הגעתי לישיבת הוועדה לביקורת המדינה שהתכנסה בפעם הראשונה לאחר הפגרה, ביום רביעי האחרון. בכנס החורף נכחתי בחמש ישיבות של ועדה זו ובכל אחת מהן נכחו שניים-שלושה חברי כנסת – על פי רוב היו אלה היו"ר אמנון כהן וחבר תורן. התראתי על כך בדיווחים שלי וקיוויתי שבמושב זה נוכחות הח"כים תהיה גדולה יותר. בישיבה שבה נכחתי, בנושא דוח מבקר המדינה על הגנת מתקני הגז והנפט בים, היה שולחן הוועדה מתסכל ומאכזב. בצדי השולחן ישב רק היו"ר אמנון כהן וח"כ רינה פרנקל מ"יש עתיד" (שהחליפה את פנינה תמנו-שטה). פרנקל הגיעה לתחילת הישיבה, הודיעה שהיא חייבת ללכת והשתתפה בה כעשר דקות בלבד. תרומתה לישיבה הייתה אפסית.
בפעמים שנכחתי בישיבות לא ראיתי אף פעם את הח"כים צחי הנגבי, רוברט אילטוב, זאב אלקין וגילה גמליאל מ"הליכוד ביתנו" או את רות קלדרון מ"יש עתיד".
המסקנות העיקריות שלי הן שיש פה תעודת עניות לוועדה ולכנסת בכלל. תפקיד ועדת ביקורת המדינה הוא לבקר את הממשלה, את החברות ואת הרשויות השונות. לדעתי, אופן התנהלות שכזה מצביע על חוסר רצינות משמעותי בדיוני הוועדה.
לעומתם, היו בדיון לפחות חמישה לוביסטים מחברת "דלק", חברת "פילוג" ועוד. גם נציגי חברות הגז שקודחות בים לא טרחו כלל להגיע, על אף שהוזמנו. החברות קיבלו הערה לפרוטוקול מהיו"ר אמנון כהן אבל אני חוששת שהערה כזו לא תשפיע עליהן.
הישיבה הייתה בנושא "פיקוח על שדות הגז בים". במצב הנוכחי, על פי החלטת הממשלה, חברות הגז אחראיות על אבטחת הקידוחים והאזור שסביבם. האחריות על המרחב הימי של השדות, ששטחו גדול יותר מכל מדינת ישראל, מוטלת על צה"ל, על חיל הים. הנימוק לכך הוא שהאחריות על המרחב הימי, כמו גם על המרחב האווירי, חייבת להיות של הצבא.
דו"ח המבקר עסק בכך בשנת 2010, כשהתקבלה החלטה ממשלתית, ועדיין אין תכנית כוללת אלא רק חלקית לאבטחה, בעוד שיש היום יותר ויותר שימוש בגז וחשש מפעולות טרור. נציגי הצבא והמל"ל (המועצה לביטחון לאומי), הסבירו את הקשיים הרבים ביישום התכנית בכך שהיא דורשת למידה רבה והתארגנות רבה. הנציגים אמרו שהם לומדים את הנושא וכל חלק שמעובד מיושם בשלבים. הנציגים טענו שאין בעיה תקציבית.
כפי שציינתי, היו"ר אמנון כהן היה למעשה הח"כ היחיד בישיבה. הוא קיבל הסברים והביע שביעות רצון מההתקדמות. הוא גם החליט לבד על דיון המשך בעוד שלושה חודשים; דיון, שבגלל הסודיות שבו, יתקיים בדלתיים סגורות.
השאלות שנשאלות לגבי הדיון:
- איך היו"ר מחליט לבד על דיון בנושא המשך הבדיקה?
- האם יש לחייב את החברות, שמרוויחות הון עתק, לשלם על חלק מהסכום האדיר של האבטחה צבאית או שזו חובתה של המדינה ואין לערב את החברות?
- איך אין שום בעיה כספית באבטחה בעוד שקיימת בעיה כספית בצה"ל הגורמת לביטול אימונים של סדיר ומילואים?
נוכחים: נציגי צה"ל, מל"ל, בטחון פנים, הגנה מרחבית ועוד.