סלומינסקי מקדם את הצעת החוק של שר האוצר, אך מגלגל את האחריות לפתחו של נתניהו. היום התגלה שגם הטיעון הזה שנוי במחלוקת
לאן יילך מע"מ אפס? ככל שעובר הזמן יהיה קשה יותר לשר האוצר, יאיר לפיד, לעמוד מאחורי החוק. דבריו של חבר הכנסת משה גפני (יהדות התורה) הבוקר (ג', 09/09/14) בוועדה על כך שראש הממשלה, בנימין נתניהו, מתנגד להצעת החוק והפרסומים שבאו בעקבותיהם הוסיפו עוד קיסם למדורת מע"מ אפס.
גפני אמר שאתמול הוא וח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה) היו בפגישה אצל רה"מ. בכלי התקשורת פורסם שהיה מדובר ב"תדרוך ביטחוני", ויש כתבים שציינו שנתניהו דן איתם על "חוק הגיור" של אלעזר שטרן. אולם גפני ציין שהם דיברו גם על מע"מ אפס: "הבנו מראש הממשלה בבירור שהוא מתנגד למע"מ אפס. הוא גם אמר שהוא לא התקשר אליך (אל יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי, ח.י) לבקש ממך לקדם את הצעת החוק בוועדת הכספים".
הדברים של ח"כ גפני מתייחסים לראיון שנתן ח"כ סלומינסקי לערוץ הכנסת, בו אמר סלומינסקי: "אם הממשלה מחליטה, ורה"מ מצלצל אליי להגיד לי לקדם את זה, ושר האוצר מודע בשיחות עם רה"מ שעל זה תיפול הקואליציה, אז מה, מטילים עליי להפיל את הקואליציה?" לכאורה מדובר בנושא שולי, רכילות פוליטית לא עניינית. אולם נראה שכל הגורמים הקואליציוניים בורחים מהצעת החוק הזאת כמו מאש, ומטילים את האחריות להצעה על גורמים שמיימיים כביכול כמו ראש הממשלה והיציבות הקואליציונית.
גם היום הוועדה המשיכה לקיים דיונים מרתוניים ולהצביע על ההסתייגויות להצעת החוק. מתוך 2,000 הסתייגויות שהוגשו עברה הוועדה כ-150, ויש לוועדה עוד כברת דרך עד אישור החוק. עם זאת, ההתקדמות היום הייתה גדולה יותר מאשר בדיונים הקודמים.
ככל שעובר הזמן נראה ששר האוצר חופר לעצמו בור עמוק יותר בהתבטאויות הציבוריות שלו. בכינוס הפגרה המיוחד של מליאת הכנסת אמר שר האוצר: "יש אנשים שלעולם לא תהיה להם דירה ללא מע"מ אפס". אם לוקחים בחשבון את הקיצוצים בבסיס התקציב, את העברות התקציב לביטחון ב- 2014 ו- 2015, את הגידול הצפוי בגירעון ואת הפגיעה בהכנסות המדינה ממסים נראה שיותר נכון יהיה לומר שיש אנשים שלעולם לא תהיה להם דירה דווקא בגלל מע"מ אפס.
במהלך הדיון האשים ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) את חברי הכנסת של סיעת יש עתיד בלקיחת "פרוטקשן פוליטי", כדבריו. לטענתו תכנית מחיר מטרה לדירה, שיזם שר השיכון, היא תכנית טובה יותר מתכנית מע"מ אפס, אבל בגלל שהשרים כרכו את התכניות זו בזו, תכנית מחיר המטרה לא מקודמת.
נראה כי הציפייה לאישור החוק פוגעת בשוק הנדל"ן ובגורמים הפועלים בו: רוכשי הדירות נפגעים, כי מחירי הדירות לא יורדים, על אף שזו המטרה המוצהרת בהצעת החוק. נוסף על כך גם היצע הדירות לא גדל, לפי הנתונים על שפל של שנתיים בהתחלות הבנייה. גם הקבלנים, חברות הבנייה וקבלני המשנה נפגעים כי יש פרויקטים שנתקעים.
הדיונים בהצעת החוק יחודשו ביום חמישי הקרוב, ויימשכו לאורך הפגרה.
[נוסף לנוכחים המסומנים לעיל, נכח גם ח"כ אלכס מילר]
עוד על חוק מע"מ אפס:
One comment
Pingback: המשך בלגן מע"מ אפס: האם חברי "יש עתיד" בעד או נגד שר האוצר? | המשמר החברתי