ועדת העבודה הרווחה והבריאות התכנסה ביום רביעי (24/06/15) לדון בביטוח הסיעודי הקבוצתי. מסתבר שחברות הביטוח מרוויחות על חשבון האזרח הקשיש ששילם כל חייו. זהו מצב שאותו לא תפסתי עד אשר קראתי את הצעת המתווה והחוק.
על-פי דוח הכנסת זכותו של כל אדם במצב סיעודי לקבל טיפול באשפוז סיעודי. עם זאת, המוסדות שאמורים לטפל בנושא אינם עומדים בדרישות, ולכן נוצר הצורך בביטוח נוסף.
ביטוח סיעודי קבוצתי ניתן לקבוצות אנשים, ולהבדיל מהפוליסה הפרטית – שרק המבוטח יכול להפסיק אותה – זוהי פוליסה לזמן קצוב של כמה שנים, בהתאם לתנאי ההסכם. הביטוח מתומחר בהתאם לסיכון הביטוחי של חברי הקבוצה בתקופת הביטוח בלבד, ובתום כל תקופת ביטוח נבחן מחדש הסיכון הביטוחי של הקבוצה לתקופה הבאה. כיוון שהסיכון הביטוחי של הקבוצה עולה עם הזדקנותה, במועד חידוש הפוליסה ייתכן שהפרמיה תעלה לתקופת הביטוח הנוספת או שיורעו תנאי הביטוח. יתירה מזאת, ייתכן מצב שבו חברת הביטוח לא תחדש את הפוליסה לכלל המבוטחים או לחלקם. לדוגמה: בסוף החודש מסתיימת תקופת הביטוח של אחיות הדסה. עד כה הן שילמו במסגרת הביטוח הסיעודי הקבוצתי תשלום חודשי של 100 ש"ח, מעתה הן יאלצו לשלם 800 ש"ח לחודש.
ח"כ איציק שמולי, שבצד מאיר כהן והיו"ר אלי אלאלוף גילה בקיאות רבה בנושא הביטוח הסיעודי הקיבוצי, פתח את הדיון והציג את הנושא בשם קבוצת חברי כנסת. במליאה הוא דרש להעביר את הדיון בדחיפות לוועדת הרווחה. לפני פיזור הכנסת ה-19 היו דיונים אך לא התקבלו החלטות והמצב נשאר כפי שהוא. לדבריו, במצב הקיים יש הונאה של מיליון איש, שהציעו להם ביטוח סיעודי קבוצתי, מבלי לציין בפניהם כי יש סעיף המאפשר לחברות הביטוח לשנות או לבטל את סל הביטוח. הרגולטור נרדם בשמירה.
הדיון היה מרגיז ומתסכל. כולם יודעים מה קורה, אך איש אינו לוקח אחריות – הממשלה משתהה למעלה מחצי שנה, ואילו הרגולטור מחפש פתרונות חלקיים ונמנע מהחלטות משמעותיות. התוצאה היא שאנשים ששילמו לחברות הביטוח במשך שנים רבות עלולים להגיע למצב סיעודי ולהישאר ללא כיסוי ביטוחי וללא יכולת לממן את אשפוזם, ובכך להפוך לנטל על משפחתם בניגוד לרצונם. החוק שמתיר לחברות הביטוח להפסיק לבטח מאיים באופן מיידי על 200 אלף איש, שמבוטחים כיום בביטוחים קבוצתיים, ועל למעלה ממיליון איש בהמשך.
נציגי חברות הביטוח כלל לא טרחו להגיע לדיון ואף לא נימקו את היעדרותם. זאת למרות נוכחותם של רבים מחברי הכנסת, כמו גם נציגי מוסדות וארגונים ונציגי קשישים.
משרד האוצר מודע לבעיית הביטוחים הקבוצתיים ושלח לדיון נציגה בכירה האחראית על הביטוחים הקבוצתיים. המתווה של האוצר לפתרון הבעיה הוצע כבר לפני חצי שנה, אך הוא כללי מדי, אינו נוגע בקבוצות הנפגעות וספג ביקורות רבות. לפי המתווה קופות החולים יציעו ביטוח לחברי הקבוצות שהביטוח הקבוצתי שלהם לא חודש, ולאחר תקופת הכשרה ישלמו למבוטח שזכאי לביטוח סיעודי כ-4,000 ₪ לחודש. סכום זה ינתן למבוטחים ששילמו במשך שנים רבות לטובת ביטוח בסכומים גבוהים הרבה יותר. כמו כן, יש לציין שעלות אשפוז במוסד סיעודי היא בין 11,000 ל-20,000 ש"ח לחודש.
כל הדוברים ציינו שהביטוחים המוצעים על-ידי קופות החולים אמינים הרבה יותר ומעניקים כיסוי רב יותר, עם זאת נציגי קופות החולים טענו שאין להם תקציב למימון המתווה המוצע. ח"כ שמולי הציג נתון עדכני שלפיו חברות הביטוח הרוויחו לאחרונה 810 מיליון ₪ מפני שלא העבירו למבוטחים את הכסף לו הם זכאים. חלק מן הסכום הועבר לקופות החולים ומיועד לתשלום עתידי למבוטחים שלהם.
בגלל חשיבות הנושא רבים מחברי הכנסת הגיעו לדיון. עם זאת, בשל העובדה שחברי הכנסת מחויבים לכמה ועדות, חלקם נכחו רק בחלק מהדיון. לאורך כל הדיון נכחו היו"ר אלאלוף, איציק שמולי, מאיר כהן וסופה לנדבר.
לדברי ח"כ לנדבר, יש להגיע להחלטה לפני הפגרה. המבוטחים חשים מרומים: "תמיד שילמתי- מדוע אין לי". לדבריה הנושא מחייב ועדת חקירה פרלמנטרית. בהצעה זו תמכו ח"כים נוספים.
גם אורלי לוי-אבקסיס קראה לפיתרון מידי בטענה שאין להעניש את מי שדאג לעצמו. לדבריה כדי להמשיך בביטוח קבוצתי זוג יאלץ מעתה לשלם עוד 1,500 ₪ – סכום בלתי אפשרי לזוג קשיש.
לדברי ח"כ מאיר כהן: "אצלנו כל מי שצריך לתת שרות לאזרח יש לו קשר למקושרים ולא יתכן שמצב זה ימשך. חייב להיות ביטוח סעודי ממלכתי לפי הצעת סגן שר הבריאות הח"כ ליצמן". לח"כ לוי-אבקסיס שהפריעה לו שוב ושוב בזמן שנשא את דבריו, אמר כהן: "גם אני מרוקאי – רוצה שנסגור את הדיון".
ח"כ אייכלר מיהדות התורה טען כי הויכוחים בנוגע למי אחראי על הפקידים הם כמו בסדרה פולישוק. הפקידה מחליטה החלטות לשר אין בכלל יכולת ניהול.
ח"כ אלאלוף החמיא לאיציק שמולי על הצגת הנושא וסיכם את הדברים. לדבריו הוועדה חייבת לעסוק בנושא ולמצוא פתרונות. משרד האוצר והרגולטורים לא עשו עבודה והממשלה לא לקחה אחריות. הוא קבע דיון נוסף בתוך חודש. דרישת הוועדה לבדוק כל קבוצת מבוטחים ולהבטיח להם פתרון בנפרד.
בנוסף לחברי הכנסת, נכחו בדיון נציגת האוצר, נציגי ארגונים וקשישים, נציגי קופות החולים, שלוש משקיפות של המשמח החברתי בכנסת. נעדרו מהדיון – נציגי חברות הביטוח.
לקריאה נוספת:
בשנה שעברה בוועדת הכספים: הביטוח הסיעודי של 250 אלף קשישים עומד להסתיים: המפקחת תאשר את ייקור התכניות?
ולפני שנתיים בוועדת העבודה הרווחה והבריאות: דיון בנושא ביטוחי סיעוד קבוצתיים: אין זכות דיבור לאזרח הקטן