ביום שני האחרון (29/06/15) נערך דיון בוועדת הכלכלה בנושא דחייה שנייה של תחולת חוק השידור הציבורי. בסיכום הדיון אושרה הדחייה (האחרונה האפשרית) של החוק שאושר בכנסת הקודמת. במהלכו עלה גם הצורך בשינויים בחוק הקיים, בין השאר בגלל חוסר האפשרות לעמוד בלוח הזמנים שנקבע בו.
בכנסת הקודמת התקבל "חוק השידור הציבורי" שעל פיו רשות השידור הקיימת תחדל מלהתקיים ויוקם גוף שידור חדש, "תאגיד השידור הציבורי". על פי החוק יפוטרו כל עובדי הרשות ורק רבע מתוכם יועסקו בגוף החדש. המועד הקובע להפסקת פעילות הרשות היה אמור להיות ה-31.3.2015 ולמחרת היה אמור הגוף החדש לשדר. החוק אפשר שתי דחיות של המועד בשלושה חודשים. גלעד אלדן, שהיה השר הממונה באותו זמן, הוציא צו על דחייה ראשונה וזו עמדה לפוג בסוף חודש יוני. ההארכה השנייה מחייבת אישור של ועדת הכלכלה ולכן פנה ראש הממשלה, שהוא גם שר התקשורת, בבקשה לאשר בדחיפות את הצו לדחייה השנייה.
מלכתחילה היה ברור שכל חברי הוועדה יתמכו באישור ההארכה, גם אם לרובם היו הסתייגויות מהחוק, ולו רק מתוך התחשבות בעובדי הרשות שאחרת היו מפוטרים אוטומטית למחרת. אולם במהלך הדיון הסתבר שקיימות מחלוקות בין משרדי התקשורת והאוצר ביחס לדרכי מימון הרשות בתקופת ההערכה. זאת, למרות שהצו חתום גם עלי ידי שני השרים.
מימון הרשות בתקופת הביניים
אגרת הטלוויזיה הייתה מקור המימון העיקרי של הרשות. במסגרת החוק החדש האגרה עמדה להתבטל ובמקומה היה אמור לבוא מימון מהאוצר. המצב כיום הוא שהאגרה אכן בוטלה אבל האוצר לא מזרים כסף. מנכ"ל האוצר אמר שלפי חוות דעת של היועצת המשפטית של המשרד יש קושי רב להעביר כסף. הוא הציע ששר התקשורת, קרי ראש הממשלה, יחתום על צו האגרה לשנת 2015. השר אקוניס הבהיר כי "התחייבנו במערכת הבחירות על ביטול האגרה ואנחנו צריכים לעמוד בהתחייבויות".
מנכ"ל האוצר הוסיף ואמר כי "ניתן יהיה למצוא מקור תקציבי אם מתווה הפירוק יצא לפועל, ןתהיה פרישת עובדים ויציאה ממתחמים אסטרטגיים, צריך לפנות את מתחם שרונה באופן מיידי". מאידך מנכ"ל משרד התקשורת הסביר שזה בלתי אפשרי "בגלל פלונטרים שיצרו קשר גורדי" בין פינוי הקרקעות שמהם יבוא הכסף למימון הפרישה.
עו"ד אתי בנדלר, היועצת המשפטית של הוועדה, הבהירה-הוסיפה כי סעיף 28 א' לחוק רשות השידור (החוק הישן) מחייב את השר לקבוע בכל שנה את סכום האגרה, והוא לא עושה זאת. מאידך סעיף 113 לחוק השידור הציבורי מחייב את האוצר לממן את פעילות רשות השידור בתקופת הביניים. מאחר שמדובר כאן בפרשנויות שונות לחוק, על היועץ המשפטי לממשלה צריך להכריע בנושא. בסיכום התבקשה נציגת היועץ המשפטי להביא את העניין בדחיפות להכרעתו.
שינויים בחוק השידור הציבורי
ברור שתוך שלושה חודשים לא ניתן יהיה להתחיל לשדר במסגרת הרשות החדשה, לכן מקובל על כולם שיש לשנות את החוק ולקבוע מועד קובע חדש. אולם חברי הוועדה הביעו חשש משינויים אחרים, בעיקר משינוי סעיפי המינויים. בצורה שתבטל את אחד מהישגיו העיקריים של החוק: הרחקת השידור הציבורי מהדרג הפוליטי. מאידך, דרשו בדיון לבטל את התקרה של 25% להעסקת עובדי הרשות בארגון החדש. בסיכום הדיון הודיע היו"ר כי בכוונתו להקים צוות ח"כים שייפגש עם השר אקוניס ומנכ"לי האוצר והתקשורת ויעקב מקרוב אחר ביצוע התיקונים הנדרשים. הצוות כולל אותו ואת חברי הכנסת דוד ביטון ועיסאווי פריג'. הוא גם הודיע שיקיים דיון מעקב בעוד שלושה שבועות, ויש לשים לב לכך שזה קורה.
הצבעה: הוועדה אישרה את הצו המאריך את פעילות רשות השידור ב-3 חודשים נוספים. ההחלטה התקבלה פה אחד. השתתפו בהצבעה: איתן כבל, נאוה בוקר, דוד ביטן, עבד אלחכים חאג' יחיא, יוסי יונה, אורי מקלב, עיסאווי פריג'.
יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל, ניהל את הישיבה בתקיפות אבל בנועם. הוא הצליח לנהל דיון ענייני שבו כל הצדדים יכלו להביע את דעתם, זאת למרות התפרצויות חוזרות ונשנות של עובדי הרשות המודאגים מאוד מעתידם.
מוזמנים: שי באב"ד -מנכ"ל האוצר , שלמה פילבר – מנכ"ל משרד התקשורת, דוד האן – כונס הנכסים הראשי המכהן כמפרק רשות השידור, אלדד קובלנץ – המנכ"ל הזמני, עו"ד דנה נויפלד – היועצת המשפטית של משרד התקשורת, נציגת הועץ המשפטי. עובדי רשות השידור ונציגהם: ביניהם: לינדה בר – הדוברת,אחיה גינוסר – יו"ר אגודת העיתונאים בירושלים, משה שגב – יו"ר ועד הנדסה של הטלוויזיה; עו"ד גלילה הורנשטיין, מטעם ההסתדרות. מוזמנים שונים: הח"כית לשעבר מלי פולישוק, מטעם אקו"ם.