ברוכים הבאים לוועדה לקידום אנרגיה ירוקה (כן, יש דבר כזה), אשר תפקידה לקדם את האנרגיה המתחדשת בישראל (כן, יש גם דבר כזה).
זהו הדיון הראשון (23/06/14) של ועדת המשנה הזו לוועדת הכלכלה, ולכבוד השקתה בחר יו"ר הוועדה, ח"כ חנא סוויד (חד"ש), לסקור את התקדמות פיתוח האנרגיה המתחדשת בישראל. חברי הכנסת דב חנין ועפו אגבאריה מסיעתו של סוויד נכחו רק בחלק קטן מהדיון, וגם דיון זה התקיים למעשה בנוכחות היו"ר בלבד.
בהצגת הנושא, היו"ר מזכיר כי ישראל החליטה כי עד שנת 2030 30% מהאנרגיה תגיע ממקורות אנרגיה מתחדשים, וכי וועדה זו תפקח על יישום ההחלטה. הוא מציין כי למשק האנרגיה יש שלוש מטרות עיקריות: לספק ביקוש, להנגיש את האנרגיה לתושבים באופן בטיחותי, ויישום שני אלו באופן ירוק ככל האפשר. הרי כל אלף שקלים בחשבון החשמל, משמעם 750 ק"ג של דו תחמוצת הפחמן אשר משתחררים לאטמוספרה.
למרות שהמעבר של ישראל לייצור אנרגיה בגז מפחית את הזיהום בשליש (בהשוואה לפחם), זו עדיין שיטת ייצור מזהמת. אנרגיות שמש ורוח הן נקיות הרבה יותר, אך גם הן יוצרות זיהום מסוים בתהליך הקמת התשתיות. לכן, חשוב לזכור: "האנרגיה הנקייה ביותר היא זו שאנחנו לא צורכים".
יובל זהר, מנהל תחום אנרגיות מתחדשות במשרד התשתיות, מציג את המצב כיום. לדבריו, כרגע 1% בלבד מהאנרגיה בישראל היא אנרגיה מתחדשת, בניגוד ליעד הביניים של 5% אותו קבעה הממשלה לשנת 2014. למרות זאת, נמצאים כרגע בתהליכי רישוי ויישום פרויקטים רבים נוספים, אשר יאפשרו לנו לעמוד ביעד הבא של 10% עד שנת 2020.
יו"ר הוועדה שואל את יובל מהם החסמים אשר מנעו את מימוש היעד של 2014. הוא נענה כי היו קשיים בהתחלה (קשיים מעורפלים למדי), ו"צריך לשכוח מהיעד של 2014". גורמים שונים בדיון תוקפים את יובל וטוענים שזו בדיוק הגישה אשר מעכבת את יישום התוכנית, כאשר פשוט "שוכחים" מהיעדים.
כדי להפוך את התמונה לאופטימית יותר עו"ד דורית ענבר, דירקטורית בחברת החשמל, מבהירה מספר עובדות. לפי דורית, מדינת ישראל למעשה כבר הגיעה לשיעור של 1.5%, וכרגע נמצאים בבניה 600 מגוואט נוספים של אנרגיה מתחדשת. למעשה, צמצום המכסות לאנרגיה הירוקה חסך לציבור 6 מיליארד שקלים בסבסוד האנרגיות הללו.
בנקודה זו מתחילה ההתקפה על חברת החשמל ועל התנהלות הממשלה בנושא האנרגיה המתחדשת.
עו"ד איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל, טוען כי הנתונים אשר הובאו על ידי חברת החשמל הם מגמתיים, חלקיים ושגויים. לא ניתן לחשב את העלות העודפת של אנרגיה מתחדשת (בהשוואה לשימוש בתחנות הקיימות) אלא בדיעבד, ולכן הצגת ה"חיסכון" היא הטעית הציבור. ממשלת ישראל הקפיאה את תכנית הפחתת גזי החממה למשך שלוש שנים, ובית הדין לעבודה הקפיא את כל שוק האנרגיה המתחדשת.
המכסות לתחנות אנרגיה מתחדשת הופחתו מאוד ופניית ועד עובדי חברת החשמל לבית הדין לעבודה הקפיאה גם את מה שנותר. מספר יזמים של אנרגיה מתחדשת מספרים על הקפאת הפרויקטים שלהם, על הקשיים האינסופיים אשר הם חווים מול הרשויות ועל חששם מקריסת ענף האנרגיה הירוקה כולו. בנוסף, ישנם קשיים במס הארנונה, השונה אצל כל רשות מקומית, עיכובים במתן היתרי בנייה וחוסר שיתוף פעולה מצד חברת החשמל ומשרד התשתיות.
נדב ברקן, נציג חברת EN EDF, מספר כי נכון להיום תחנת החשמל שלהם פועלת, אך אסור לה לספק חשמל לרשת הארצית. לכן, החברה מפסידה כסף בכל יום, ואין אופק לסיום ההקפאה.
הנוכחים בדיון מבקשים בכל לשון של בקשה מהיו"ר לסייע להם ולסיים את ההקפאה בשוק האנרגיה. אם ההקפאה תימשך, משק האנרגיה הירוקה של ישראל לא יתקדם, אלא יצעד לאחור.
יו"ר הוועדה מודה לנוכחים על בואם ואומר כי הוא ייבחן את הנושאים מול הגורמים המתאימים. עד אז, אנחנו נשארים ב-1%.
נוכחים: אודי גת – ראש המועצה האזורית חבל אילות, איציק יוניסי – ראש ענף התייעלות אנרגטית ואנרגיות מתחדשות במשרד להגנת הסביבה, גל שופרוני – ראש אגף תקציבים במשרד לביטחון פנים, דורון פוקס – יועץ בתחום הקמת מתקנים סולאריים, דן שילה – יועץ בתחום האנרגיה הסולארית, דרור ויינמן – החברה להגנת הטבע, זאב גרוס – יועץ עצמאי בתחום ההתייעלות האנרגטית, יובל זהר – מנהל תחום אנרגיות מתחדשות במשרד התשתיות, יונתן כהן – מנכ"ל חברת "Arava Power Company", ירון סילש – מנכ"ל שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת, מאיה קרבטרי – מנהלת קשרי ממשל בארגון "חיים וסביבה", מוסא טראבין – יזם סולארי, מקסים ראקוב – מנכ"ל חברת טכנוספין המייצרת טורבינות רוח, נדב ברקן – נציג חברת EN EDF, נועם סגל – מנהל תחום המדיניות בפורום הישראלי לאנרגיה, נתנאל היימן – מנהל המחלקה לכלכלת עסקים בהתאחדות התעשיינים, עו"ד איתן פרנס – מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל, עו"ד דורית ענבר – דירקטורית בחברת החשמל, ערן קופל – דירקטור מכירות ושיווק של חברת האנווה סולאר (Hanwha Solar) בישראל, רון אדם – מנהל המחלקה לארגונים בינלאומיים במשרד החוץ ונציג ישראל בסוכנות הבין לאומית לאנרגיות המתחדשות (I.R.E.N.A), שניר ניב – רפרנט אנרגיה באגף התקציבים של משרד האוצר.
2 comments
Pingback: האם אופציה שאיש לא שמע עליה – היא עדיין אופציה? | המשמר החברתי
Pingback: הקיצוצים בתקציב 2015 יגיעו עד לאוויר שאתם נושמים | המשמר החברתי