי- אבוקסיס, דב חנין, אילן גילאון ושלי יחימוביץ . יחימוביץ לא נכחה בדיון ויוצגה על ידי מיכל בירן, אך אני מכירה את מלחמתה בהחזרת השרות למדינה. אני מאוד מקוה שהם יצליחו להעביר את הנושא בחוק או בדו-שיח עם משרד האוצר.

מדבריה של אורלי לוי ,האחיות הן קומנדו של חיסונים. נותנים להן שבע דקות לחיסון ותגמול אם מספיקות בפחות זמן. החיסונים הלכו וירדו. הילדים כמו סרט נע, מזכיר לה את התוכנית על שחיטת הפרות.

 מדברי אילן גילאון – הוועדה שוב נדרשת להתמודד עם רצון הממשלה להפריט כל דבר ועם הבעיות שזה גורם. השירותים הציבורים אינם מעורכים והכל נמדד בחיסכון שניתן להשיג. דוגמא בולטת לכשל הזה היא תוכנית ויסקונסין. בנוסף המאבק הוא על כבוד מקצוע האחיות. זהו נושא שמדינה צריכה לקחת על עצמה ואותו לא מפריטים. הוא מבטיח שישגו זאת בחוק.

התופעה המענינת שעולה כמעט בכל ישיבה היא "נערי האוצר". אלו חבר'ה צעירים מאוד, שכנראה הצטינו בלימודים אך חסרי ניסיון חיים. ספק אם נכון להפקיד בידיהם נושאים חשובים כל- כך. אולי כדאי להשאיר זאת לדיון נפרד. הפעם הופיעה לפני הועדה שירה גרינברג, רכזת אגף הבריאות באגף התקציבים.

סיכום: שירות בריאות התלמידים והעסקת האחיות חייבים לעבור מהר ביותר לרשות המדינה בחזרה

נוכחים: היו"רחיים כץ (ליכוד ביתנו), מיכל בירן (עבודה), אילן גילאון (מר"צ), אורלי לוי-אבקסיס (ליכוד ביתנו), יעקב ליצמן (יהדות התורה), יעקב מרגי (ש"ס), מיקי רוזנטל (עבודה), דב חנין (חד"ש), מנ"כל משרד הבריאות- רוני גמזו ואנשי המשרד ,יו"ר ארגון האחיות- אילנה כהן, נציגי אחיות, משרד האוצר ארגוני הורים, נציגי נט"לי.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs