עבודת חרדים? גם כאן נזנחו המלצות טרכטנברג

עבודת חרדים? גם כאן נזנחו המלצות טרכטנברג

כך לפי דו"ח חדש של עמותת חדו"ש. ועוד בדו"ח: במושב האחרון הכנסת התעסקה הרבה בדת ומדינה, אבל הקואליציה בלמה את רוב הצעות החוק המתקדמות

במושב חורף 2011–2012 הפגינה הכנסת ביתר שאת ניתוק מצורכי הציבור ומסדר היום שלו – כך עולה מדוח שפרסמה עמותת חדו"ש (חופש דת ושוויון), המסכם את פעולות הכנסת בתחומי חופש הדת והשוויון בנטל במושב זה. נראה שבבית המחוקקים אמנם הרבו לעסוק בהיבטים מסוימים של נושאים אלה, אולם הדיונים לא הגיעו לכדי חקיקה. היבטים אחרים זכו להתעלמות מוחלטת – ובראשם המלצות ועדת טרכטנברג בנושא עידוד תעסוקת חרדים. עם זאת, לא נרשמה גם חקיקה הפוגעת בחופש הדת והשוויון, ומושב החורף התאפיין גם לראשונה בדיונים נרחבים בהחלפת חוק טל.

כרזה מקיץ 2011. החששות התאמתו (מעצב: עידו ניסן ארזי)

לעיון בדו"ח המלא

מדוח חדו"ש עולה שכמעט כל ההצעות שהוגשו לקידום חופש הדת והשוויון בנטל הגיעו ממפלגות האופוזיציה, ובראשן מרצ וקדימה (בפרט בלט ח"כ ניצן הורוביץ ממרצ). בין ההצעות שעלו ונדחו – הפעלת התחבורה הציבורית בשבת וקביעת חובת שירות לאומי או אזרחי למי שלא שירתו בצבא.

האילוצים הקואליציוניים מונעים התקדמות

כישלונן החוזר ונשנה של הצעות חוק מעין אלה הוא ביטוי ברור לחולשת הכנסת אל מול הקואליציה החזקה בממשלה, אשר למעשה שולטת בחקיקה בתחומים אלה בשל ישיבת החרדים בה. כך למשל הצביעו שבעה חברי כנסת מישראל ביתנו נגד הצעת החוק לתחבורה ציבורית בשבת – הנחשבת לאינטרס מובהק של ציבור בוחריהם, מאחר שרבים מהעולים המבוגרים אינם בעלי רכב. דוגמה נוספת היא הימנעותה של ועדת החינוך בראשות ח"כ מילר מישראל ביתנו מדיון בהקצבות לישיבות או בשילוב תוכנית הליבה בחינוך החרדי.

אילוצים קואליציוניים הם שמובילים גם למינוי קבוע של אנשי יהדות התורה לראשות ועדת הכספים, והשלכות הנוהג הזה היו ברורות במיוחד במושב החורף: ועדת הכספים בראשות ח"כ גפני התעלמה במופגן ממסקנות ועדת טרכטנברג בנושא שילוב החרדים בכלכלה ובתעסוקה. למרות שמושב החורף החל בסימן המחאה החברתית, לא אישרה ועדת הכספים אף לא אחת מההמלצות בנושאים אלה, שגפני כינה "לא רלוונטיים" ו"פופוליסטיים".

ועדות הכנסת מתעלמות

גם ועדות הפנים והחינוך של הכנסת מיעטו לעסוק בנושאי דת ומדינה אקטואליים. ועדת הפנים, האחראית למשרד לשירותי דת, העדיפה לעסוק בנושאים מגזריים (כמו חופים נפרדים), ובוועדת החינוך התקיים רק דיון אחד על המלצות ועדת טרכטנברג.

ועדות אלו נקטו שתיקה גם בעניין הדרת הנשים, שהסעיר את הציבור במשך שבועות. הנושא אמנם הצליח לעלות לסדר היום של הכנסת לאחר שנים ארוכות של התעלמות, אולם בפועל נדחו כל ההצעות החדשות (שהעלתה בעיקר סיעת קדימה), כמו גם ניסיונות להקים פורום קבוע לדיון בהדרת נשים, ועדת משנה או ועדת חקירה פרלמנטרית. גם כאן שיתקה השותפות הקבועה של החרדים בקואליציה את יכולתה של הכנסת להגיב להתפתחויות מהשטח בנושאי דת ומדינה.

בסיכומו של מושב החורף בולט הפער בין צורכי הציבור בנושאים חברתיים לבין אוזלת ידה של הכנסת בתחומים אלה. המאבקים הציבוריים אמנם העלו זאת לסדר היום, אבל לעת עתה לא נרשמו הישגי חקיקה. כדברי הרב אורי רגב, מנכ"ל חדו"ש, "הציבור מצפה ליישום ההמלצות האמיצות של ועדת טרכטנברג בנושא תוכנית הליבה ותעסוקת חרדים, להעברת חוק שירות חובה במקום חוק טל ולחקיקה שתבלום את הדרת הנשים".

 

 

One comment

  1. לחווה שלום
    תודה על המכתב החשוב. חשוב שנהיה עירנים ונשים לב להמשך המאבק ולבדוק מה קורה עם המלצות דווח טרכטנברג שרובן היו לקידום תהליכים . הממשלה עושה הכל לפורר אותן, על אף הבטחות ראש הממשלה. מענין גם לכתוב לד"ר טרכטנברג ולשמוע מה הוא חושב
    בברכה ענת איילן

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs