האם ההקלה על נשיאת נשק תגביר מקרי אלימות במשפחה? תלוי את מי שואלים

ועדה: ועדת הפנים והגנת הסביבה; נוכחים: תמר זנדברג, מירי רגב, נחמן שי

ביום ב', ה-24.11.14 התכנסה ועדת הפנים לדיון בנושא טיפול המשטרה באלימות במשפחה שנערך לרגל ציון היום הבינלאומי נגד אלימות במשפחה ונגד נשים. יו"ר הועדה פתחה בציון שאלימות במשפחה כוללת התעללות פיזית, נפשית וכלכלית נגד נשים, גברים, ילדים וזקנים. קושי נלווה לאלימות זו הוא המתח בין רתיעה מאלימות והרצון המובן לא לפרק את התא המשפחתי, בעיקר עבור הילדים. יש לאמץ אפס סבלנות לאלימות ולהחזיר את הבית להוות מקלט אמיתי.

הנושאים העיקריים בדיון היו קודם כל, ההתנגשות בין הוראות החוק מ-2008 המגביל את נשיאת הנשק ע"י אנשים פרטיים ומצווה על עובדי ביטחון בחברות פרטיות להפקיד את נשקם בתום יום עבודתם וההוראות האחרונות של השר לביטחון פנים להקל על יכולת אזרחים לשאת נשק. ח"כ תמר זנדברג (מרצ) טענה שנגישות לנשק, יותר מאשר היא מגנה על אזרחים, היא גורמת להרג והתאבדות. עמדה זו גובתה בלהט ע"י נציגת האגודה לזכויות האזרח והקואליציה לצמצום נשק. ח"כ נחמן שי (העבודה) ביקש לבחון את הגבול בין הפצת נשק לאזרחים כגורם לאלימות ובין השפעת הנשק כגורם הרתעה והצלת נפשות. בין המצדדים בנשיאת נשק היו נציגת "פורום נשים ציוניות" שהדגישה כי רוב מקרי הרצח במשפחה לא בוצעו ע"י נשק חם. נציג "העמותה לקידום תרבות הנשק בישראל" גם טען ארוכות כי נשיאת נשק בלמה את החרפת מקרי הטרור (כמו במקרה הדחפורים בירושלים).

בנוסף הועלה הנושא של תלונות שווא. נציגת לשכת עו"ד בת"א התרעמה על "נוהל" המשטרה להיענות לכל בקשה להרחקת בן זוג מהבית (בד"כ גבר) ללא בדיקה מעמיקה. "משחק הקורבנות" הוא לעיתים אמצעי להשגת כוח בדיוני גירושין ואינם נוגעים לאלימות. עמדה זו זכתה לגיבוי בהמשך מצד ד"ר יואב מאזה ממכללת קריית אונו שטען כי היקף האלימות הפיזית של גברים נגד נשים גבוהה יותר, אך ביתר סוגי האלימות קיים שוויון.

עוד דובר על הפליית גברים בטיפול המשטרתי. מר גיל רונן מעמותת "הפמליסטים" (עמותה הפועלת לחיזוק מוסד המשפחה) כבל נגד חוסר האיזון בטיפול המשטרתי.

בנוסף הוצגה הפעילות של המשרד לביטחון פנים. כפי שהנושא כבר הוצג ע"י המפקח על אלימות במשפחה במשרד הרווחה, הרחיב מנכ"ל המשרד לביטחון פנים, מר רותם פלג, על הקמתה של הוועדה הבין משרדית לצמצום האלימות במשפחה. הוועדה כוללת נציגים ממשרדי הרווחה, ביטחון, פנים, בריאות, חינוך, ממחלקות קידום האישה, שב"ס, הפרקליטות ומחלקת התקציבים באוצר. הוועדה דנה בדרכים למניעה, אכיפה, ענישה ושיקום עברייני אלימות. היא אמורה להגיש את מסקנותיה בדצמבר. בנושא ההקלה בנשיאת נשק ע"י אזרחים, הבהיר המנכ"ל כי ההקלה חלה רק על אזרחים ללא עבר "בעייתי" שהם יוצאי צבא או יוצאי משטרת ישראל.

פקד מני יצחקי , ראש אגף מודיעין מהמשרד לביטחון פנים, התייחס לכך שהמשטרה מתייחסת לתלונות על אלימות בכובד ראש ובסדר עדיפות ראשוני. השוטרים המופקדים על הנושא מקבלים הכשרה מקיפה, פועלים במהירות ודואגים שילדים לא יגיעו לסביבה אלימה. מתוך 450 אלף מקרים בשנה כ-20 אלף עוסקים באלימות במשפחה. לאחר כל אירוע מקיים הצוות בקרה. לא ניתן להגיע למקרים "מתחת לרדאר" ורצוי היה לקבל מידע ממחנכים.

סיכום יו"ר הועדה כלל הסכמה על הוראות השר לביטחון פנים להקל על נשיאת נשק לאור האווירה המשתנה. כמו כן התרשמה ח"כ מירי רגב (ליכוד) מרצינות המשטרה. היא מבקשת לדון שוב בנושא עם קבלת סטטיסטיקה עדכנית ומסקנות הועדה. היא קוראת להסיר את הבושה ולעודד את המתלוננים/ות להגיע למשטרה ומחייבת את המשרדים הנוגעים בדבר לסובלנות אפס לאלימות.

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs