ביום ג' האחרון נערך בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת דיון בנושא פתיחת מכרה פוספטים באזור שדה בריר, כחודש לאחר שהחליטה שרת הבריאות יעל גרמן להתנגד לכרייה בשל הסכנה לבריאות הציבור. במהלך הדיון נראתה התלהמות רבה בין מנהלי המפעל, המעוניינים לקיים פיילוט, לבין התושבים המעוניינים לפתח את ערד וחוששים מפגיעה בבריאותם. בכדי למנוע התנגחויות בין מומחים ואי התאמות החליט משרד הבריאות להביא מומחה חיצוני מארצות הברית – פרופ' ג'ונתן סמט.
הבעיה העיקרית שעלתה בדו"ח המומחה הייתה החשש של זיהום האוויר בחלקיקי PM, מזהמים שכיחים הנמצאים כמעט בכל מקום, בסלילת כבישים, בפליטות גזים ועוד. אלה חלקיקי אבק שגורמים לתופעות לוואי לטווח קצר וארוך, מקושרים לעלייה בתמותה והשלכותיהם השליליות ממשיכות להתרחב. אך למרות מחקר מקיף עדיין קיימת אי ודאות משמעותית לגבי מאפייני החלקיקים הקובעים את רעילותם ולגבי חלקיקים שמקורם בקרקע.
המומחה החיצוני בדק את הנתונים שניתנו לו מרותם אמפרט (החברה המחזיקה באתר הכרייה השדה בריר – בבעלות כיל) וממשרדי הממשלה השונים, שוחח עם התושבים החיים באזור (דימונה, ערד, כפרים ויישובים קטנים) ומפאת חוסר הזמן, נאלץ להיעזר במחקרים ספרותיים קודמים. פרופ' סמט המליץ שלא לערוך את הכרייה במקום המיועד בשל פגיעה בתיירות של העיר ערד ופגיעה בבריאות של תושבי האזור והציע לחפש אלטרנטיבות אחרות. לאחר שבדק את הדו"ח, הגיעו במשרד הבריאות למסקנה שכריית הפוספטים תביא לנזק יותר מאשר לתועלת ושהקמת פיילוט – טוב ככל שיהיה – לא יכולה לשלול או להבטיח אי סיכונים. כך שמסתכם שמשרד הבריאות אינו מאשר את כריית הפוספטים!
>>> כי"ל ואופיס דיפו: איך משרד האוצר מעודד פיטורי עובדים במשק?
כאשר יו"ר הוועדה ח"כ מירי רגב (הליכוד) שאלה את נציגי המשרד להגנת הסביבה האם כריית הפוספטים עומדת בחוק, התשובה הייתה כן. ח"כ דב חנין (חד"ש) הסביר מדוע כביכול יש אי תאימות בין שני המשרדים: במשרד לאיכות הסביבה ישנם שני תקנים – היעד אליו יש לשאוף; וחוק אויר נקי (המציאות הקיימת) לפיו ריכוז של 25 מ"ג חלקיקים עומד בתקן ולכן חוקי.
חברי הכנסת חנין, יעקב ליצמן (יהדות התורה) ומשה פייגלין (הליכוד) לא היו מוכנים לקבל את הסיכון של הגדלת התמותה באזור! ליצמן: "עם בריאות לא משחקים, אתה (מצביע על משרד הכלכלה) מחפש כסף ורק כסף, הורס את בריאות הציבור בשביל כסף!". פייגלין: "צריכה להיות התחשבות ביחס של התועלת שנפיק". חנין, שהסכים לאמירתם של ליצמן ופייגלין, העלה השערה לפיה החברה רוצה עכשיו את האדמה בכדי להעלות את המניה שלה, וזאת לאחר ירידת ערך מניית החברה ופיטורי עובדים לפני חודשים מעטים.
נקודה נוספת שהועלתה ע"י ח"כ ניצן הורוביץ היא כי הוא "נמנע מלהכנס לאיך החברה קיבלה את השטח ללא מכרז". נציג החברה הבטיח מספר פעמים שהשטח התקבל בעזרת התמיכה של הממשלה ושאם תנתן להם האדמה החברה תוכל לגדול ולהתפתח מבלי לפטר עובדים. יו"ר מירי רגב וחברי הכנסת לחצו ושאלו מה לגבי קבלת עובדים – האם ניתן להבטיח קבלת עובדים חדשים ולא דרך קבלן? אחרי מספר תזוזות על הכסא וחזרה על המנטרה שהחברה תמשיך לעבוד ולגדול, נציג החברה אמר שיקבלו עובדים חדשים ושכל העובדים הם עובדי חברה אך החברה עובדת עם חברות קבלניות שנותנות שירותים.
לגבי חלופות כפי שהוצע על ידי המומחה, חברת רותם אמפרט טוענת שאין כאלו ופקיד היערות סבור כי יש, אך הן נמצאות בשמורת טבע. בסיכום הדיון נאמר כי "נעשה הכל שאזרחי המדינה יהיו בריאים… יש רק חלקיקי אבק שנמצאים גם ככה בכל מקום". הוחלט כי היועץ המשפטי יעבור על הדו"ח בשתי השפות וכי משרד הכלכלה יעביר לוועדה נתונים לגבי תמלוגים, פיטורי עובדים ודרך קבלת העובדים. אם ישנה אלטרנטיבה, צויין, יש צורך לבדוק אותה.
נוכחים: שרת הבריאות יעל גרמן (הגיעה לקראת סוף הדיון), יו"ר הוועדה מירי רגב, ח"כ איציק שמוליק, ח"כ דב חנין, ח"כ יעקב ליצמן, ח"כ משה פייגלין, ח"כ בועז טופורבסקי (הגיע לקראת סוף הדיון כנראה עבור הדיון הבא על חוק הדיור). משנה למנכ"ל חי"ר (מיצג את חברת רותם אמפרט), משרד הבריאות, משרד הכלכלה, משרד איכות הסביבה ומשרד התשתיות.