ועדת הכנסת החלה לדון על כללי האתיקה לחברי הכנסת

ועדת הכנסת החלה לדון על כללי האתיקה לחברי הכנסת

נוכחים: אברהם מיכאלי, אורי מקלב, יריב לוין, מאיר שטרית, מיקי רוזנטל, צחי הנגבי; נעדרים: אחמד טיבי, איילת שקד, אילן גילאון, איתן כבל, באסל גטאס, דב ליפמן, דוד רותם, יפעת קריב, יצחק וקנין, משה פייגלין, פנינה תמנו-שטה, רוברט אילטוב

מליאת הכנסת התכנסה השבוע (ג') באווירה אינטימית ועניינית להמשך דיון בנושא "כללי אתיקה לח"כ" שאותם ניסחו יו"ר הוועדה ח"כ צחי הנגבי וח"כ מיקי רוזנטל. רוב הכללים שנוסחו והופצו בקרב כל ח"כ מבוססים על המלצות "ועדת זמיר" שגיבשה בזמנו כללי אתיקה שלא הגיעו לכלל אימוצם ע"י הכנסת.

ההצבעות על כללי האתיקה יתקיימו רק לאחר דיונים על כל סעיף – לוועדת הכנסת יש סמכות להחליט על כללי האתיקה והיא אינה זקוקה לאישור המליאה.

ניצלתי את ההזדמנות  כמשקיפה מטעם "המשמר החברתי" כדי לנהל עם הח"כים דיון על הסעיף "ח"כ ישתתף בישיבות הכנסת ובישיבות וועדותיה באופן סדיר, וזאת כדי לשקף למשתתפים את הנראות כהתייחסות לא רצינית לדיוני הוועדות בהם נעדרים ח"כים או שהם מגיעים לדיונים בשיטת "הדלת המסתובבת", או לדקות מועטות – כולם מסכימים שיש לשנות את "השיטה" כדי לאפשר השתתפות סדירה יותר (רק כ-90 ח"כ פעילים בוועדות השונות, נושא אחוז החסימה וייצוג בוועדות, 3 ימי דיונים בוועדות הכנסת וכו').

בין ההחלטות שנתקבלו בדיון זה: החמרה בדרישה מח"כ שלא להיעדר מעבודתו ולקצר את תקופת ההיעדרות המותרת מחודשיים לחודש אחד, למעט מקרים חריגים כמו מחלה. הוחלט לא לכלול בקוד האתי את הסעיף "ח"כ יופיע במשכן הכנסת בלבוש ההולם את כבוד הכנסת וכבוד חבריה ."בסעיף זה היו חלוקות הדעות "כי לפה באים אנשים כמו על חוף הים" – לדברי ח"כ מיכאלי אברהם, אך מאידך "אם נכניס סעיף מגביל לבוש יהיו מי שיתלבשו באופן כזה שדורש התייחסות, עדיף כמה שפחות לעשות עניין" – דברי ח"כ מקלב.

בדיון על סעיף "ח"כ יתנהג במשכן הכנסת בנימוס ההולם את כבוד הכנסת וכבוד חבריה "הסביר ח"כ הנגבי כי הכוונה להאציל תרבות דיבור אחרת – אנשים יצטרכו לעשות שינויים – הכוונה לחוסר שליטה. אי אפשר לכתוב שח"כ לא יתנהגו בצורה מגוחכת, אז כותבים שיתנהגו בנימוס.

ח"כ לוין אמר כי "חשוב להבחין בין מעשים למה שאומרים – לשפוך מים אסור, אבל ביום שניכנס למה שאומרים, זה מסוכן. זה בדיוק המבחן של חופש הביטוי, הנזק שח"כ לא יאמר מה שהוא רוצה בגלל החשש מוועדת האתיקה גדול בהרבה מכמה מילים יפות".  בדיון על הסעיף "ח"כ יתבטא בציבור בלשון ההולמת את כבוד הכנסת וחבריה", אמר ח"כ לוין שחשוב להשאיר לח"כ מרחב תמרון גדול. לוין לא רוצה שח"כ שאמר אמירה לא מוצלחת ימצא עצמו בוועדת האתיקה – אנו לא יודעים מי יישב שם ויינצל את סמכותו כדי לסתום לו את הפה. ח"כ רוזנטל אמר שהסעיף לא מדבר על תכנים, אבל אם ח"כ קרא "בהמה" זה המקום לומר לא!

היועץ המשפטי לכנסת עו"ד ינון אמר "כי ועדת האתיקה מקבלת הרבה תלונות על התבטאויות ח"כים". הוא שותף לדעה שמסוכן להגביל זאת. הקו היום הוא שאם מדובר בגסות רוח לשמה יטילו סנקציה, אבל ביטויים קשים כמו "בוגד" או "רפורמי" לח"כ דתי זה כלול בחופש הביטוי הפוליטי שעליו יש לשמור מכל משמר. לעומת זאת לקרוא לח"כ "אדיוט" או "בהמה" זאת גסות רוח לשמה, בלי אבק השקפה וביחס להתבטאויות כאלה ועדת האתיקה מפעילה את סמכויותיה".

תקוותי כי הכללים שיגובשו "יטפחו התנהגות ראויה של כל אחד מחברי הכנסת, בהתאם לשליחותו כח"כ, כדי לשפר את תפקוד הכנסת ואת מעמדה המיוחד כמוסד עליון במשטר הדמוקרטי, לשמור על כבודה, להבטיח טוהר מידות ולקדם את אמון הציבור בכנסת".

השתתפו חברי הוועדה היו"ר ח"כ הנגבי, לוין.  כמו כן ח"כ רוזנטל שאינו חבר ועדה.  הגיעו לזמן קצר "בגלל השיטה" ח"כ מקלב, מיכאלי אברהם, שטרית. התנועה לאיכות השלטון, שתיל ואזרחים נוספים.

חברי הוועדה שנעדרו: איליטוב, גטאס, גילאון, וקנין, טיבי, כבל, ליפמן, פייגלין, קריב, רותם, שקד, תמנו-שטה.

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs