הוועדת לענייני ביקורת המדינה בכנסת התכנסה cיום שני 6.7.2015 בכדי לדון בנושא: אי מיצוי זכויות חברתיות ובנושא: פרויקט "תבל" לשדרוג מערך המחשב במוסד לאומי, ושני הנושאים בהתאם לדוח מבקר המדינה, וכמובן בנושא החובות והזכויות של בעלי מוגבלות ואזרחים מהשכבות החלשות במיוחד נכים ואחרים שנקלעו למצוקה בחייהם ושמגיע להם סיוע וגמלאות מהביטוח לאומי ומשרדי ממשלה אחרים, וכאשר מבקשים אין להם אוזן קשבת ואין להם ברוב המקרים עם מי לדבר, או שצריכים לחפש גוף תומך זר להם או קרוב להם שיסייע בידם, וכאשר אין להם קרוב שיעזור נקלעים לעוד מצוקה כי חייבים לפנות לעו"ד או ארגון מיצוי זכויות בכדי שיסייעו להם וכמובן בשכר, דבר הגורם להם להפסיד עוד כסף רב. לפעמים נקלעים לחובות בכדי למצוא מי שיעזור להם לקבל את הזכויות שלהם והדבר המגיע להם כחוק ובצדק במיוחד מהביטוח לאומי או כל רשות אחרת או משרד ממשלתי שאמור להעניק להם בלי כל בעיה, אבל כאשר הביטוח לאומי או כל רשות מגיע להם שקל אחד או כל סכום כספי מאזרח והוא לא משלם בזמן, הם לא ייתנו לו מנוחה וימררו את חייו עד שישלם את חובותיו לביטוח לאומי או לרשות לה חייב, והם יודעים כיצד להגיע אליו והיכן ומתי בהתאם לטובתם וכיצד נוח להם. אבל כאשר אזרחי נזקק להם והם חייבים לו הם לא מחפשים אותו והוא לא קיים עבורם, ולא אכפת להם אם יקבל אתה המגיע לו מזכויות והטבות או לא, גם כאשר מגיע אזרח בכוחות עצמו ומבקש את המגיע לו לא תמיד מקבל בקלות.
אם יקבל, כי אם לא יודע ללחום או לשדר תמונה המראה לאותם גורמים חייבים לו שהוא מבין היטב מה מגיע לו ומה לא הוא לא יקבל דבר, ונכון להיום כמיליארד וחצי שקלים ממתינים לאזרחי המדינה בקופת הביטוח לאומי שמגיע להם כחוק, וטרם נגבו על ידי אזרחי המדינה, כי לא מצליחים לגבות או לא יודעים שמגיע להם כסף על פי חוק מהביטוח לאומי במיוחד, ועוד הטבות וסיוע ממשרדי ממשלה אחרים, כל אחד בהתאם למצבו הרפואי או נכות ומוגבלות שלו או כל מצב אחר המזכה אותו בסיוע והטבות כחוק מהמדינה כפי שנתן למדינה ממיטב כספו ממסים, מהשכר שהרוויח מעבודתו או שילם מכיסו, או שילמו עליו בני משפחתו או כל גורם אחר, העיקר לא לחינם ולא עושים לו טובה במדינה, כי המדינה קיימת למען אזרחיה, ואזרחי המדינה ערבים זה לזה, ואם אזרח משלם מסים למדינה אז חובת המדינה לדאוג לו ביום שיזדקק לה כאשר יהיה בצרה הוא או כל אזרח אחר. נכון, חובת אזרחי המדינה להשתדל לעבוד ולהתקיים בכבוד בכוחות עצמם ושלא נזדקק לעולם, אבל מי שגורלו גזר עליו חובת המדינה לדאוג לו ולהציל אותו ולהעניק לו את המגיע לו כנדרש ולא להפקיר אותו בידי עורכי דין וארגונים שונים שינצלו אותו ויגזלו את כספו וישתמשו בו כגוף חלש וקרבן ועל גבו יקדמו אינטרסים שלהם ויגבו רווחים טובים בשמו ובזכותו לפני שהוא יקבל דבר או יקבל כל אשר מגיע לו מהביטוח לאומי במיוחד או מכל רשות אחרת בארץ או ממוסדות רפואה וקופות חולים, וזה אם יקבל את המגיע לו בסופו של דבר, כי גם עלול לא לקבל דבר.
