מריונטות שמרימות יד

ועדות: ועדת הכספים; נוכחים: אחמד טיבי, אלעזר שטרן, בועז טופורובסקי, דב ליפמן, זבולון כלפה, חמד עמאר, יעקב אשר, יעקב ליצמן, יצחק וקנין, יצחק כהן, יריב לוין, מיכל בירן, מסעוד גנאים, משה גפני, ניסן סלומינסקי, סתיו שפיר, עיסאווי פריג', עפר שלח, קארין אלהרר, רוברט אילטוב, שמעון סולומון

המשך תיאטרון האבסורד בהעברות התקציביות: מתוך 22 משתתפים, רק 2 נכחו כל הדיון. כל השאר נכנסים ויוצאים כדי להצביע, והשאלות הקשות נותרות בחוץ. וגם: למה לפיד מעביר כספים ל"חוסן חברתי ביהודה ושומרון"?

ביום ג' השבוע (15/07/14) ציינה הכנסת 9 שנים להתנתקות מרצועת עזה ופינוי הישובים מגוש קטיף. במסגרת זו התקיים בוועדת הכספים דיון שהוכנס לסדר היום בו ביום, אותו הובילו בעיקר ח"כ איילת שקד וח"כ אורית סטרוק (הבית היהודי) שטענו כי המצב הביטחוני דהיום מוכיח שההתנתקות היתה טעות. מנגד טענו חכי"ם מסיעת דגל התורה וש"ס, בניצוחם של משה גפני, יעקב ליצמן ויצחק כהן, כי מה שמענין את סיעת הבית היהודי זה עצים, אבנים וארץ ישראל, ולא יהדות, וכי בבית היהודי שונאים את החרדים יותר מאשר בסיעת יש עתיד.

בתום ההתנצחות הפוליטית, קיבלו נציגי המפונים רשות דיבור והציגו תמונה עגומה של משפחות מוחלשות שעד היום הן חסרות קורת גג, של בעלי עסקים מפוני אזור התעשייה ארז הנדחים עד היום הלוך ושוב, כאשר הוועדות האמורות לדון בעניינם לא פועלות, ועוד כהנה וכהנה בעיות שעד היום, 9 שנים אחרי, טרם נפתרו. מששמעו זאת ח"כ סתיו שפיר (עבודה) וח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה), הצהירו קבל עם ועדה כי יתמכו בהעברות כספים שמטרתן לפתור בעיות של מפוני ההתנתקות.

הזדמנות לכך הגיעה מיד. הוועדה התבקשה לאשר העברות תקציביות ליישום תוכנית ההתנתקות, אבל בה בעת התברר שבבקשת האוצר כלולה הורדה של 15 מיליון שקל מתקציב התמיכה לבעלי עסקים, אותם בעלי עסקים אשר נציגם סיפר לנוכחים כמה דקות קודם לכן שלא מטפלים בהם ולא דנים בהם.

העברות תקציביות אחרונות – באתר המשמר החברתי:

נזעקו ח"כ יעקב ליצמן וח"כ יצחק כהן באומרם: איך יתכן שמורידים, כאשר בעלי העסקים סובלים מהעדר טיפול? למה לקח שנה שלמה עד שהגיעו אלינו ההעברות האלה? ח"כ סתיו שפיר הקשתה: איך קורה שלמרות שהועברו כבר קרוב ל-11 מיליארד שקל, עדיין יש בין המפונים משפחות מוחלשות? לאן הגיעו הכספים?

למשמע הערות החכי"ם הציע יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), לאשר את ההעברה ובמקביל להקים ועדת משנה שחברים בה זבולון כלפה (הבית היהודי), אלעזר שטרן (קדימה) ויצחק כהן (ש"ס) שתלבן את נושא מפוני אזור התעשייה ארז. ההצעה וההעברה אושרו, אך ח"כ סתיו שפיר התנגדה בנמקה שלאשר כך מבלי לברר לאן הגיע הכסף ואיך חולק, זה חוסר אחריות.

לאחר מכן החל דו שיח בעל דפוס קבוע בין ח"כ סתיו שפיר ליו"ר. ח"כ שפיר, כדרכה, שאלה את נציגי האוצר ונציגי המשרדים שאלות ענייניות (שרובן המכריע נותרו ללא מענה), כגון, מדוע מובאת הבקשה עכשיו? מה שמות העמותות אליהן יועבר הכסף? לגבי בקשת משרד העלייה והקליטה לתקצוב העסקת יועצים – התקציב בסעיף זה גדל השנה ב- 70%, מה הצורך בתוספת הזו עכשיו?

מאות שקלים למתנדבים, מיליונים למנגנון

לגבי בקשת משרד השיכון שאלה ח"כ שפיר: מי מתפעל את ההדרכות של שיקום שכונות? לאן הולך הכסף? כשהתשובה אינה מספקת, ח"כ שפיר אינה מרפה ושואלת שוב את נציג משרד השיכון: אתה אומר שמדובר בפרויקט של הגו'ינט לשיפוץ דירות לקשישים. אני שואלת שוב: מי מתפעל את הפרויקט? מי מבצע אותו ולאן הולך הכסף? נציג משרד השיכון ענה שאינו יודע מי מתפעל את הפרויקט מטעם הגו'ינט.

לגבי בקשה להעברה תקציבית של 28 מליון שקל לשירות האזרחי לאומי, שאלה ח"כ שפיר: למה צריך 2.4 מיליון שקל לבקרה? למה מתנדבים מקבלים כמה מאות שקלים והמנגנון מקבל מיליוני שקלים? אולם השאלות נותרו שוב ללא מענה.

הצבעות במקום שאלות. סלומינסקי ושפיר בוועדת הכספים

הצבעות במקום שאלות. סלומינסקי ושפיר בוועדת הכספים

היו"ר מצידו הגיב בקוצר רוח, קטע את שאלותיה ונטה לעבור במהירות להצבעות. ניכר היה שהוא רואה בח"כ שפיר מטרד שמפריע לו לאשר בנחת את בקשות האוצר. ח"כ שפיר לא נשארה חייבת ואמרה ליו"ר שהוא מתנהל באופן שאינו הולם יו"ר של הוועדה הכי חשובה בכנסת.

תופעה נוספת שעלתה בדיון אתמול היתה נטייתו של יו"ר הוועדה לא לקיים הצבעות כאשר מתברר לו שאין רוב לקואליציה. לדוגמה, בקשת האוצר להעברה תקציבית לרשויות המקומיות לצורך מימון מפלגות. ח"כ סתיו שפיר שאלה: תקציב זה גדל ב-154%. מה הסיבה? לא התקבלה תשובה. משראה היו"ר שאין בחדר רוב לקואליציה, עצר הדיון ובקש התייעצות סיעתית. עוזרים/רות פרלמנטריים/ריות אצו רצו החוצה לאתר חברי קואליציה. לאחר כמה דקות נכנס לחדר בסערה ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) וכשהרים את ידו בעודו מתנשף, הושג הרוב הדרוש וההעברה אושרה.

"חוסן חברתי" ביהודה ושומרון

דוגמה נוספת היא בקשת האוצר, על פי סיכום בין שר האוצר לשר הפנים, להעברת 40 מיליון שקל ליישובי יו"ש כתמיכה עקב המצב הביטחוני. ח"כ עפר שלח (יש עתיד) שאל: הייתה החלטה להעברת 5 מיליון שקל. איך קפץ הסכום ל- 40 מיליון? בעבר אישרנו העברת 36 מיליון שקל עקב הפסד ארנונה כתוצאה מהקפאת הבנייה. הפנייה הזאת עכשיו לא מוסברת מספיק כדי לאשר. ח"כ אלעזר שטרן (קדימה) אמר: אני שאלתי להיכן הולך הכסף ואני מקריא את התשובה שקבלתי. יעוץ פסיכולוגי, העסקת עובדים סוציאליים, קייטנות, יצירת חוסן חברתי. והוסיף: מה זה, במקום לתת ביטחון כדי שמקרי רצח לא יקרו בעתיד! זה לא רציני.

אפילו שלח לא הבין את ההעברה של שר האוצר (צילום: יח"צ)

אפילו שלח לא הבין את ההעברה של שר האוצר (צילום: יח"צ)

ח"כ סתיו שפיר (עבודה) אמרה: בסכום הזה אפשר לתת מכונית ממוגנת לכל ילד ביו"ש כדי שיגיע לבית הספר, וזה כשהישובים בעוטף עזה עוד לא קבלו שקל אחד. בעבר אישרנו העברת 36 מיליון שקל שנאמר לנו שזה עקב המצב הביטחוני ובסוף התברר שהסכום הועבר למועצת יש"ע לצרכים פוליטיים. מה קורה כאן?

משנוכח היו"ר שאין רוב לאישור ההעברה, שכן ברור היה שח"כ שלח וח"כ שטרן, חברי הקואליציה, יתנגדו לבקשה, אמר: אנחנו לא נצביע עכשיו. חכי"ם מהאופוזיציה מחו ודרשו הצבעה, ואילו היו"ר אמר: נציג האוצר אמר ששר האוצר אישר את ההעברה. אני רוצה לברר עם שר האוצר מדוע אישר (הנה לנו עוד פרק של קח ותן פוליטי בין סיעת הבית היהודי וסיעת יש עתיד, כשברקע הסכמה פוליטית להעברה בין השרים יאיר לפיד וגדעון סער).

העברה נוספת שעוררה סערה היתה בקשה להעברת כספים מתוך סכום של 66 מליון שקל שאישרה הממשלה עד 2017, המיועד לצורך פיתוח אזורי תעשייה במגזר הערבי, הבדואי והצי'רקסי, כגון אזור תעשייה בכפר קאסם, אום אל פאחם, נצרת, טייבה וישובים בדואים בנגב.

