חשאיות, תככים ושקרים סביב מכירת מרכז הקליטה במבשרת ציון
(צילום: פיקיויקי / ד"ר אבישי טייכר)

חשאיות, תככים ושקרים סביב מכירת מרכז הקליטה במבשרת ציון

ועדה: הוועדה לביקורת המדינה; נוכחים: קארין אלהרר, איל בן-ראובן, מרדכי יוגב, מיקי לוי, רועי פולקמן, יואל רזבוזוב, איציק שמולי

הוועדה לביקורת המדינה דנה השבוע (15/06/15), לבקשתו של ח"כ יואל רזבוזוב (יש עתיד), בתקינות התנהלותם של מנהל מקרקעי ישראל ושל הסוכנות היהודית בהליך העברת בעלות על שטח של מרכז קליטת עולים במבשרת ציון. בתמצית, שטח שנקנה בעבר על ידי הסוכנות היהודית כדי שזו תקים מרכז קליטה לעולים, עבר דה פקטו ב-1996 ורשמית ב-2005 לשליטתה של קרן הפנסיה של הסוכנות. השטח הוסב להקמת בניני מגורים ובשנת 2017 מרכז הקליטה צפוי להיסגר על מנת למקסם רווחים לקרן (שמרוויחה כבר עכשיו סכום מכובד מדמי השכירות של מפעילי המרכז).

הדיון כולו רגיש מאוד, גם מכיוון שהנושא נידון בבית המשפט (בשתי תביעות מקבילות שהוגשו) וגם מכיוון שגורמי עניין רבים מעורבים בוויכוח ודוחפים את האינטרסים שלהם. בנוסף, ניכר כי אין רצון לפגוע ברגשותיה של הסוכנות היהודית, ועל כן כל ביקורת מרופדת בלא מעט הערות בנוגע לחשיבותה של הסוכנות ופעילותה.

בין הגורמים שלקחו צד בדיון – חברי הכנסת, ובראשם ח"כ רזבוזוב שהגיש עתירה לבית המשפט, על תקן לוחמי הצדק למען התנהלות תקינה ולמען מרכז הקליטה לאתיופים שעתיד להיסגר, ואשר על פי הדיווחים הוזנח קשות בשנים האחרונות; התנועה לאיכות השלטון, הגורם השני שהעביר את הנושא לבית המשפט ואשר טוען להתנהלות בלתי תקינה; נציגי "הצ'אנס האחרון", מטה המאבק למען זוגות צעירים במבשרת ציון, אשר נלחמו על חוסר התקינות שבהעברת הבעלות לידי קרן הפנסיה, בפועל כי הם מקווים להקים במקום דיור לצעירים (מיוצג ע"י עו"ד נדב העצני); מנהל מקרקעי ישראל, שמנסה להגן על תקינות וחוקיות הפעולה; וכמובן קרן הפנסיה של הסוכנות היהודית, שהגיעה, בחוסר רצון מובהק, להגן על עצמה.

לתחושתי, כמעט לכל אחד מ"לוחמי הצדק" בדיון, מהח"כים ועד הארגונים השונים, היה אינטרס חבוי שהוביל לעודף העניין בנכס ובהעברת הבעלות.

מעניין לציין כי לפני שהתחיל הדיון, דובר הכנסת הוצג בפני מנהל קופת הפנסיה של הסוכנות. עוד אנקדוטת רקע היא שמסתבר שח"כ רועי פולקמן, יו"ר סיעת כולנו, נפגש לפני הבחירות עם נציגי "הצ'אנס האחרון" והבטיח להם כי המפלגה תעזור להם במציאת פיתרון לבעיית הדיור.

דיון ללא תשובות

נושא העברת הבעלות מסתמן כמפוקפק כבר מהרגע הראשון, כאשר מתברר שחסר תיעוד מסודר של הנושא. מנהל מקרקעי ישראל טוען מצדו כי העביר את כל החומרים שהתבקש למשרד מבקר המדינה ואף מציין כי יוסי סיוון הוא שקיבל את המידע. לצערם, סיוון נמצא סביב השולחן ומאשר בעצמו שחסרים חומרים קריטיים ושהם יצטרכו להעביר עוד מידע. מסתבר שהסוכנות משלמת את הפנסיה של העובדים שלה באמצעות נכסים, נכסים שאמורים, מבחינה עקרונית, גם אם לא משפטית, להיות בבעלות המדינה ובשירות הציבור. מדובר בקרן פנסיה סגורה, בה חברים כ-3,000 עובדי הסוכנות לשעבר אשר ככל הנראה מחזיקים בנכסים בשווי של מיליארדים, הכוללים לא רק את הנכס במבשרת ציון. כאשר נציגי הסוכנות ביקשו לפרט מיהם חברי הקרן והאם היו חלק מההנהלה, הם סירבו לענות.

