המעסיקים מבקשים למנוע את הסרת "אבחון המחלה" מטופס תעודת מחלה

ועדה: ועדת העבודה, הרווחה והבריאות; נוכחים: עבדאללה אבו מערוף, אלי אלאלוף, מאיר כהן, רחל עזריה, איציק שמולי

הדיון ביום שלישי האחרון (30/06/15), בנושא תיקון תקנות דמי מחלה (נהלים לתשלום דמי מחלה), התקיים על רקע המענה הצפוי לבג"ץ בנוגע לדרישה להסיר את אבחנת המחלה מטופס תעודת מחלה שעובד מגיש למעביד. הדיונים בנושא מתקיימים כבר מ-2005 ועכשיו "חרב" הבג"ץ דוחפת לקבלת החלטה. יש לחץ מצד המעסיקים למנוע את קבלת התיקון ומנסים ליצור פשרות למיניהם על מנת לאפשר למעסיקים למנוע תשלומים מיותרים בעבור תעודות מחלה שלא מציגות מחלה "אמיתית".

הוועדה קבעה פה אחד כי יימחק הסעיף בתקנות דמי מחלה המחייב רופא לציין את אבחון המחלה בתעודת מחלה אותה מגיש עובד למעסיקו.

בדיון הוצגו שלשה היבטים לתקנה:

  1. מבחינת העובד יש לשמור על צנעת הפרט ולא לחשוף בפני המעסיק דברים מיותרים שפוגעים בפרטיות, והיו כבר מצבים מבישים ולא נוחים לעובדים ועובדות כאשר פרטים אישיים נחשפו שלא לצורך. השאלה המרכזית היתה האם עובדים אינם מנצלים את הקלות בהשגת תעודת מחלה ופוגעים במעסיקים – כיצד ניתן להפחית את המחלות המדומות. הועלתה טענה שימי החופש בישראל הם מהנמוכים בOECD ושעובדים משתמשי בימי מחלה כאמצעי להשלמת ימי חופש, ולכן ראוי לתקן את העיוות בימי החופשה ואז אולי זה יפחית את ימי המחלה המדומים. חשוב לציין שהעובדים לא יוצגו באופן רשמי וחברי הכנסת דאגו לאורך הדיון לדבר עבור ה"עובדים" והתעמתו עם נציגי המעסיקים. עמדה זו מייצגת גם את משרד הכלכלה.
  2. מצד הרופאים, אלה אינם מוכנים להיות השומרים והשוטרים ולספק תעודות מחלה שאינן עומדות בכללי האתיקה הרפואית על ידי כך שהם רושמים את אבחנת המחלה. הם מבקשים לפטור אותם ממטלה שנוגדת את האתיקה שלהם. גם נציגי משרד הבריאות אשר נכחו בדיון תמכו בהצעה. מנגד, ישנם סיפורים על הקלות הבלתי נסבלת במתן תעודות מחלה על ידי רופאים דרך שיחת טלפון או באמצעות בני משפחה כאשר ה"חולה" אינו נמצא בארץ או שהוא מבלה ואינו מספיק ללכת לרופא. ישנם גם סיפורים על עובדים ששהו במרכזי בילוי והביאו למחרת תעודת מחלה.
  3. המעסיקים מרגישים שעובדים עליהם באמצעות תעודות מחלה, ושאבחנת המחלה היא אמצעי שבעזרתו ניתן להפחית את תעודות המחלה של "חולים מדומים". לדבריהם, מכיוון שהם המשלמים את ימי המחלה, זכותם לדעת על מה הם משלמים ומדוע הם משלמים ולא יעלה על הדעת שאבחנת המחלה לא תוצג בפניהם אם הם צריכים לשלם את דמי המחלה. לאורך הדיון, וגם בניסוח ההחלטה, לא בוטאה תמיכה בעמדת נציגי המעסיקים.

הדיון נוהל באופן ענייני, רציני ומקצועי, היו"ר אלי אלאלוף נתן זכות דיבור לנוכחים ונהג בכבוד כלפי כל המשתתפים. הוא גם נהג בנימוס כאשר הציג וברך כל חבר כנסת שנכנס.

עוד נוכחים: סגנית בכירה ליועצת משפטית משרד הכלכלה, נציגי משרד הבריאות, יועץ משפטי הסתדרות הרופאים, יועצות משפטיות של לשכת המסחר, והתאחדות התעשיינים, נציגי עובדים לא נכחו בדיון.

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs