השחיתות השלטונית בישראל – תמונת מצב

השחיתות השלטונית בישראל – תמונת מצב

ועדה: הוועדה לביקורת המדינה; נוכחים: קארין אלהרר, מירב בן-ארי, איל בן-ראובן, איתן ברושי, זהבה גלאון, רויטל סויד, יעקב פרי, מיקי רוזנטל; נעדרים: דוד ביטן, אורן חזן, יעקב מרגי, אברהם נגוסה, בצלאל סמוטריץ, אוסאמה סעדי

ביום ב' השבוע התקיים דיון בוועדה לביקורת המדינה בנושא "השחיתות השלטונית בישראל וטיפול רשויות החוק בסוגייה", ביוזמתה של זהבה גלאון ובהשתתפות מבקר המדינה, השופט בדימוס מר יוסף שפירא. השכיחות של השחיתות והדירוג של ישראל ביחס למדינות נוספות בעולם המערבי מדאיג למדיי.

 

ישראל בעשירייה האחרונה

שחיתות ציבורית מוגדרת גם "בשימוש בלתי הולם במשרה ציבורית במטרה לקדם אינטרסים פרטיים". ע"פ מדד השקיפות הבינלאומי ישראל קיבלה 61 נקודות מתוך 100 והיא ממוקמת במקום ה-32 בעולם, וה-24 מתוך 34 מדינות ה-OECD.

התמודדות עם שחיתות – ישראל בהשוואה לעולם

במהלך הדיון סוקרו גופים הפועלים להתמודדות עם שחיתות ציבורית במדינות המערב השונות – גוף חיצוני העוסק במאבק בשחיתות, חלקם מדווחים ישירות לפרלמנט, חלקם כפופים לתובע הכללי של המדינה, לשר הפנים או לראש הממשלה. לחלקם אף חוק ייעודי שמקנה להם סמכויות, איסוף מידע ,הגשת תביעות וליווי משפטי. ישנן מדינות בהן מושקעים משאבים רבים בעידוד הציבור ועובדי המדינה לדווח על שחיתות. לדוגמה: קורסים ייעודיים, סקרים, פרסום דרוג של מקומות הנקיים משחיתות ועוד.

 

יש להקים גוף שיהיה אחראי לרכז את הטיפול בשחיתות

נציג משרד המשפטים אמר בדיון, כי האו"ם שיבח את שיתוף הפעולה בין משרדי הממשלה בישראל למניעת שחיתות ציבורית – מה שעורר תמיהה בקרב משתתפי הדיון, במיוחד לאור העובדה שבמהלך הדיון עלה הצורך בהקמת גוף אחראי בנושא השחיתות בישראל. לאור ההבנה, שאין גורם האחראי לבדוק הסיבות להתפשטותה, לפתח המלצות להתמודדות איתה ולהכין כן תכנית רב מערכתית למיגורה. לדברי נציג הפרקליטות בימים אלה מתנהלים כ- 60 תיקי שחיתות ציבורית, ומבקר המדינה אמר כי שחיתות ציבורית נחקרת גם בימים אלה ממש, אך לא את הכל ניתן לפרסם.

 

קארין אלהרר

חברת הכנסת קארין אלהרר, דורשת מענה מראש הממשלה ושרת המשפטים.

רשימה ארוכה למדי

קשה היה להתעלם מרשימת הדוחות הארוכה שהוצגה, שעסקה בטוהר המידות ושחיתות ציבורית בישראל בשנים האחרונות רשימה שכוללת בין היתר: הוצאות מעונות ראש הממשלה, חברת נתיבי ישראל, חברת דן, אוניברסיטת בר אילן, המכון הטכנולוגי חולון, התעשייה האווירית, רשות שדות התעופה, קופת חולים מאוחדת, ראשי ערים ועוד.

כדי לחזק את ההבנה כי השחיתות פוגעת באמון הציבור ובמוסדות השלטוניים, ומעבר לכל ספק כי השחיתות לא מצטמצמת והגופים השונים עם כל הכוונות הטובות והעבודה, לא מצליחים להתמודד עם היקף התופעה.

 

אלהרר דורשת מענה מיידי

יו"ר הוועדה חה"כ קארין אלהרר אמרה בסיום הדיון, כי היא מצפה, תוך חודש ימים, לעמדת ראש הממשלה ושרת המשפטים בנוגע להקמת גוף שיתמודד עם השחיתות הציבורית.

 

משתתפים נוספים: נציגי משרד מבקר המדינה, המשפטים, האוצר, הפנים, בטחון פנים, פרקליטות המדינה, התנועה לאיכות השלטון, המכון הישראלי לדמוקרטייה והתנועה לחופש המידע.

 

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs