נוהל חדש לניהול תקציב המדינה במקרה בו הכנסת לא אישרה תקציב לממשלה

נוהל חדש לניהול תקציב המדינה במקרה בו הכנסת לא אישרה תקציב לממשלה

ועדה: ועדת הכספים

החשבת הכללית באוצר הציעה בדיון שהתקיים ביום ג' (23.2) לוועדת הכספים נוהל חדש לניהול תקציב המדינה במקרה בו הכנסת לא אישרה תקציב לממשלה במקום הנוהל הקיים.

דיווח החשבת הכללית לוועדת הכספים

בנוהל הקיים ניתנת הסמכות לחשב הכללי באוצר, במסגרת של ניהול חודשי במגבלות של 1/12 מהתקציב הקיים. החשבת הכללית מיכל עבאדי -בויאנג'ו הציעה שהחשב הכללי ינהל את תקציב המדינה בטכניקה של 1/12 לתקופה של עד 6 חודשים ולא יותר מזה. כאשר זו עולה מעל תקופת זמן הזו היא מציעה לשקול להעביר את סמכות החשב הכללי לניהול תקציב המדינה לשר האוצר והכנסת ובעצה אחת אלה יחליטו מה יהיה גובה התקציב החודשי מכאן ועד כינונה של הממשלה החדשה.

עוד היא מציעה, כאשר משתמשים בטכניקת 1/12  כדאי להוציא ממגבלת ההוצאה החודשית של המדינה את פירעון ההלוואה של המדינה או לכל הפחות את הקרן על מנת שלא להישאר ללא תזרים מזומנים בקופת המדינה במקרה בו ההחזר החודשי הוא גבוה במיוחד.

מה אומרים חברי הוועדה?

ח"כ ויו"ר הועדה גפני: במקרים כאלה כמו שנת הבחירות האחרונה ( את מדיניות הכלכלה של ישראל במשך כמעט 11 חודשים בשנת 15 ניהלה החשבת הכללית מאחר והממשלה התפרקה טרם אישור תקציב) החשב הכללי באוצר מתנהל ללא פיקוח של דרג מדיני- מצב זה לא תקין. עוד אמר גפני כי התנהלות תקציבית בטכניקה של 1/12 לא מאפשרת גמישות במקרה של אירועי חירום, ביטחוני, משבר כלכלי עולמי, או כל משבר אזרחי אחר, זהו מצב של אין מוצא ומחייב תיקון חוקתי.

ח"כ מיקי לוי: צריך לבדוק לעומק את עניין הריביות של חובות המדינה במקרים של חוסר תקציב והמנהל הוא החשב הכללי משום שבמקרה והריבית העולמית עולה באופן קיצוני כי אז נוצר גרעון תקציבי שאינו מאפשר תמרון תקציבי לשר האוצר הנכנס.

ח"כ אורלי לוי אבקסיס: החשבת הכללית נתנה דוגמאות להחלטות תקציביות שהיא קיבלה במהלך התקופה הזאת כמו קניית מכשירים רפואיים, אישור תקציבים לתשתיות ועוד; ח"כ לוי התייחסה לנושא ואמרה כי מאחר וכל הנושא הזה לא מעוגן בחוק כל החלטה היא נתונה לחסדו של החשב הכללי שיישב בתפקיד באותו זמן והוא צריך לקבל החלטות על פי שקול דעתו האישית בלבד.

נתונים כלליים שכל אזרח חייב לדעת

החשבת הכללית מיכל עבאדי -בויאנג'ו ניהלה במהלך הקדנציה שלה שני מקרים של העדר תקציב מדינה בשל בחירות. הראשונה בשנת 2013 למשך כ-7 חודשים, השנייה בשנת 2015 למשך כ-11 חודשים, כאשר משך הזמן הזה פירושו קביעת תקציב מדינה בפועל (כהגדרתה של החשבת).

התקציב החודשי שעמד לרשות החשבת בשנת 2015 היה 32.7 מיליארד ש"ח.

טכניקת ניהל תקציב 1/12 פירושה שלוקחים את התקציב האחרון שהממשלה אישרה ומחלקים אותו ל-12 חודשים וכך מתקבל סכום התקרה,לחשבת הכללית אין יכולת לעבור את הסכום הזה בשום אופן.

בתקופה הזאת התנהלו ועדות חריגים אצל החשבת בנושאי ביטחון, כוח אדם והמגזר השלישי.

חקיקה מסודרת

החולט על ידי יו"ר הועדה כי החשבת תבוא שוב לוועדה לצורך השלמת הסקירה והוועדה תפעל לחקיקה מסודרת בנושא על מנת לסגור את הפירצות שיש בהתנהלות הכלכלית של המדינה בזמן תקופת בחירות וממשלת מעבר.

 

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs