במדינת ישראל קיימות חברות תקשורת סלולריות ותיקות וחדשות. לחברות הוותיקות יש בדרך כלל תשתיות ואנטנות משלהן, והחדשות משתמשות בתשתיות ובאנטנות של החברות הוותיקות. בנוסף, חלק מהחברות החדשות קמו כסוג של שלוחות וחברות-בת של החברות הוותיקות, רק עם שם אחר. ריבוי חברות הסלולר החל מאז חקיקת חוק התקשורת החדש בימי משה כחלון כשר התקשורת שיזם את מהפכת הסלולר.
בעקבות חקיקת החוק, החברות הוותיקות איבדו רווחים שגבו מהצרכנים בצדק או שלא בצדק, ולכן הקימו "שלוחות" שלהן בשמות חדשים וחברות כאילו-חדשות בשוק התקשורת הסלולרית, או רכשו חברות תקשורת קטנות והגדילו שליטתן בשוק הסלולר. חברה אחת קמה כחברה עצמאית והבטיחה להיות שונה מכולן, והיא "גולן טלקום", אבל גם החברה הזו בקושי מתפקדת והקימה רק כמה אנטנות משלה. היא מספקת את כל השירות שלה דרך אנטנות של חברת סלקום, ומה עם הצרכן?
האם הצרכן מרוויח ומקבל שירות איכותי? לא. אמנם ירד מחיר הסלולר, אבל ירדה גם איכות הקליטה והמהירות. גם השירות לא איכותי ולא אמין, ומכאן יש הפסד לצרכן. עקב התלונות הרבות למשרד התקשורת ולוועדת המדע בכנסת התכנסה הוועדה בכדי לדרוש דין וחשבון מחברות התקשורת הסלולרית, לדרוש מהן לעמוד בהסכמים בהקדם ולספק מענה לטענות נגדן על פי חוק התקשורת.
יו"ר הוועדה ח"כ אורי מקלב ציין שהרפורמה בענף הסלולר גרמה להורדה משמעותית של המחירים לצרכן אבל מנגד יש ניכרת פגיעה בשירות. ישנם פחות נציגי שירות וזמן המתנה ארוך למענה מנציג שירות. כמו כן הוא מתח ביקורת על חברת גולן טלקום, שלא קיימה את ההסכמים שחתמה עם משרד התקשורת. החברה לא שלחה נציג מטעמה לוועדה, כמו שאר החברות.
תגובת משרד התקשורת
מנכ"ל משרד התקשורת מר שלמה פילבר השיב ליו"ר הוועדה ח"כ מקלב ואמר שבמשרדו מכירים את הבעיה בחברות התקשורת הסלולרית ומטפלים בה לטובת הצרכן. מנגד, תשתיות התקשורת מוקמות ע"י השוק הפרטי, והשוק הפרטי יקים תשתיות רק אם ירוויח, תפקיד משרד התקשורת לדאוג שמקימי התשתיות גם ירוויחו. עוד הוסיף ואמר: בפועל אין שר תקשורת. ראש הממשלה משמש כשר תקשורת ובאחריותו לבדוק את נושא התנהלות מצב התשתיות בחברות הסלולר. כמו כן הדגיש ואמר: ראש הממשלה הנחה את משרד התקשורת להקים תשתית סלולרית במספר צירים כפרויקט בטחוני.
נתונים על מוקדי השידור הסלולריים
בדיון הוצג מידע חשוב על כל כמות מוקדי השידור של חברות הסלולר בארץ, והודגש כי "ממחקר שביצע מר אהוד בקר מהמרכז המחקר והמידע של הכנסת עולה, כי נכון לדצמבר 2015 ישנם כ-8,844 מוקדי שידור ברחבי הארץ, לעומת 9,723 שפעלו בינואר 2014. מוקדי השידור הסלולריים בארץ בחלוקה למפעילים, חברת פרטנר 2,709, חברת פלאפון 2,466, חברת סלקום 2,376 וחברת הוט מובייל 1,222 וחברת גולן 71 אנטנות בלבד".
רעיון לטובת איכות הסביבה
דבר חיובי נשמע מפיו של נציג המשרד להגנת הסביבה מר סטיליאן גלברג: משרדו יזם רעיון לאחר את התשתיות לתקשורת הסלולרית על מנת להפחית את המתקנים ואת הקרינה הנפלטת מהאנטנות. לדבריו, צריכת השירות הסלולריים מוכפלת מידי שנה.
דברי המשקיף בדיון:
הדגשתי כי נכון שבמדינת ישראל יש הרבה חברות לתקשורת סלולרית, אבל החברות הותיקות והחדשות עסוקות יותר בגיוס לקוחות חדשים או בניוד לקוחות מחברה לחברה ופחות במתן שירות טוב יותר ללקוחות. במקומות רבים ברחבי הארץ, במיוחד בבקעת הירדן והערבה ובמקומות מרוחקים בצפון ובדרום אין קליטה, ושם סובלים מחוסר שירות ראוי לשמו מצד חברות הסלולר. הרבה חיילים המשרתים במקומות מרוחקים בגבולות המדינה התלוננו כי אין להם קליטה, וגם הרבה אזרחים הגיעו לתחנות השירות של חברות סלולר והתלוננו שאין להם קליטה טובה במכשירים שלהם, במיוחד עולים חדשים ומבוגרים. במקום שנציגי החברות יגידו את האמת ויסבירו שזו בעיה ושצריך לשדרג או להתקין אנטנות באזורי המגורים של אותם לקוחות, הם ניצלו אותם לרעה ורימו אותם בטענה שהמכשירים שלהם לא תקינים. מכרו להם מכשירים חדשים ודברים אחרים, ואלו הן עבירות הונאה ומרמה. יו"ר הוועדה ח"כ מקלב הצדיק אותי וחיזק את דברי. הוא אמר שעובדים גם על עולים ותיקים, שהוא מקבל הרבה תלונות מסוג זה, כולל תלונה לאחרונה מאישה בת 80 שמכרו לה דברים שהיא לא צריכה במקום לתת לה את השירות שביקשה המגיע לה.
במדינת ישראל יש הרבה חברות תקשורת סלולריות. לא כמות החברות קובעת, אלא איכות השירות לצרכנים. רבים מכל רחבי הארץ מתלוננים על ירידה באיכות הקליטה, גם בנושא שיחות וגם בנושא אינטרנט, כאשר לא חסרות אנטנות בכל עיר ובכל מקום ברחבי הארץ. הבעיה היא שחברות התקשורת לא טורחות לתחזק ולשדרג אתרי התקשורת שלהן בכל מקום כנדרש. על ראש הממשלה מר ביבי נתניהו במעמדו כממלא מקום שר תקשורת, כפי שהוא מורה למשרד התקשורת להקים תשתית סלולרית כנדרש היכן שיש בעיה ביטחונית, עליו להורות לחברות הסלולר לעזור ולתת שירות לרבים מאזרחי המדינה שאינם מקבלים תמורה לכספם למרות שהם משלמים לחברות כנדרש. צריך לדאוג לכל אזרחי המדינה בכל מקום ולא רק בצרכים הביטחוניים, אלא בכל דבר ועניין החשוב לאזרחי המדינה ולטובתם. נתניהו הוא המנהיג לכל העם בארץ כראש ממשלה, וגם כשר בכל משרד שלקח על עצמו לנהל כשר, כולל משרד התקשורת.
השתתפו בדיון גם מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר, נציג המשרד להגנת הסביבה סטיליאן גלברג, ורק חלק מנציגי חברות התקשורת, פעילים מארגונים חברתיים והגנת הצרכן.