ח"כ עיסאווי פריג' (מרצ) אמר: כבר שנים אני לא רואה שום אזור תעשייה במגזר הערבי. בשבוע שעבר הייתי באום אל פאחם. אין שם שום דבר. אני נולדתי בכפר קאסם ואני אומר לכם שאין שם שום אזור תעשייה. נציג הממשלה הגיב בלהט: אנחנו משקיעים ב-43 ישובים. היו חסמים בעבר והם הוסרו. בשבוע שעבר התחילו לחפור באום אל פאחם. אני מזמין את כולכם לבוא ולראות במו עיניכם. ח"כ עיסאווי פריג' ענה אף הוא בלהט: כל זה לא נכון. הכל שקר. ועזב בכעס את החדר.

הבקשה אושרה.

דלת מסתובבת של ידיים

לסיכום אציין בנימה אישית: לאורך הדיון ניכר המאבק להשגת רוב קואליציוני אוטומטי לאישור ההעברות ללא דיון ענייני. ח"כים נכנסו ויצאו מתוך רוח תזזית רק כדי שיהיה רוב לקואליציה בעת ההצבעות, לא נשארו לדיון עצמו, לא עיינו בחומר ולא ידעו במה מדובר. הגיעו רק כדי להרים את היד כשנשמעה שאלת היו"ר: מי בעד. דלת מסתובבת של ממש.

לדוגמה, לאחר שהוועדה התכנסה להמשך דיון לאחר הפסקה של כ-20 דקות, הציצה פנימה ח"כ איילת שקד (הבית היהודי) ושאלה מרחוק את היו"ר אם הוא צריך אותה. היו"ר הנהן בראשו והיא התיישבה בשורת הכסאות השנייה, לא ליד שולחן הוועדה ושוחחה בנחת עם היושבת לצידה, כנראה עוזרת פרלמנטרית. כששמעה את היו"ר שואל מי בעד, הרימה את היד באוטומטיות וחזרה לשוחח בניחותא, מבלי שהקשיבה ומבלי שידעה במה מדובר.

בדומה לכך נכנס ויצא מהחדר כמה פעמים ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) שהתחלף עם ח"כ שמעון אוחיון (הליכוד). ח"כ אילטוב נכנס, הרים את היד, יצא. שוב נכנס, הרים את היד ושוב יצא. ברור שלא היה לו מושג על מה הוא מצביע.

כך גם ח"כ יריב לוין (הליכוד) שנכנס, ישב כמה דקות, הצביע בעד ויצא. ח"כ דב ליפמן (יש עתיד) נכנס ויצא כמה פעמים והתחלף עם ח"כ שמעון סלומון (יש עתיד). ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) הופיעה לזמן קצר והתחלפה עם ח"כ עפר שלח (יש עתיד).

מידי כמה דקות נפתחה דלת, ח"כ נכנס וח"כ יצא, עד שקשה היה לצפות ולרשום מי יוצא ומי נכנס. ניכר היה, במיוחד בדיון לאחר ההפסקה, שחוץ מח"כ סתיו שפיר והיו"ר, שלא יצאו מהחדר מתחילת השיבה ועד סופה, שאר החכי"ם שנכחו בחדר בנקודת זמן כזו או אחרת, במיוחד החכי"ם מהקואליציה (למעט ח"כ אלעזר שטרן), לא קראו את החומר, לא הקשיבו, לא השתתפו בדיון ולא באו מוכנים. הם תפקדו כסטטיסטים, כמריונטות שמרימות יד. הא ותו לא.

 

נכחו: להלן רשימת הח"כים שנצפו בחדר הוועדה. יש לציין כי מתוכם רק היו"ר, ח"כ סלומינסקי (הבית היהודי) וח"כ סתיו שפיר (עבודה), נכחו לאורך כל הדיון. ח"כ אלעזר שטרן (קדימה) נכח ברוב הדיון. ח"כ משה גפני ויעקב ליצמן (יהדות התורה) נכחו בחלקו הראשון של הדיון, עד להפסקה שהוכרזה בערך בשעה 14.30. ח"כ יצחק כהן (ש"ס) נכח בחלק ניכר של הדיון, אך יצא כמה פעמים ושב לחדר. החליף אותו ח"כ יצחק וקנין (ש"ס).

כן נכחו, ח"כ מיכל בירן (עבודה) בחלק הראשון של הדיון, שמעון סולומון (יש עתיד), ח"כ עפר שלח (יש עתיד), בעז טופורובסקי (יש עתיד) לזמן קצר, ח"כ דב ליפמן (יש עתיד), ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), ח"כ שמעון אוחיון (הליכוד), ח"כ יריב לוין (הליכוד), ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), ח"כ חמד עמאר (ישראל ביתנו), ח"כ זבולון כלפה (הבית היהודי), ח"כ איילת שקד (הבית היהודי), ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) לזמן קצר בחלקו הראשון של הדיון, ח"כ אחמד טיבי (רע"ם תע"ל) שהתחלף עם ח"כ מסעוד גנאים (רע"מ תע"ל), ח"כ עיסאווי פריג' (מרצ).

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs