ביום ג' (30/09/14) ערכה ועדת הכספים דיון מעקב בנושא הפיצויים לעסקים שניזוקו במלחמת "צוק איתן". כמה חכים אמרו שמיותר לקיים את הדיון מפני שהכנסת נמצאת בפגרה ועדיין אין תוצאות לגבי סך התביעות אחרי "צוק איתן". לדעתי הדיון היה חשוב ביותר והראה שהרבה עדיין לא נעשה, אף שיש שיפור ולמידה ממבצע "עמוד ענן". עיקרי הבעיות הן בתחום החקלאות והתיירות.
בדיון הייתה נוכחות כמעט מלאה של חברי הוועדה, וכולם דיברו. המסקנות היו שניתנו כבר החזרים רבים למי שפנה; שיש לעזור לאלו שיש קושי בפניות שלהן; שיש להאריך את משך זמן הגשת התביעות; שיש צורך בהתייחסות שונה לחקלאים.
היו"ר ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) ניהל את הישיבה ברוגע, רצה לדעת פרטים ולא היה מרוצה מהדיווח. הוא אמר שלאורך כל הדרך נעשה הרבה. היו"ר תמך בתביעות החקלאים והדרישות לפיצוי מהיר, אך לא התערב כאשר היו דרישות שונות שלא הוסדרו. הוא תמך בהחלטות הממשלה, אף שסכומים רבים בתיירות הופנו לא לעסקים קטנים אלא למלונות גדולים.
הישיבה נפתחה בסקירת היועץ המשפטי של רשות המסים, תוך הפסקות רבות של הח"כים שכעסו ודרשו הבהרות, בין היתר מכיוון שלא הביא מסמכים כתובים או מצגת מעודכנת והקריא הכל מהניירות עם נתונים מעודכנים. בדרך זו היה מאוד קשה לעקוב ולהתכונן לדיון. ח"כ סתיו שפיר (העבודה) התריעה שביקשה מזמן לקבל נתונים לקראת הישיבה, ושזו החלטה לגבי כל ישיבה של ועדת הכספים.
נציג הרשות אמר כי "בנזק עקיף יש תהליך מיוחד לקבלת מקדמות. הוגשו 2,724 בקשות למקדמות; ושולמו עבורן 108 מיליון שקל. כל מי שמגיש מקדמות חייב אחר-כך להגיש תביעות". בעניין נזקים ישירים אמר הנציג כי הוגשו 4,283 תביעות לנזקים ישרים ועד כה שולמו בגינם 41.5 מיליון שקל – 92% מהתביעות שהתקבלו. עם זאת, לא נאמר איזה אחוז שולם מבקשות התביעה לפיצויים.
פיצויים לחקלאות: ישנו קושי רב בעניין זה מכיוון שזו הפעם הראשונה ששטחי חקלאות ניזוקו באופן ישיר, והיה צורך בהערכות חדשות. רשות המסים התקשתה בהערכת נתונים אלו ולקחה לכך יועץ חיצוני. יו"ר התנועה הקיבוצית טען כי לא ייתכן שנציגי רשות המסים יהיו אחראים לביצוע הפיצויים ושמי שצריכים לטפל בעניין הם אנשי משרד החקלאות, אשר מכירים את השטח. הוא ציין גם כי יש פקיד אחד בלבד במשרד שעליו מוטלת המשימה ולא מסוגל לבצע, ובינתיים החקלאים מנועים לעבד את הקרקע, הגשמים בפתח ויקשו עוד יותר. בגלל כל הבעיות החקלאים לא הגישו מקדמות והם חוששים שלא יקבלו פיצויים מתאימים בזמן.
פיצויים בענף התיירות: נציגי המסעדות זועמים על החלטת הממשלה ומשרד התיירות להקצות 490 מליון שקל לפיצוי תעשיית התיירות הנכנסת ובעיקר למלונות ולא לסייע להם ולבתי עסק קטנים הנמצאים גם מעבר לארבעים הקילומטרים מרצועת עזה. מישהו צעק באולם, "המדינה רוצה לשפץ לדוד פתאל את המלונות? שתעשה את זה אבל לא על חשבון הפיצוי למסעדות". ח"כ שפיר אמרה כי "אם יש סכום גבוה של כסף בקופה, יכול להיות ששווה להגדיל את המתווה מעבר ל-40 קילומטרים ואין סיבה להמתין כי בינתיים עסקים קורסים".
מצבים מעניינים, מביכים ומשעשעים: ח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד) – מצד אחד דרשה שישלמו את הנזקים לדרום, מצד שני ניסתה פעמים רבות לשבח את האוצר, ואמרה כל הזמן ש"בעמוד ענן" לא החזירו כמו עכשיו וכי משרד האוצר בממשלה הזאת דואג. ח"כ משה גפני (יהדות התורה), שהיה יו"ר ועדת הכספים בזמן המבצע הקודם, ענה לה כי "בעמוד ענן לא ויתרתי" . הוא המשיך והגיב: "תפקיד הוועדה הוא לבקר ואתם לא יכולים. אני מבין זאת, על-כן אתם מייפים את התמונה. יש 150 אלף עובדים שחלקם לא יכולים לחזור לעבודה. זו בעיה של סדרי עדיפויות – האם מתחשבים באיש הקטן, האם נותנים לו את ההחלטות. האם הכסף של משרד התיירות מגיע לאנשים הקטנים". גפני גם קרא לסלומינסקי "לא לוותר. הממשלה רוצה למרוח – הוועדה צריכה לפקח". ח"כ עיסאווי פריג' (מרצ): "שר האוצר אומר שהכל טוב ופה שומעים שהכל רע, איך יכול להיות. הגמישות לחוקים היא של ראשי המנהל, מתי הוא פועל לטובת האזרח ומתי לאחרים היא שאלת השאלות. הכלכלה העתידית מפחידה אותי".
סיכום: יו"ר הוועדה סלומינסקי הודיע כי ועדת הכספים תהדק את הפיקוח שלה על עבודת רשות המסים בנושא הפיצויים לדרום וכי צוות מהוועדה יבדוק את הביצוע במתן הפיצויים לענפי התיירות וצוות נוסף יטפל בפיצויים לענף החקלאות. הוא מינה את הח"כים מיכל בירן (העבודה) ורוברט איטלוב (ישראל ביתנו) להיות בקשר הדוק עם רשות המסים ולעקוב אחר הנעשה.
מלבד חברי הכנסת ברשימה לעיל, נכח גם אלכס מילר (ישראל ביתנו). נוכחים נוספים: צבי זרחיה מדה מרקר, סיון מכלכליסט, לוביסט של פוליסי, נציגי משרד החקלאות, רשות המסים, התנועה הקיבוצית, עירית קרית-גת, ראשי מועצות מהדרום ועוד.