הועדה המיוחדת להצעת חוק הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית התכנסה ביום שלישי (5.1) לדיון נוסף בהצעת החוק הנושאת את שמה. לא, כי היא פשוט גם הועדה המיוחדת להצעת חוק שירותים פיננסיים חוץ-מוסדיים. טוב, היא ועדה מיוחדת לעניין שני חוקים היקרים לליבו של השר כחלון שמינה בראשה את אלי כהן. ויש המכנים אותה ועדת הרפורמות.
"ועדת אלי כהן"
יש את יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, המכנה אותה "ועדת אלי כהן". בכל אופן, לענייננו, הועדה שוב משכה אליה המוני אדם, בעיקר מן הסוג של ראשי רשויות ופעילים חברתיים. לא שלפעילים נשאר יותר מדי זמן לדבר, אבל לא משנה.
היו"ר, אלי כהן, פתח את הישיבה במנטרה המפלגתית, שהיא: נבנה, והרבה. הצעת החוק תאפשר לטענתו הכפלת מספר הדירות בפרוייקטי התחדשות עירונית (שזה בעיקר תמ"א 38 ופינוי-בינוי) לעומת השנה שעברה. כדוגמא הוא הביא את ראש עיריית ראשל"צ דב צור שיספר על שכונת רמת-אליהו בה הגדילו את מספר הדירות מכ-3,000 לכ-7,000 בפרויקט פינוי-בינוי. זאת לאחר שהם קיבלו מהמדינה הנחה של 83.5% על הקרקע.
ראשי ערים מתוסכלים
ראש עיריית קרית-אונו ישראל גל סיפר על הפרויקטים המוצלחים אצלו. הוא רק אמר שלאחר מכן הם היו צריכים להשקיע הרבה בתשתיות ובמוסדות. על כך התעורר ויכוח זוטא עם חה"כ חיים ילין האם כל רשות מקומית יכולה לעמוד בזה, אך הוא דעך מהר.
ראש עיריית בת-ים יוסי בכר תמך בפרויקטי התחדשות עירונית, ואמר כי לפחות בבת-ים אפשר עוד לצופף את העיר (למרות שלפי נתוני הלמ"ס עם 15,651 נפשות לקמ"ר מדובר בעיר השלישית בצפיפותה בישראל, אחרי בני-ברק וגבעתיים). ראש עיריית גבעת שמואל יוסי ברודני הוסיף כי הבעיה אצלו היא בדרך כלל קרקעות מדינה, ורשות מקרקעי ישראל הם אלה שתוקעים פרויקטים כאשר צריך להקצות עוד קרקעות כתוספת. כאשר העניינים הם בין הרשות לתושבים ליזמים, דברים הולכים חלק יותר. אחריו עוד הספיק מהנדס העיר הרצליה להציע לבטל את הועדות המחוזיות לתכנון ובנייה כי אצלו הן אלה שתוקעות פרויקטים.