ח"כ מיקי לוי תקף את הסוכנות ואת המנהל וקרא לאירוע "ספסור בקרקעות המדינה". בנוסף הוא הצביע על "חשד סביר למעשים לא כשרים". במהלך כל נאומו של ח"כ לוי (ולמען האמת לאורך הדיון כולו), עורך הדין שמייצג את קרן הפנסיה, עו"ד יערי, זע באי נוחות בכיסאו ונראה כועס מאוד. עו"ד מוטי חזיזה, חבר מועצת מבשרת ציון ונציג עמותת הצ'אנס האחרון סיפר כי ההעברה הרשמית הייתה ללא מכרז. הוא טען למחטף, כאשר ההעברה התרחשה ביום בו יצאה ההתנתקות לפועל ולכן איש לא הביע בה עניין. בראש המנהל עמד אז אגב מיודענו – אהוד אולמרט.

כאשר קרן הפנסיה נקראה להגיב לכל הטענות, עו"ד יערי הפתיע את כולם וסירב להגיב: "עם כל הכבוד לפורום הסופר מכובד הזה, אנחנו נמצאים בנושא שבו גופים שנמצאים כאן הגישו שני הליכים לבתי משפט… אין מקום לוועדה לדון בחוקיות הסוגיה". הוא מוסיף כי "אף אחד לא פנה אלינו וביקש מידע ולא קיבל", אבל כמעט כל היושבים בשולחן מבהירים כי ביקשו, ולא קיבלו.

עורך הדין מתחמק בשיטתיות מכל שאלה שהח"כים מציגים בפניו. הוא מצהיר בבירור שהוא רואה בחומרה את התנהלות הדיון, וכי לטעמו אין סיבה לדבר על הנושא בכנסת כשזה נידון בבית משפט. נותן תחושה של זלזול מוחלט בפורום, ונגער על כך על ידי ח"כ אלהרר.

מדוע תומך ראש המועצה בהסכם?

הפתעת הדיון הגיעה דווקא מכיוון נציגי מבשרת ציון. ראש המועצה המקומית יורם שמעון דיבר בסוף הישיבה על מצבו הירוד של מרכז הקליטה ועל הצורך בפתרון ראוי, שלדבריו, הקרן מציעה. הוא שיבח את קרן הפנסיה של הסוכנות היהודית וסיפר כי זו הסכימה לכך ש-30% מהדירות הצפויות להיבנות יוקצו לדיור בר השגה.

אמירה זו הסעירה את הרוחות, כאשר עו"ד מוטי חזיזה האשים את ראש המועצה בשותפות עם קרן הפנסיה: "המועצה החליטה רק לפני פחות מחודשיים לעתור כנגד המכרז. שנה שלמה יש במליאת המועצה רוב מוחלט לעצור את המכרז. יורם, לא ציפיתי לכזו התנהלות". לגרסתו, הסוכנות סירבה לרשימת הדרישות שהגישה המועצה. חזיזה סיים וביקש חקירה של המועצה ושל ראש המועצה, בטענה כי הוא ככל הנראה סגר עסקה עם הסוכנות כך שירוויח מיליונים. ראש המועצה יצא בזמן שחזיזה דיבר. נציגי המועצה נותרו המומים מאחור.

אלהרר סיכמה ואמרה כי "משהו מריח לא טוב". היא קראה להצביע על העברת הנושא לבדיקת המבקר. לא נותרו ח"כים מלבד בן ראובן וינון מגל, שנכנס בסוף הדיון רק כדי להצביע. ההצעה הקבלה פה אחד.

אחרית דבר: מעניין שהדיון כמעט לא סבב סביב העולים שבמרכז הקליטה אשר עתיד להיסגר. בשלב מאוחר יחסית ח"כ בן ראובן העלה את הנושא ואלהרר דרשה תגובות ודיווחים ממשרד העלייה והקליטה. אותי שעשעה העובדה כי רק לפני שבוע נכחתי בדיון באותה ועדה שהכריזה כי אין לקרוא ליוצאי אתיופיה עולים, כי זה כבר לא מעמדם.

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs