החוק החריג להגדלת הממשלה מעיד על סדר העדיפויות של הממשלה עצמה

הממשלה החדשה עוד לא יצאה לדרך באופן רשמי וכבר היא מסתערת בכל הכח ובכל האמצעים על המטרה החשובה מבחינתה – הוספת עוד שרים לממשלה. מחר תאשר (כנראה) הוועדה המסדרת הזמנית של הכנסת את העברת התיקון לחוק יסוד: הממשלה בהליך חקיקה חריג, בו נעשה שימוש לעיתים רחוקות בלבד. הצעת החוק תזכה לכמה הטבות כדי לאשר אותה בחקיקת בזק: פטור מחובת הנחה של יומיים לפני הקריאה הראשונה, פטור מזמן ההמתנה הקבוע של יום לפני הקריאה השנייה ויצירת ועדה מיוחדת של הכנסת – שתוקם רק ליום אחד ורק כדי לאשר את הצעת החוק. וכל זה לאחר שהצעת החוק כבר זכתה לזירוז פנימי במשרדי הממשלה, בנימוק שהממשלה צריכה לתפקד מול "האתגרים הרבים הניצבים לפתחה בתחומי עשייה שונים".

 

הודעת הוועדה המסדרת על הדיון בהליך החריג (אתר הכנסת)

הודעת הוועדה המסדרת על הדיון בהליך החריג (אתר הכנסת)

הפעם הקודמת בה אושרו סדרי דיון חריגים כאלו הייתה – כמה אירוני – בעת אישור חוק המשילות, אותו מבקשת הממשלה עכשיו לעצור. במרתון חקיקה במשך שלושה ימים במרץ 2014 אושר החוק שמגביל את מספר שרי הממשלה ל-18 ומבטל את המוסד שר ללא תיק. אז, הוחלט שהשינויים ייכנסו לתוקף רק החל מהכנסת הבאה. היום מחליטה הכנסת לדחות את החוק שוב לכנסת הבאה. ובכנסת הבאה, מה יקרה?

האמת היא ששאלת כמות השרים בממשלה פחות חשובה משאלת סדר העדיפויות של הממשלה. כיצד פותחת הממשלה-שעוד-לא-הוקמה את הקדנציה? לא בשום רפורמה או תכנית חברתית אלא בצעד אגרסיבי הקשור לה עצמה. באילו עוד מקרים ראינו את הממשלה מובילה מהלכים חריגים וחזקים להשלמת מטרותיה? לא בנושאים חברתיים.

הממשלה נימקה את הבקשה לקבלת ההליך החריג ב"צורך בחקיקה דחופה". האם חמישית מהאוכלוסייה הנמצאת מתחת לקו העוני אינה צריכה חקיקה דחופה? האם 400 אלף עובדי הקבלן במערכת הציבורית הם לא חלק מ"האתגרים הניצבים לפתחה" של הממשלה? ומה בדבר החוסר העצום בעובדים סוציאליים במערכת? והכשלים בענף הבנקאות? משבר הדיור? כל אלה לא זכו למהלך תקדימי לקידום חקיקה מהירה, וגם לא למהלכי מדיניות גדולים. אלה, הנושאים הלא חשובים, נאלצו להמתין חודשים ושנים ו-ועדות ציבוריות ודו"חות ביניים ודו"חות סופיים וצוותים ליישום המלצות ועוד ועוד ועוד. אלה, הנושאים המשניים, הגיעו אל ועדת גרמן לחיזוק הרפואה הציבורית, ועדת אלאלוף למלחמה בעוני, ועדת זקן לתחרות בבנקאות ו-ועדת טרכטנברג לשינוי חברתי-כלכלי. אבל לא שמעתם על הוועדה לשינוי מספר השרים בממשלה. כי הממשלה מזיזה דברים כשזה נוגע לחלוקת כסאות הממשלה, אבל לא כשזה נוגע לנושאים החשובים באמת.

עוד על פתיחת הכנסת ה-20:

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs