בעדות הזו מתוארים שלושה ימי דיון בוועדת הכספים, שעסקו כולם בהצעת חוק להקמת רשות טכנולוגית לחדשנות.
יום ב', 20/07/15
נוכחים: שר הכלכלה אריה דרעי, משה גפני, אלי כהן, רועי פולקמן, מיקי רוזנטל, אראל מרגלית, מיקי זוהר, מיקי לוי, יצחק וקנין, באסל גאטס.
- דרעי מצהיר באופן חגיגי שיש הסכמה והפינות סגורות.
- מנכ"ל משרד האוצר שי באבד מחזק את הדברים ומציין שהנושא יכול לשמש כקטר צמיחה (מדגיש גם שהגז הוא קטר צמיחה נדיר, נושא חשוב ויש לשמור עליו). ניכר שהדברים סגורים בשיתוף פעולה בין הכלכלה לאוצר.
- מנכ"ל משרד הכלכלה כבר שנתיים בתפקיד ואומר שהשינוי הכרחי.
- כולם באווירה מיוחדת ומחוייכת.
- המדען הראשי אבי חסון תומך ודוחף נלהב של הנושא, טוען שבמצב הנתון לא ניתן לחבר את שאר המשק לעידן הדיגיטלי זה בלתי אפשרי, צריכים להיות הרבה יותר גמישים חדשניים ועם ארגז כלים אופטימלי. מודה למשרד המשפטים והאוצר על העבודה.
- גפני, לעומת זאת, אומר: "מה תודה עדיין לא אישרנו כלום". לדעתו הרעיון נכון ומה שחשוב זה להוציא חוק מתוקן וללא תקלות.
- גפני מוסיף ושואל האם מישהו מתנגד או מודאג מהחוק (שתיקה בדיון ללא התנגדויות). לדעתי המשתתפים טרם הבינו את המשמעויות לעומק כפי שיתברר בהמשך עם הכניסה לסעיפים ותתי הסעיפים.
- אלישע ינאי נציג התעשיינים מבקש השתתפות נציגים שלהם ברשות, יואב שלוש נציג תעשיות מתקדמות מבקש שכולם יושמעו.
- אראל מרגלית שמח שהדיון הגיע לכספים ולא לוועדת הרפורמות, ומבקש שהרשות תקום בירושלים. מרגלית פעיל ואקטיבי מאוד בדיון ודואג לכך שלא יפגעו חממות טכנולוגיות.
- גפני מנהל את הדיון באופן הומוריסטי עם אווירה נעימה אך עם זאת פרקטית.
- במהלך הקראת החוק החל ויכוח על המינוח בשם חדשנות טכנולוגית כשהכוונה שהשם ישקף דה-פקטו את הכוונות ויישום התהליך הסופי.
- גפני ומיקי רוזנטל פעילים מאוד בדיון ונכנסים לפרטים.
- רוזנטל, גפני ופולקמן מתעקשים על בקרה שתמנע בזבוז כספים ומתעקשים על מנגנון פיקוח ושזה יופיע בחוק.
יום ג', 21/07/15
נוכחים: משה גפני, שלי יחימוביץ', מיקי רוזנטל, מיקי לוי, מיקי זוהר, יוסי יונה, מנואל טרכטנברג, רחל עזריה, רועי פולקמן, אראל מרגלית.
נמשכת הקראת סעיפי החוק. דנים על ועדת האיתור וחברי המועצה.
- נציגי הטכנולוגיה והחברות מתחננים לקבל נציגות במועצה.
- גפני מתעקש להבין את הבירוקרטיה שקשורה בנוכחות עובדי המדינה ובסרבול הנובע מכך. למרות שמרגלית מנסה לזרז ולהתקדם גפני מתעקש להבין לעומק.
- נפתח ויכוח על פרסום דוחות ביקורת הוועדה בטענה של נציגת משרד המשפטים שלא נהוג כי ישנם פרטים חסויים וכמו בוועדות אחרות גם כאן רוצים שישאר חסוי. מיקי לוי מצדד באי פרסום, רוב הח"כים מעדיפים שיהיה פרסום ושקיפות ככל שניתן. גפני אומר שיהיה כמו בשאר הוועדות כפי שמקובל דוח ליקויים לא יפורסם.
- טרכטנברג מתרעם בהקראה על מעורבות מוגזמת של ראש אגף התקציבים באוצר, גפני מסכים וחושב שהמועצה צריכה מספיק כוח לבדה ללא אגף התקציבים. גפני והח"כים מסכימים וחושבים שמעורבות מוגזמת של ראש אגף התקציבים תסרס את הוועדה. נציגי גופי הטכנולוגיה והתעשייה מבקשים מנכ"ל קבוע מיד עם ההתחלה.
- נציגי משרד המשפטים מציעים שוועדת האיתור תהיה העליונה, גפני לוחץ על האוצר לקבל זאת.
- בסוגיית המנכ"ל הזמני להקמה טענו גפני וח"כים כי הוא מיותר כיוון שהמדען הראשי יכול כבר למנות מנכ"ל או לנהל את התהליך. מנכ"ל זמני יש בזה פגם שכן היכן ההגנה מהעסקת קרובים או חברים אישיים? המדען הראשי מרגיע ואומר שהמינויים יהיו על פי אמות מידה מקובלות במדינה. מייצג עובדי מתימו"פ מתנגד למתן כוח למנכ"ל זמני ומציע שהמדען הראשי יהיה המנכ"ל הזמני.
- במהלך הדיונים אראל מרגלית קם פעמים רבות בין המשתתפים מחייך טופח על השכם יוצא החוצה מדבר עם נציגי הצדדים נראה שמאוד מעורב בתהליך הן על הבמה והן מאחורי הקלעים.
- טרכטנברג מציע להרחיב ולהחיל את החדשנות לא רק לתעשייה אלא גם לתחומי הליכים ושרותים רחבים יותר. במשרד המשפטים מגנים על הניסוחים ומנסים להשאיר זאת סגור בטענה שאלו החלטות ברוח הממשלה. בנוסף טרכטנברג מבקש שיהיה בוועדה איש אקדמיה מהתחום.
- רועי פולקמן מבקש נציגי ציבור.
- מרגלית הסתגר בחדר צדדי עם אדם נוסף והמדען הראשי למספר דקות בחדר.
- בנוגע לשליטת אגף התקציבים בכספי הוועדה מציעים כי תהיה החלטת המנכ"ל מי יהיה החשב שלו באופן עצמאי בניגוד לכתוב בסעיף כי החשב הכללי ישלוט על כך.
- גפני אומר שהסוף לשתלטנות אגף התקציבים יהיה כשיהיה ח"כ אמיץ ועדיין אין כאלו שיעצור את התהליך הקלוקל בו עובדי אגף התקציבים מנהלים את המדינה מסיימים תפקידם מקבלים מינויים אישיים בחברות.
- מרגלית מדגיש שמעורבות החשב הכללי תטרפד את עבודת הוועדה.
- יגאל ארליך מדען ראשי לשעבר ומקים קרנות לתמיכה בסטרטאפים מפתיע את כולם ומתנגד להקמת הרשות, לפחות במתכונת המוצעת, ומלווה את התהליך נגד החוק הזה. טוען שהמדינה לא צריכה להתערב אלא לתמוך באופן רוחבי. גפני אומר שיש חשש אמיתי של בריחת פוטנציאל מקומי לחו"ל, אך ארליך חושש מהפיכת המדען הראשי למתחרה לקרנות וזה לא רצוי.
- מרגלית מוטרד מנושא סעיף התרומות וחושש מניגוד עניינים שיוכל להיווצר מכך. רחל עזריה ומרגלית חושבים שהמדינה צריכה לתקצב ולא לגייס תרומות.
- לדעתי יש חשיבות בשקיפות בהמשך פעילות רשות זו כדי לוודא שבפועל מתקיימים הסעיפים ובעיקר הרגישים שבהם הקשורים בניגוד עניינים אפשרי במינוי חברי המועצה, בשמירה והגנה על תנאי וזכויות העובדים ובקיום ודבקות במטרות לשמם הוקמה הוועדה ופתיחות לגופים מגוונים ולא רק אלו המיוצגים ע"י חברות הון חזקות.
- לצערי נראה כי פעילות הוועדה תישאר סגורה וזה בהחלט ישפיע על תפקוד לא מספיק טוב שוויוני ותחרותי.
יום ב' 27/07/15
נוכחות : גפני, נאווה בוקר, מיקי זוהר, מיקי לוי, מיקי רוזנטל, אלי כהן, רועי פולקמן, רחל עזריה, אראל מרגלית, אורן חזן, יצחק וקנין, באסל גטאס.
- ממשיכים להקריא סעיפים – גפני מתעקש לרדת לפרטים ולהסביר בפשטות את מה שכותבים ולכתוב בפשטות.
- בנושא העובדים הממונה על השכר קובי אמסלם מבקש גמישות ולאחר טענות כי הנושא הוסדר עם העובדים ואין פיטורים או מעבר בכפייה נשמעו קולות מצד נציגי העובדים כי לא הוסדר ומבקשים להסדיר זאת ע"י משא ומתן עוד בטרם הקמת הוועדה.
- העובדים מתריעים כי המדינה לא מגנה מספיק על העובדים. מחזיק תיק הכלכלה בהסתדרות קרני דורון מבקש לפצות את העובדים שיפגעו מהמהלך.
- נשמעות מחאות מצד נציג ארגון בני זאבי iati על כך שהם לא מיוצגים ומבקש לתקן את העוול כיוון שנעשה דיל לא צודק.
- עובדי מטימו"פ שמועסקים בחוזים חוששים מהרעת תנאים קשה ומבקשים הגנה כמו שקיבלו ברשות השידור. רוזנטל ומרגלית תומכים.
- גפני מתרה ומזהיר שלא יהיו תלונות אח"כ שכן הוא יבדוק את הנושא ויעקוב ויזמן את כולם שוב לישיבות חוזרות באם יתקבלו תלונות על אי סדרים שכשורים בניצול לרעה נגד העובדים.
- מתחילים בהצבעות:
- כמעט כולם ברוב המכריע של ההצבעות בעד.
- ח"כ אלקין מבקש דרך הדוברת שלו להקים את הרשות בירושלים, העובדים מתנגדים ואומרים שבמצב זה רבים מהם יאלצו לפרוש.
- בהמשך הקראת הסעיפים בהצבעה נוצר ויכוח בו מרגלית בטונים גבוהים מתעקש להכליל בסעיפים בחוק את הצפון, הדרום והגליל. נתקל בהתנגדות של משרד המשפטים והוסכם לבסוף שיוסיפו את המילה "לרבות".
- החל וויכוח על שקיפות התנגדות לשקיפות הדוחות מחשש לפי מיקי לוי שיחשפו סודות מסחריים. ח"כ באסל גאטס "אמר אל תפחדו מאורה של השמש". רוב החברים היו בעד שקיפות לבסוף הוחלט שימשיכו כרגיל כמו שנהוג במקומות אחרים.
- רוזנטל מתעקש לדבר על ההטבות לעובדים.
- לאחר ההפסקה, התחיל דיון עם קובי אמסלם הממונה על השכר, כשנציגי העובדים עדיין בחוץ.
- המשך הצבעה:
- מרגלית מתנגד ובסעיף 14 מצביע נגד השתתפות המדען הראשי כקרן הון. התנגדותו נתקלה כדעת מיעוט והוא יצטרך להסביר זאת במליאת הכנסת.
- בדיון נכחו בעיקר מיקי רוזנטל, מיקי לוי, אראל מרגלית ורחל עזריה. הם מאוד מאוד רצו לקדם את זה שהרשות תשב בירושלים. משה גפני אמר שהדבר יכנס לתוקף רק עוד חמש שנים, הח"כים הנ"ל בראשם עזריה התווכחו ואחרי כמה דקות התפשרו על 4 שנים. ישר כשזה עבר רחל עזריה יצאה שבעת רצון מהאולם ורק שאר הח"כים שהזכרתי נשארו עד לסוף הדיון. הישיבה הסתיימה בזה שמשה גפני הפציר בנציגי הממשלה לתת תשובות מהר כי הוא מרגיש שסחבת מצידם תמנע את העברת החוק.