"כמו מבצבעים בסופר" טרכטנברג
ביום שלישי (12.1) התכנסה ועדת המדע והטכנולוגיה כדי לדון במצבו של משק האנרגיות המתחדשות בישראל. סיבה מרכזית לעניין, לדברי היו"ר אורי מקלב, הוא התחייבויותיה של ממשלת ישראל בועידת האקלים האחרונה בפריס להפחית בפליטת גזי החממה, כפי שהתחייבו גם חברות אחרות בועידה. וכמו חברות נוספות בועידה היא התחייבה להפחית באחוזים מהתחזיות. כלומר, מהתחזיות של עצמה. כלומר, זה מין קונץ כזה שבו הממשלה קובעת מה הציפיות ומפחיתה מזה. איך אמר ח"כ טרכטנברג? "כמו מבצעים בסופר".
בהמשך גם התברר שעוד לפני ועידת פריס היתה ועדה בין משרדית שקבעה רף שאפתני יותר מזה שאימצה הממשלה. למעשה, היא המליצה על אופציה שאפתנית ועל אופציה שמרנית יותר, והממשלה אימצה מתווה שהוא עוד פחות מהאופציה השמרנית. לממשלה גם יש תירוץ לפיו גידול האוכלוסיה לא מאפשר אחרת. בכל אופן, היא הקציבה 800 מיליון שקלים כדי לעמוד ביעדים, כך לפי המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה, סיניה נתניהו.
האם המשרדים עומדים ביעדים?
אז הועדה התכנסה גם כדי לראות מה עושים עם הכסף הזה. מה עושים? לטענת היזמים בתחומי האנרגיות המתחדשות משרדי הממשלה בעיקר מפריעים. למשרדים השונים יש בעיקר תכניות עידוד ומלגות, אך היזמים טוענים שהכסף צבוע מדי ולא מתאים לאף אחד. ח"כ איתן ברושי הצטרף לקולות האלה וטען כי אי עמידת המשרדים ביעדים זה מחדל שמצריך אולי אפילו פתיחת ועדת חקירה (אחר כך הוא המשך לנאום ציוני על התנערותה של ישראל מנכסיה, ואז קם והלך.
גם שאר הח"כים הלכו, פרט ליו"ר ולחברת הכנסת הירוקה יעל כהן-פארן). הטענות הללו מתייחסות למשל למצב שנוצר ובו המולמו"פ במשרד המדע מקצה תקציבים, אך אין חברות שיקחו אותם. כך לפי צביה ברון מהועדה הלאומית לאנרגיה, שטענה שאין מספיק חברות, ועוד פחות מכך חברות טובות שיכול לצאת מהן משהו. אז המשרדים טוענים שאין מספיק היענות, בעוד היזמים טוענים שהמשרדים מפריעים.
הבעיה, הן לפי משרד התשתיות והן לפי פרופ' גלעד פורטונה ממוסד שמואל נאמן, היא שחסרים משקיעים בשלב הסופי של החברות. זהו השלב שבו צריך להוכיח כדאיות כלכלית וזהו גם השלב בו צריך הכי הרבה כסף והסיכון הוא הכי גבוה. זה החלק בו הופכים את החברות והמוצרים שלהם למסחריים. זו נקודת התורפה. המדענית הראשית של משרד התשתיות, ברכה חלף, אמרה כי בשלבים ראשוניים יותר של מחקר ופיתוח קל יותר לגייס אנשים דרך קולות קוראים ותכניות דומות, וקל יותר לממן אותם.
הקרב על החשמל
חוץ מהקרב של היזמים מול משרדי הממשלה הנ"ל על אופי ההשקעות, פתח איתן פרנס מאיגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל חזית גם מול רשות החשמל, שלטענתו, יחד עם רמ"י, מקשה מאד את החיים על מי שרוצה לייצר חשמל בעצמו. גם לא נותנים היתרים, וגם מחיר חשמל שהיה פעם 1.20 ש"ח ושני שקלים לקוו"ט הפך ל-27 אגורות, מה שהופך את כל ההליך ללא כדאי. חוני קבלו מרשות החשמל ענה לו שאין מה לעשות, המחיר בעולם לחשמל מאנרגיות מתחדשות ירד, וזה המחיר העדכני.
אז כדי לפתור חלק מבעיית פליטת גזי החממה, לפחות מייצור חשמל, צריך קודם כל לפתור את הבעיות שבין משרדי הממשלה לבין יזמי האנרגיות הירוקות. לשם כך סיכם היו"ר מקלב את הדיון בכך שהוא נתן חודש למשרדי הממשלה לבוא עם תכניות קונקרטיות יותר לעידוד משק האנרגיות המתחדשות.