החופים בידיים של ועדת שרים לחקיקה / גלי פיאלקוב

החופים בידיים של ועדת שרים לחקיקה / גלי פיאלקוב

כפרי נופש מגלומניים ורבי קומות על קו החוף אמנם אסורים לפי החקיקה הקיימת – אבל במגירה ממתינות מאות תכניות שאושרו לפי התקן הישן. הצעת חוק שבאה לסתום את הפרצה תוכרע בוועדת השרים לחקיקה

חוף חדרה: נהנים בצל העגורנים (צילום: חנה קופרמן)

גורמים אינטרסנטיים, בעלי שררה, עברייני בנייה ומקורבים לצלחת – כל אלה משתלטים בעקביות על החופים המעטים שעוד נותרו לנו. נוסף למיזמי נדל"ן מאסיביים שהם מקימים על קו החוף, לעיתים ללא פיקוח ראוי, הם ממשיכים לקדם עוד מאות תכניות בנייה העתידות לשלשל הכנסות עצומות לכיסם הפרטי, על חשבון הסביבה וזכותו של הציבור לחוף נגיש, טבעי ופתוח.

בשנת 2004 נזעק חוק שמירת הסביבה החופית להגן על הקיים. החוק כלל הגבלות על תכניות בנייה חדשות בטווח של 300 מטרים מן החוף. אלא שהצלחת החוק לא הייתה שלמה: הוא לא נגע בתכניות שכבר הספיקו לעבור את תהליכי האישור בעת שנחקק. כדי להשיג הגנה מלאה מפני כרישי הנדל"ן, נוסח לאחרונה תיקון לחוק המבקש להכיל את ההגבלות גם על פרויקטים שתכנונם ותיק יותר. בראשית חודש יוני תגיע ההצעה לשולחנה של ועדת השרים לענייני חקיקה. "הפורום להגנה על החופים" נותן רוח גבית לקידום הצעת התיקון, וקרא "לכל מי שהחופים יקרים לו" לעשות ככל יכולתו כדי לדרוש שההצעה תאושר.

"סי אנד סאן" בואך חופי הכרמל

אחד המקרים המפורסמים ביותר של גזילת חופים, שעמד במשך שנים במוקד אחד המאבקים הקשים בבנייה צמודת חופים, הוא פרשת "סי אנד סאן". הפרויקט היוקרתי, סמוך לשכונת אזורי חן בתל-אביב, הציע יחידות דיור אקסקלוסיביות לבעלי ממון. הוא הוקם על רצועת חוף ציבורית כמחטף של ממש, תוך שהוא נוגס בחוף ואף חוסם את הגישה אליו למי שאינו מתגורר בפרויקט. במילים אחרות, "סי אנד סאן" היה חוף פרטי. תענוג לעשירים בלבד.

למאבק ביזמי "סי אנד סאן" התגייסה אז עמותת "אדם טבע ודין". העמותה עתרה לבית משפט השלום בתל-אביב בדרישה להרוס את המבנים שהוקמו, בניגוד לחוק, בתחום של 100 מטרים מן החוף. הצרה היא שהעתירה הוגשה לאחר שהבנייה במקום הושלמה, ונזק גדול כבר נגרם לחלק מהמצוק הטבעי. כתוצאה מכך התפתח בין הצדדים מאבק קשה, שגבה מאמצים, משאבים רבים, ותסכול ניכר. לאחר שבית המשפט סירב להורות על הריסה מוחלטת ודחף לפתרון ביניים, נאלצו הצדדים להסכים לפשרה. בפסק דינו הסתפק השופט קובי ורדי בהריסת החומה שסגרה את החוף לציבור: "גם גדר מהווה מבנה. במקרה הזה לא מדובר רק בגדר של מה בכך, אלא בבטון יצוק ומסיבי המהווה מחסום מוגבה לכיוון הקרקע שבה נמצאים החצרות והגינות. מדובר בבנייה הקוטעת את רציפות האופי האחיד של חוף הים."

לאחרונה הגיעה הפרשה אל סיומה, לאחר שקוימו סעיפי ההסכם שנחתם ושכלל בין היתר: פירוק החומה והגדרות בתחום 100 המטרים מקו החוף, שיקום השטח, בניית טיילת לרווחת הציבור, פיתוח חוף רחצה, איסור הקמת מבנים ומתן גישה חופשית לציבור לכל שטח החוף. כך, מקץ 14 שנות "הלאמה", ישוב החוף לבעליו הראשונים – הציבור.

חוף נחשולים. כמה זמן עוד נותר לו? (צילום: חנה קופרמן)

אבל האם הלקח נלמד? למרבה ההפתעה, גם אחרי חקיקת חוק שמירת הסביבה החופית עדיין ייתכנו "חטאים" כדוגמת מקרה "סי אנד סאן", בשל פרצה בחוק הקיים. בינתיים מאיימים על שלמותם ובריאותם של חופי ארצנו פרויקטים נדל"ניים, שמבטיחים לבלוע נתחים גדולים משטחי החוף ולגרום נזקים עצומים לטבע ולחי במקום.

בחופי הכרמל, למשל, מתוכננים מספר פרויקטים הרסניים. בין נווה ים לדור, אחת מרצועות החוף היפות ביותר במדינת ישראל, מקודמות בימים אלה חמש תוכניות פיתוח:

  • נווה ים – אושרה תוכנית לכפר נופש של 300 יחידות ופתיחת חוף רחצה מוסדר נוסף.
  • חוף הבונים – למרות המאבק והמחאה הגדולה הוגשה להפקדה תוכנית פיתוח: הפיכת החוף הדרומי לשמורה (ללא רחצה) והפיכת החוף הצפוני (חוף הסירה) לחוף מוסדר ואתר קמפינג שיכלול בנייה של טיילת, חנייה, מלתחות ומסעדה.
  • חוף דור – תופקד בקרוב תוכנית הרחבת כפר הנופש הקיים ל-500 יחידות עם תוספת של כ-400 יחידות חדשות.
  • קיבוץ נחשולים – מתוכננת הרחבת כפר הנופש הקיים ל-500 יחידות עם תוספת של כ-400 יחידות חדשות.
  • מצפון לנחשולים – בכוונת מינהל מקרקעי ישראל לבנות עוד 500 יחידות בכפר נופש נפרד, אשר ישתרע על שטח של 190 דונם מול החוף המרהיב שמצפון לקיבוץ.

בסה"כ מתוכננות ברצועת חוף הכרמל כ-1,600 יחידות נופש חדשות, רובן ברצועה צרה של 2.5 ק"מ בין דור לנחשולים – והכול על החופים שלנו!

מימוש תוכניות הבנייה הללו יביא לפגיעה בלתי הפיכה בייחודם של חופי הכרמל ולבכייה לדורות. הקמת מקבץ בנוי על רצועה צרה זו יביא להרס מוחלט של תוואי החוף הייחודי, לקיטועה של רצועת החוף ולפגיעה קשה בחי ובצומח המקומיים. שמירה על נופיה ומשאביה המצומצמים של מדינתנו היא צורך אמיתי של כל אזרחי המדינה, למעננו ולמען הדורות הבאים. חוף הים הוא רכוש ציבורי ואסור לנו לאפשר שיהפוך לרכוש פרטי.

חוף נחשולים: בונים ארמונות בחול. (צילום: חנה קופרמן)

פרצה קוראת לגנב

כאמור, חוק שמירת הסביבה החופית (2004) נועד לשים סוף להתפרעות ולשחיתות הזאת. החוק קובע כי  כל בנייה בסביבה החופית (הכוללת את המים הטריטוריאליים וכן את השטח היבשתי עד למרחק של 300 מטרים מקו החוף, בים התיכון, בכינרת ובמפרץ אילת) תחייב את אישורה של ועדת תכנון מיוחדת: הוועדה לשמירת הסביבה החופית (ולחו"ף). על הוועדה החדשה הזאת הוטל לבחון את תכניות הבנייה לאור עקרונות החוק, תוך הבטחת מעבר חופשי של הציבור אל החוף ולאורך החוף.

אבל החוק סובל מפרצה חמורה: הוא לא חל אלא על תכניות בנייה שהוגשו אחרי אישורו. מה יעלה אפוא בגורלן של מאות התכניות הרעות שהוגשו לפני שנת 2004? – אלה עדיין חיות ובועטות; וחופשיות מאימת הוולחו"ף הן ממשיכות להתקדם בהליכי התכנון, לקבל את אישור הגורמים המוסמכים, ולהוליד באין מפריע מפלצות נדל"ניות.

כפרי נופש מגלומניים בחוף פלמ"חים ובחוף בצת, מגדלים רבי קומות מדרום לאכזיב, בית מלון בחוף אשלים בכינרת, רבי קומות בחיפה ובבת-ים ועוד – כולם פרי תוכניות ישנות שלא היו עומדות בסטנדרטים הסביבתיים של ימינו. תכניות ישנות רבות כאלו אשר עדיין לא יצאו אל הפועל מחכות במגירה, והן צצות ועולות מעת לעת. פרצה זו בחוק היא הפרצה שעליה יכולים היזמים להתבסס בבואם לחמוס מהציבור את זכותו על חופי ארצו.

עוד לא מאוחר להחזיר את הסוסים לאורווה

ב-3 ביוני תעלה על שולחנה של ועדת השרים לחקיקה הצעת חוק המבקשת לסתום את הפרצה הזאת. הצעת חוק שמירת הסביבה החופית (תיקון – התאמת תכניות ישנות) נותנת לבעיה פתרון אלגנטי בדמות תיקון החוק הקיים כך שיחול גם על תכניות בנייה שהוגשו לפני שנת 2004. כמה פשוט – ככה מועיל. את ההצעה מקדם הפורום הישראלי לשמירה על החופים, וחתומים עליה חברי הכנסת ניצן הורוביץ (מרצ), רחל אדטו (קדימה), איתן כבל (העבודה) ודב חנין (חד"ש) – שגם ניסח את ההצעה. אישורה יאפשר לבלום את סכנת הרס והגזל שמרחפת מעל לחופי הים שלנו, האזרחים.

.

.

נגד הצעת החוק הזאת יתגייסו ללא ספק כוחות כלכליים רבי-עוצמה. היא מאיימת על האינטרסים של קבוצת קבלנים קטנה, אך מקושרת היטב, שקשרה את גורלה במפעלי בנייה העתידים להתבטל או להצטמצם בעקבות אישורה. לכן חשוב ביותר לתת רוח גבית לתיקון החוק, ולשכנע חברי כנסת נוספים לתמוך בו. הפורום הישראלי לשמירה על החופיםארגון גג המאגד מאבקי חופים מקומיים – פתח בקמפיין לתמיכה בהצעת החוק. הפורום פרסם ברשת עצומה הקוראת לנו, האזרחים, להצטרף לדרישה לתיקון חוק החופים.

מה אפשר לעשות?

שתפו את הכתבה הזאת, חתמו על העצומה והעבירו אותה הלאה למכרים. בואו להפגין מול הכנסת ביום שלישי ב-09:30 בבוקר. – כדי שנוכל להמשיך וליהנות כולנו מהחופים הנפלאים שלנו, ולא נפקיר אותם בידי החמדנות ותאוות הבצע של מי שרואים לנגד עיניהם את טובתם האישית ולא את זו של הציבור כולו.

לחתימה על העצומה

 לעיון נוסף:

רגע לפני הקיץ: מפת האיומים על חופי ישראל (בילי פרנקל, ynet, עשרים-ושלושה באפריל 2012)

זה הכל בגלל הילד היחף וחכת הבמבוק – מדוע הצטרפתי למאבק לשמירת החופים (מיכאל אלקיים, J14, עשרים במאי 2012)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs