מה זה בעצם?
המדד החברתי הוא אמצעי למעקב שיטתי ורצוף אחר חברי הכנסת. הוא בוחן את תרומתם של כל חברי הכנסת לחקיקה חברתית-כלכלית צודקת. ציון הח”כים מבוסס על נתון אחד בלבד – הצבעותיהם במליאת הכנסת על הצעות חוק חברתיות-כלכליות. המדד נועד לסייע לאזרחים להבחין בין נבחרי ציבור שמתיימרים להיות חברתיים אך מתבררים כמי שסייעו בהצבעותיהם לקידום חקיקה אנטי-חברתית, לבין אלו שעומדים מאחורי הצהרותיהם.
איך אתם מודדים את ההצבעות?
1. לאורך כל המושב, צוות מצומצם מטעם הארגון (רכז מחקר, דוברת ורכז פרלמנטארי) בוררים את המוץ מן התבן ומסננים מבין כל הצעות החוק שעוברות במליאת הכנסת רק את הרלוונטיות למדד החברתי.
2. צוות של 25 מצביעים, בהם מתנדבים במשמר החברתי, עובדים בארגון ומשקיפים ותיקים בכנסת, מקבלים על בסיס שבועי טופס הצבעה ובו מופיעות הצעות החוק השונות לצד דברי הספר ופירושים. כל הפירושים זמינים ב"מאגר החקיקה הפעילה" באתר המשמר החברתי.
3. בטרם הצבעתם על כל אחת מהצעות החוק, מתבקשים המצביעים לשקול אותן אל מול רשימת הקריטריונים המחולקים ל 10- הקטגוריות הבאות:
הבטחת דיור לכל אדם | הבטחת זכויות בתחום התעסוקה | הבטחת מזון ומים
הבטחת בריאות גופנית ונפשית | הבטחת חינוך והשכלה | הבטחת ביטחון סוציאלי
הבטחת אפשרות פרנסה | חלוקת משאבים וניהול המשק | מניעת אפליה בהצעות החוק
השתתפות דמוקרטית
המצביעים מסמנים את הקריטריונים הרלוונטיים לכל הצעות החוק, ומנמקים את בחירתם בשפה חופשית. אלו הם הנימוקים המצורפים להחלטות בעניין כל הצעות חוק.
4. במידה ו 75%- מהמצביעים (או יותר) תמכו או התנגדו להצעת החוק, התמיכה או ההתנגדות לה תהיינה מלאות, ואם 50%-74% תמכו/התנגדו הן תהיינה חלקיות. בנוסף, נדרש כל מצביע לדרג את חשיבותה של הצעת החוק (בסולם של 1-4 , כאשר 4 היא 'חשיבות רבה מאוד'), לפי קריטריונים של עומק השפעת הצעת החוק ומספר האנשים שיושפעו ממנה במידה ותאושר.
5. חברי הכנסת צוברים נקודות באופן הבא:
– על הצבעה חברתית > נקודה חיובית
– על הצבעה אנטי-חברתית > נקודה שלילית
– על הימנעות או היעדרות מההצבעה חברתית > 0 נקודות
הציון הסופי של כל חברי-הכנסת הוא סכום הנקודות, חלקי מספר ההצבעות שבדקנו, כפול 100 ובמילים פשוטות: ח”כים שנכחו בכל ההצבעות ותמיד הצביעו “בעד עמדת המשמר החברתי” יקבלו 100 נקודות. הניקוד הסופי מושפע איפוא משני מרכיבים: האם חברי הכנסת טרחו להגיע להצבעות החברתיות וכיצד הצביעו במהלכן.
איפה אפשר לראות את תוצאות המדד עצמו?
מהם באמת הנימוקים שלכם לכל הצעת חוק?
בטבלה הבאה תוכלו לקרוא את תוצאות המדד, על פי פילוח של מפלגות וכן קואליציה/אופוזיציה:
תוצאות המדד – פילוחים על פי קואליציה ואופוזיציה ומפלגות
ואילו מפלגות הצטיינו?