שקיפות במימון עמותות

שקיפות במימון עמותות

ועדה: הוועדה ליישום הנגשת המידע הממשלתי ועקרונות שקיפותו לציבור; נוכחים: סתיו שפיר

ב-23.11 התקיים דיון בנושא שקיפות במימון עמותות. הדיון התקיים בוועדה מיוחדת ליישום הנגשת המידע הממשלתי ועקרונות שקיפותו לציבור בראשות ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני).

הנוכחים בדיון

כשהחל הדיון לא נכח ולו חבר אחד מחברי הוועדה, למעט יו"ר הוועדה. לעומת זאת, נכחו שני חברי כנסת מהאופוזיציה, ח"כ זהבה גלאון (מר"צ) וח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת). לקראת סיום הדיון הצטרף ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה). לאורך כל הדיון לא השתתף שום ח"כ מהליכוד או מהבית היהודי, וחסרה עמדתם בנושא הנדון.

נושא הדיון

הדיון נסב על שתי נקודות עיקריות: הראשונה – דרישתם האינטנסיבית של חברי כנסת מהצד הימני של המפה הפוליטית לחשוף, אף באמצעות חקיקה, את המקורות של התרומות שמקבלים גופים המזוהים עם הצד השמאלי במפה הפוליטית; השנייה – אופן התנהלות רשות התאגידים, הכוללת את רשם העמותות במשרד המשפטים, בכל הנוגע למתן חיסיון לרשם העמותות, בעיקר לתורמים לעמותות בצד הימני.

מהלך הדיון

בפתיחת דבריה ציינה ח"כ שפיר כי שרת המשפטים איילת שקד (הבית היהודי) הוזמנה לדיון, אולם היא בחרה לשלוח מכתב ובו הסבירה, בין היתר, כי יש מקום למתן חיסיון לתורמים, וכי המניע של רבים מהם הוא אלטרואיזם. ח"כ גלאון הדגישה כי כאשר מדובר במימון של אנשים פרטיים לעמותות בצד הימני של המפה הפוליטית, הם עושים זאת, כביכול מטעמי אלטרואיזם, ואילו בכל הנוגע לעמותות בצד השמאלי של המפה הפוליטית, המניעים לכאורה חשודים, ויש לחושפם.

בדיקת הנתונים

יו"ר הוועדה ח"כ שפיר וח"כ גלאון קיבלו נתונים מרשות התאגידים על העמותות שניתן להן חיסיון, ושתיהן מצאו שמדובר כמעט אך ורק בעמותות מהצד הימני של המפה הפוליטית, ושיש בהן כאלה שקיבלו את החיסיון אף שלא הגישו דוחות כספיים כנדרש על פי החוק, כמו עמותת אלע"ד, עמותת "אם תרצו" וישיבת הר ברכה. הן גם מצאו אי התאמות בנתונים בדיווחים שונים של רשות התאגידים. ככלל, ציינו חברי הכנסת שהקריטריונים למתן חיסיון לתורמים אינם ברורים ואינם אחידים. ח"כ שפיר תהתה כיצד נעשית הפרדה ברשם העמותות בין מדינה תורמת לבין תורם פרטי שיש לו אג'נדה פוליטית, כמו יהודים מארצות הברית. ח"כ חנין צייר את התמונה המתקבלת מהנתונים, שלפיה יש אפליה ברורה בין עמותות המזוהות עם הימין לבין עמותות המזוהות עם השמאל.

דברי הנציגים

מנכ"ל עמותת "צעדים קטנים" המסייעת לילדים עם מחלה מיוחדת, ציין כי להם יש תורם בלעדי שבנו חולה באותה מחלה, והוא ביקש חיסיון על תרומתו. חברי הכנסת הסכימו שבמקרה זה יש הצדקה לחיסיון.

נציגה אחרת של עמותה הבהירה כי בתחום מימון העמותות יש כדבריה "ג'ונגל אמיתי". עמותות מסרבות לדווח על תורמים, בעיקר מהצד הימני של המפה הפוליטית, למרות שהן מקבלות תרומות מאנשים פרטיים בגובה עשרות אלפי שקלים ומחברות רבות. יש פה גם "העלמת עין" מצד הרגולטור.

נציגי משרד המשפטים הדגישו כי יש להיזהר מ"לשפוך את התינוק עם המים". אם ייחשפו תורמים פרטיים, הם עלולים להפסיק לתרום, ובכך להביא לאי-יכולת של עמותה לפעול. לכן נקבע שחיסיון יינתן לתורם מעל 20,000 ש"ח, ונשקלת האפשרות להעלות את גובה הסכום. כמו כן הדגישו שאי התאמות בנתונים נובעות מכך שחלק מהנתונים ממוחשבים, וחלקם רשומים בכתב יד. עוד ציינו כי הבקשות לחיסיון מגיעות בעיקר מעמותות מן הצד הימני של המפה, וכמעט שלא או בכלל לא מעמותות מהצד השמאלי.

סיכום

לסיכום הדיון ביקשה ח"כ שפיר לקבל בכתב קריטריונים מסודרים וברורים למתן חיסיון, שיגובשו בהתאם לדיון שהתנהל בוועדה. היא הדגישה את הצורך לעבור לפעילות ממוחשבת באופן מלא, כדי שניתן יהיה לערוך מעקב אחר דיווחי העמותות.

 

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs