בדיון הראשון אי פעם באפשרות להפוך את ועדת השרים לענייני חקיקה לשקופה יותר, נרשמה התנגדות בולטת של רוב נציגי הממשלה ונוכחות דלה של ח״כים. ימים יגידו אם הצעד הקטן הזה היה הראשון במסע ארוך לשינוי דרמטי בכללי המשחק בכנסת.
ועדת השקיפות קיימה ב-2 בפברואר 2016 דיון ראשון אי פעם בכנסת בשקיפותה של ועדת השרים לענייני חקיקה. אך למרות הסכמה רחבה של חברי כנסת מכל הקשת הפוליטית כי יש צורך להחיל שקיפות על הוועדה החשובה, רק מעט חברי ועדה נכחו בדיון. נציגי הממשלה, כצפוי, הביעו התנגדות.
בפתיחת הדיון אמרה יו"ר הוועדה, ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני) "כי למשבר האמון של הציבור בכנסת יש סיבה. הרבה פעמים כל מה שקורה פה נראה כמו משחק מכור. ועדת השרים מבטלת את השיח הביקורתי, הענייני והמעמיק על חוק והופכת הכרעות מהותיות לדילים פוליטיים הרחק מהעין הציבורית, שלמעשה מייתר ומחליף את עבודת הכנסת".
כמשקיפה מטעם המשמר החברתי בשנים האחרונות, אני עדה לכך שהכנסת היא הרשות המוחלשת ביותר והממשלה שולטת בכנסת באמצעות מספר מנגנונים, שבהם ועדת השרים שפוגעת בדמוקרטיה. השיטה בישראל אינה פרלמנטרית. בפועל היא קואליציונית.
נציגי הממשלה הבהירו, כי עבודת הממשלה מבוססת על הוראות "חוק יסוד הממשלה" ובין היתר דיוני הממשלה בוועדת השרים הם דיונים סגורים וזאת כדי לאפשר לקברניטים לקבל החלטות לפי צו מצפונם ולא להיות מושפעים מבחוץ. עבודתה של ועדת השרים מגבשת את עמדת הממשלה שמובאת בצורה פומבית ומנומקת בכנסת, וניתן לקדם חקיקה מול השרים בצינורות המקובלים.
בדיון הועלה גם הרעיון לבטל את "המשמעת הקואליציונית". חברי כנסת שנכחו בדיון טענו כי יש להפריד בין הצעות חוק שנוגעות לליבה של המדיניות והמשילות, ושבהן נכון לקדם את החלטות הממשלה, לבין הרבה מאוד הצעות חוק שאין להן קשר למדיניות, לתקציב וכו', ושבהן אין צורך שהממשלה תכפה על חבר כנסת את עמדתה.
כמו כן הועלתה אפשרות שהצעת חוק שיחתמו עליה יותר מ-61 חברי כנסת, ושעלותה התקציבית קטנה מ-6 מיליון שקל, תוגש ישירות למליאת הכנסת, ללא "ועדת השרים". עוד הועלה רעיון לבדוק את אופן התנהלות דיונים שאינם משודרים לציבור מול אלה שכן.
אפילו בדיון חשוב זה לא הצלחנו לקבל מידע מדוע קיימת התנגדות לשקיפות בוועדת השרים או מי מתנגד לחשיפת הצבעות הוועדה. ימים יגידו אם הדיון הזה היה תחילת הדרך לקראת שינוי.
ח"כים שאינם חברי ועדה והשתתפו בדיון: בצלאל סמוטריץ', דב חנין, באסל גאטס, אברהם נגוסה.
עוד גורמים שהשתתפו: המכון הישראלי לדמוקרטיה, המרכז להעצמת האזרח, הסדנא לידע ציבורי, מאה ימים של שקיפות, התנועה לאיכות השלטון, התנועה לחופש המידע, נציגי משרד המשפטים, משרד ראש הממשלה, עיתונאים, לוביסטים.