בנושא פרוייקט "תבל" במיוחד בעניין נגישות ציבור הנזקקים לשירותים רפואיים או שירותי מידע וזכויות ממוסדות רפואה דרך המוקד הטלפוני שלהם או דרך המחשב במיוחד באתר הביטוח לאומי המלא והעמוס במידע שאי אפשר להבין מהיכן להתחיל והיכן לסיים או היכן למצוא את המידע הנדרש או המענה ההולם לכל שאלה ועניין. ירצה כל אזרח לגלוש באתר שלהם, במיוחד בעלי מוגבלות ואזרחים שלא למדו מחשבים ולא מבינים בתחום האינטרנט כנדרש.
ולגבי המוקד הטלפוני, עובדי המוקד הטלפוני של הביטוח לאומי או מי מטעמם לא תמיד עונים באותה שפה של הפונה אליהם, כי לא דוברי כל השפות של רוב אזרחי המדינה ולא מוכשרים כנדרש בכדי לתת מענה הולם לרוב העניינים בגינם אזרחים רבים מתקשרים לברר או לשאול או לבקש מידע ממוקד הביטוח לאומי במיוחד וככה אותו המצב במוקדי קופות החולים ומוסדות רפואה אחרים, וכאשר האזרח לא מקבל מענה הולם דרך המוקד או דרך אתר הביטוח לאומי במחשב אז נאלץ ללכת לסניף הקרוב אליו, ומה שומע מפקידי הביטוח לאומי כאשר מגיע אליהם? למה לא פנית למוקד שלנו? היו נותנים לך שירות ולא היית צריך להגיע אלינו, או למה לא נכנסת לאתר שלנו באינטרנט? היית מוריד טפסים וממלא ושולח לנו בפקס או היית מקבל מענה לכל השאלות שלך, או היית יודע מה מגיע לך ומה חייב ופונה אלינו במכתב שתשלשל לתיבת השירות בחוץ ואנחנו נשתדל להגיב בהקדם על בקשתך, העיקר למה בכלל הגיע האזרח אליהם לסניף!!!
אז במוקד אין עובדים מוכשרים ברובם כמובן ולא כולם ולא תמיד נותנים מענה הולם, ובאתר אינטרנט כל מי שלא למד מחשבים או לא למד כיצד לגלוש היטב באינטרנט לא יבין דבר ויתייאש וינטוש האתר בלי לדעת דבר, ובסניף אחרי המתנה בתור קרוב לשעה ונסיעה בטוח מרחוק וטרטורים שומע השפלות והעלבות ולמה באת ובשביל מה ומה אתה רוצה, לאן הגענו במדינה שלנו? לקחת כסף ומסים יודעים ומומחים בשמחה ישמחו לקחת כסף בביטוח לאומי וברשויות המדינה מאזרחים גם אם לא מגיע להם לפעמים והיו מקרים רבים ולא מן הסתם מדגיש את דברי כאן, אבל כאשר מגיע לאזרח גמלה או קצבה או הטבה וסיוע כספי מהביטוח לאומי ומוסדות רפואה אז אין להם זמן או צריך לעשות שמיניות באוויר או לשלם כסף רב לכל מיני עורכי דין וארגוני סיוע פרטיים ולהיכנס לחובות ולעוד מצוקה על המצוקה שיש לו בכדי שיקשיבו לו וידונו בעניינו ואז אולי יקבל ואולי לא, ושוב למה?
ואם נכון להיום שמעל כמיליארד וחצי שקלים ממתינים לאזרחי המדינה בקופת הביטוח לאומי רק שיבואו וייקחו זה אומר דרשני!!! וזה אומר שיש כמה עובדים בביטוח לאומי שלא עושים את עבודתם ולא רוצים לעבוד ולעזור לפונים אליהם ומבקשים את המגיע להם או לא טורחים לשלוח הודעה בכתב או להתקשר לכל אזרח זכאי לסיוע והטבה כספית כחוק ולהזמינו לקחת את כספו כפי שטורחים ורצים לבקש את החוב הנדרש מכל אזרח בכל עת ובלי להתעצל או להסס לשנייה. יש עובדים בביטוח לאומי ובכל הרשויות נאמנים למשרתם ועושים עבודת קודש, כולל מוקדי שירות טלפוני ובאינטרנט ובכל מקום נותנים שירות לאזרח, אבל בכל סניף של ביטוח לאומי בארץ ובכל רשות יש קומץ קטן של עובדים ששכחו בכלל למה הם קיימים בביטוח לאומי ולמען מי ועבור מי ולמה מקבלים משכורת כל חודש, ושכחו שהם עובדי ציבור בכדי להעניק סיוע כחוק וכנדרש לכל אזרח מגיע אליהם ללא אפליה יהיה אשר יהיה, ושכחו שהם עובדי ציבור המתפרנסים מכסף הציבור שאמורים לשרת, כאשר המשכורת שלהם חלק בלתי נפרד מהמסים שהמדינה גובה מהציבור כלומר אזרחי המדינה מיום שנולדים ועד שטומנים אותם מחת לאדמה, חובת המוסד לביטוח לאומי להעסיק עובדים מוכשרים דוברי שפות שונות במוקדי שירות שלו שישתדלו להעניק סיוע ומענה הולם לכל פונה, חובת הביטוח לאומי לשדרג את מערכת המחשוב שלו למתקדמת ונגישה יותר, ושתתן מענה הולם לכל אזרח שייכנס לאתר של הביטוח לאומי וירצה לעיין ולדעת דבר.
חובה שכל מידע יפורסם באתר יהיה בשפה קלה וברורה ועניינית ומובנת במיוחד עבור אזרחים קשיי ראיה או קשייה הבנה עקב מגובלות שיש להם מכל סוג, וכל מידע שמתפרסם בכל אתר ממשלתי וציבורי צריך להיות נגיש וברור ומובן בקלות ובשפות שונות עבור כל אזרחי המדינה, לדוגמה, אחד הנוכחים מהמוזמנים לדיון, אברהם סלומה, אדם בעל מגבלות בראיה ובדיבור ונכות פיזית, אמר למנכ"ל המוסד לביטוח לאומי וליו"ר הוועדה שהוא מתקשר למוקד של הביטוח לאומי, לוקח להם הרבה זמן עד שעונים לו, וגם כאשר עונים לו מזלזלים בו ואחד מעביר אותו לשני ובסוף מבקשים ממנו לפנות לסניף הביטוח לאומי הקרוב אליו, והוא שואל אותה שאלה ששואלים רבים מאזרחי המדינה הנזקקים לסיוע טלפוני ממוקד הביטוח לאומי או כל מוקד של משרד ממשלתי והיא: אם אין מענה הולם במוקד הטלפוני ואין עובדים מוכשרים מאחורי הטלפון מהצד השני שיענו ויגיבו בהתאם לנדרש עבור כל פניה של כל אזרח במידת האפשרות אז בשביל מה הקימו אותם מוקדי שירות הטלפוני? לא צריכים אותם בכלל!
ואלו חלק משאלות ותגובות של רוב הנוכחים בוועדה בנושא הדיון:
יו"ר הוועדה, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), הדגישה כי "הציבור חייב לקבל את הכסף המגיע לו, וזו אחריותו המלאה של הביטוח הלאומי. עליו ליזום פניה לזכאים לא להמתין להם. המבקר אמנם גם החמיא לביטוח הלאומי על שיפור השרות, אך דווקא האוכלוסיות החלשות – הזקוקות במיוחד לעזרה – הן הכי-פחות ממשות את זכויותיהן". אלהרר פירטה כי בשנים 2010-2009 בלבד נגבו ע"י הביטוח הלאומי מהציבור כ-80 מיליון שקל ללא-צורך, כ-35 מיליון שקל נוספים לא הועברו לזכאי דמי-לידה, וכ-100 מיליון שקל שלא הועברו לזכאי קצבת האבטלה.
בני גולדמן, שערך את הדו"ח מטעם המבקר, הוסיף כי "להערכתנו לפחות 3 מיליון שקל שמגיעים לציבור ולא נגבו על ידו, ויחד עם גמלת המילואים הסכום מגיע לכמיליארד שקל. גם היודעים על זכויותיהם, מתקשים לגבות אותו, בגלל התורים בביטוח הלאומי או שהטופס קשה להבנה ולמילוי".
ח"כ מאיר כהן (יש עתיד) שר הרווחה לשעבר, הלין כי "הביטוח הלאומי הוא ספינה כבדה וקשה להזזה, למרות שיש בה עובדים מצוינים", ולדברי ח"כ דני עטר (המחנה הציוני) ככל שהאדם זקוק יותר לשירותים הממשלתיים – הוא פחות ופחות נגיש אליהם, ועל הביטוח הלאומי ליזום ולא רק להגיב לביקורת. ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) הוסיף כי בשנתיים האחרונות חלה החמרה ביחס לאזרחים שלא דיווחו על שינוי במעמדם – אך המדינה לא החילה כללים חמורים כאלו גם על עצמה, ואילו ח"כ אוסמה סעדי (הרשימה המשותפת) הלין על כי לא כל אתר הביטוח הלאומי מופיע גם בערבית, "וזאת למרות שהציבור הערבי הוא מהעניים בארץ". עו"ד תומר רוזנר, היועץ המשפטי של הוועדה, סיפר כי במוקד המידע של הביטוח הלאומי, כל מוקדן מעניק מידע שונה לאותה השאלה.
הפרופ' שלמה מור יוסף, מנכ"ל הביטוח הלאומי השיב כי מיצוי הזכויות ע"י הציבור נמצא בראש מעייניו, "ואנו יוזמים פעולות בעניין ונגיע לכל זכאי. מערכות גדולות ומורכבות פועלות לאט, ויזמנו את מיזם 'תבל' שיזהה זכות המגיעה לאזרח שטרם נגבתה על-ידו ותודיע לו על-כך. גם לאחר שפנינו לזכאים – לא כולם מימשו את זכותם. אנו בודקים את הזכאים לגמלאות זקנה, אבטלה ולידה ומדוע הם לא גבו את קצבתם. המוקד הטלפוני של הביטוח הלאומי הוא הגדול המורכב ביותר בארץ, קרוב ל-6 מיליון שיחות בשנה, וברור שכל אחוז של טעות הוא גדול ומשמעותי, ויש לנו אתגר לשיפור ולהבנה ברורה יותר".
נורית בר אור, מהמרכז לזכויות חברתיות ליד מכללת ספיר סיפרה בדמעות כי רק לאחר מעורבות של עו"ד זכתה לחלק מזכויותיה בביטוח הלאומי, כשחלק מהן אבדו בגלל אבדן הזמן, ואילו זוהרה כהן, נציגת המשרד לאזרחים ותיקים, סיפרה על מוקדי מידע שהוקמו בכל בתי החולים בארץ, ושעל ידם נציגי המשרד הגיעו לכ-20 אלף מאושפזים-קשישים והביאו למיצוי זכויותיהם בשיקום, ניידות, עובדים זרים ועוד.
לדברי סבינה שוסטרמן, מהיחידה למיצוי זכויות בעיריית ירושלים, כ-50% מהזכויות לא ממוצות ע"י הציבור, ואילו נילי דרור, מנהלת אגף משאבי הקהילה במשרד הרווחה, ציינה כי בנוסף לאתר המשרד, הוקמו מוקדי מידע ומרכז מידע טלפוני, הנגישים מבחינת שפה וכן טכנית ופיזית.
איילת גרינבאום, משרד הבריאות תיארה את מוקד המידע הטלפוני של המשרד למיצוי זכויות, וכן כי אתר המשרד נגיש גם לכבדי ראיה, ומקודמת האפשרות לשיחת-וידאו לכבדי-שמיעה, ולדבריה גם קופות החולים מרחיבים את השירותים שלהם בעניין, ובבתי החולים הוקמו מרכזים למיצוי זכויות כאלו. סא"ל אופיר קיבלו, מאגף המילואים באכ"א סיפר על אתר האגף בעניין, ועל השימוש במסרונים ישירות לחיילי המילואים על זכויותיהם.
יו"ר הוועדה, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) סיכמה את הדיון הארוך והענייני כדלקמן:
- הדגישה שהיא רואה בחומר שאין נציגים לרשויות המקומיות בוועדה, שאמורים להיות שותפים בדיון בוועדה בכל נשוא דנים עליו, כאשר הם תמיד דורשים תקציב וסיוע עבור עובדים סוציאליים כל אחד ברשות שלו ועבור אזרחים נזקקים לעזרתם.
- הדגישה שיתקיים דיון המשך במחצית מושב החורף בכדי לבדוק מה נעשה ומה לא נעשה מכל ההבטחות שהבטיחו נציגי משרדי הממשלה השונים והמוסד לביטוח לאומי בדיון.
- ביקשה תוצאות המחקר מהמוסד לביטוח לאומי וכל הנוגעים בדבר נושא הדיון שהתקיים היום עד תחילת ספטמבר 2015 במיוחד בנושא מיצוי זכויות.
לסיכום:
הופתעתי אני ורבים מהנוכחים בדיון מהעדר רוב חברי הכנסת חברי הוועדה ועוד בדיון כל כך חשוב ורציני מאוד, כאשר רוב המוזמנים והנוכחים הם נציגי משרדי ממשלת ישראל במספרם, והיה עליהם חברי הוועדה לכבד את מעמדם ואת סמכותם להיות נוכחים ולשאול ולדרוש מנציגי משרדי הממשלה את הנדרש בהתאם לנשוא הדיון ולמלא את תפקידם כשליחי העם, בושה וחרפה וחבל על כל מילה מיותרת, מבין עשרה חברי ועדה נכחו רק שלושה, יו"ר הוועדה ח"כ קארין אלהרר, ח"כ אלי בן ראובן וח"כ אוסמה סעדי ושאר חברי הכנסת שבאו ונכחו בוועדה באו כמוזמנים כי יש להם חלק בנושא הדיון וקיומו, לידיעתם עם ישראל שבחר בהם אותם חברי כנסת שנעדרו מהוועדה החשובה ביותר ועוד לרוב אזרחי המדינה!!!
היה דיון ארוך, מעניין וחשוב מאוד, דיון משקף את האפליה לרעה והביזיון של המדינה לעצמה על ידי חלק מעובדי הציבור ברשויות ומוסדותיה במיוחד במוסד לביטוח לאומי, בין הנוכחים בדיון היו נכים שהיו בריאים ושלמים והפכו לנכים במהלך פעילות שלהם ושמירתם על ביטחון המדינה ואזרחיה ולא מידם, וחלק חולים וככה גזר עליהם גורלם, כך או כך כולנו בני אדם, וכל אדם עלול להיות נזקק ובמצוקה ביום מהימים, וחובת המדינה האימא והמנהיגה והממונה על כולנו ולש כולנו לדאוג לנו ולחבק אותנו בצרה , אחרת הסבל שלנו רק יגדל וישפיע גם על הסובבים אותנו מבני משפחה ואזרחים אחרים, ואז ההפסד של המדינה יותר מהתועלת ולדורי דורות, כי אם אין רווחה ובריאות וחינוך טוב ושירות טוב לאזרח אין מדינה יציבה והנזק וההפסד הכספי של המדינה על שיקום ותיקון נזקים יותר מהרווח מההתחמקות מחובותיה כלפי האזרח שחייבת לעשות ולתת כנדרש, שלא נזדקק לעזרה, אמן.