הוועדה לביקורת מדינה התכנסה אתמול (ד') לדיון בנושא רשות השידור ודו"ח ועדת לנדס בנושא. הדיון החל בשעה 9:00, לאחר שהתקיים דיון דומה בוועדת הכלכלה בשעה 8:00 ולפני שהחל דיון באותו נושא בוועדת הכספים בשעה 10:00. דהיינו: שלוש ועדות קבעו דיון באותו נושא ומן הסתם הוזמנו אותם אנשים, או לפחות חלקם. ואכן לקראת השעה 10:00 אולם הוועדה לביקורת המדינה, שהיה מלא בתחילת הדיון, כמעט התרוקן ממוזמניו וגם מחברי כנסת שיצאו להשתתף בדיון בוועדת הכספים. בזמן הדיון נשמעו מפעם לפעם קריאות/צעקות מצד נציגי העובדים ברשות השידור.
הדיון החל בהתייחסות יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן, לדו"ח מבקר המדינה משנת 2011 ולהצעה לסדר היום של ח"כ ניסים זאב שעסק ברשות השידור. היו"ר כהן הוסיף וציין את הדיונים הרבים שהתקיימו על הרפורמה ברשות השידור במשך כמה שנים, ואילו מבקר המדינה ציין שישנם בדרך דוחות נוספים שיתפרסמו במאי השנה. זו הייתה "יריית הפתיחה" לדיון על וועדת לנדס והמלצותיה.
ח"כ נסים זאב טען כי "לא תיתכן מכירת חיסול של מערכת" (רשות השידור ועובדיה), ויש לדאוג לכך שהעובדים לא ייפגעו ושלא יחוסל השידור הציבורי. זאב גם הדגיש את מערכת היחסים המעורערת בין יו"ר הרשות והמנכ"ל, והביא ציטוט מדו"ח מבקר המדינה משנת 1999 שבו נאמר כי אין הגדרת סמכויות של נושאי תפקידים אלה. הוא אף שאל מדוע לא פורסמו הפרוטוקולים של ועדת לנדס, שכן זכות הציבור לדעת כיצד היא הגיעה למסקנותיה ולהמלצותיה. אך ח"כ זאב הרגיש חובה לציין שעושים חסד עם משלמי האגרה והממשלה מוכנה להשקיע מיליוני שקלים ברשות – בעוד היא קיצצה בקצבאות הילדים "בלי מידת חסד". בקריאת ביניים לשר הממונה על רשות השידור גלעד ארדן שאל אם "הבעיות החברתיות לא מעניינות אותך אלא רק השידור הציבורי? אולי תטפלו בגזירות החברתיות?".
השר גלעד ארדן אישר שמדובר בהליך חקיקתי לסגירת הרשות ולפתיחתה מחדש. הוא גם ציין שהתייעץ עם אנשי מקצוע והגיע למסקנה שהרפורמה במתכונתה הנוכחית לא תביא מרפא לרשות השידור ולכן מינה את וועדת לנדס. בעקבות מסקנותיה והמלצותיה יוקם צוות שיכלול גם אנשים ממשרד האוצר שיישא וייתן עם נציגות עובדי הרשות.
מר רם לנדס הסביר בקצרה מדוע הוועדה הגיעה למסקנותיה. ח"כ רות קלדרון הדגישה את העובדה שאנו נמצאים בעידן האינטרנט והטלפון הסלולרי וכי יש לחוקק חוק תקשורת ציבורית שיביא בחשבון גם גורמים אלה וכי השידור הציבורי כולו אמור לא להיות למטרות רווח אלא על חשבון המדינה.
ח"כ נחמן שי הדגיש את המעורבות הפוליטית ברשות כרעה חולה ידועה. לדעתו בעיה זו לא תיפתר כיוון שהצעת הוועדה למימון הרשות דרך תקציב המדינה תביא למעורבות פקידי האוצר ברשות ובעקבותיהם גם של שר האוצר. הוא הציע כי המסקנות וההמלצות של ועדת לנדס ייבדקו נוכח הליקויים שהועלו בדוחות הרבים שכתב מבקר המדינה בעבר ובהווה, וייבחן האם יש בהן תשובות לתיקון הליקויים. לעמדתו הצטרף גם ח"כ שמעון אוחיון.
יו"ר הוועדה סיכם את הדיון בכך שביקש ממבקר המדינה שבמשרדו ייבחנו את הליקויים שנמצאו ברשות השידור במשך השנים, וכן יבדקו האם המלצות ועדת לנדס מתקנות ליקויים אלה. אם יימצאו נושאים שלא טופלו בהצעת החוק החדשה הם יועברו לידיעת ועדת הכלכלה.
One comment
Pingback: ועדה מיוחדת של הכנסת דנה בחוק שיקים את רשות השידור החדשה | המשמר החברתי