ערב הדיון בצו תשלומי ההורים, אנו קוראים לוועדת החינוך של הכנסת להידרש לתופעת תשלומי ההורים בכללותה, אשר היקפה רחב בהרבה מהתשלומים הנכללים בצו שעל הפרק.
לכבוד חברי ועדת החינוך
שלום רב,
הנדון: אישור תשלומי הורים לשנה"ל תשע"ז
לקראת הדיון הקבוע ליום שלישי הקרוב, 19.7.2016 בשעה 10:30, הריני להציג בפניכם את עמדת המשמר החברתי לעניין זה.
המשמר החברתי הוא ארגון מתנדבים העוקב אחר פעילות הכנסת מאז חורף 2011. במסגרת זאת, ליוו פעילי הארגון את דיוני ועדת החינוך של הכנסת בנושא תשלומי ההורים. מהתבטאויות הח"כים בדיוני הוועדה עולה כי בקרב רוב חברי הוועדה, ובראשם היו"ר, ישנה תמימות דעים בדבר הנזק הרב שגורמת תופעת גביית התשלום במערכת החינוך הציבורית.
כיום, הולכת ומתבססת ההכרה בציבור וגם בכנסת, כי תופעת תשלומי ההורים היא נגע אשר יצא משליטה, המהווה מעין מס רגרסיבי על הורים, מגביר את הפערים בחינוך, מעמיס נטל כלכלי בלתי סביר ופוגע בזכותם של תלמידים מרקע סוציו-אקונומי נמוך לחינוך ראוי במערכת החינוך הציבורית. למרבה הפליאה, פוגעים תשלומי ההורים דווקא בתלמידים מעוטי היכולת: נתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת שהוצגו לפני כחודש בדיון בוועדה הראו, כי כמעט מחצית ממוסדות החינוך שהותר להם לגבות למעלה מ- 3,000 ש"ח בשנה פעלו ביישובים המצויים באשכולות 1-4, וכ-30% מהמוסדות הללו פועלים במגזר החרדי.
מספר וועדות מקצועיות נדרשו לנושא. כך, ועדת לנגרמן מתחילת שנות ה-90, ועדת שושני, שפעלה ב-2010, ואפילו ועדת טרכטנברג שהוקמה בעקבות המחאה החברתית, מצאו כולן שיש לבטל את תשלומי ההורים לחלוטין, או למצער, להחיל עליהם מידה ניכרת של פרוגרסיביות. בשנת 2012 החליטה הממשלה על שינוי מתכונת הגבייה של התשלומים, אך רובה של ההחלטה מעולם לא יושם.
בינתיים, אנחנו נחשפים שוב ושוב למקרים מקוממים של בתי ספר שמתרוקנים מתלמידיהם המקוריים, תושבי השכונה, לאחר שהפכו יקרים מדי עבורם, ושל תלמידים אשר סופגים השפלות בשל העובדה שהוריהם לא שילמו עבור שירותים שונים. שר החינוך בנט אמנם הבטיח, בדיון דומה שהתקיים לפני כשנה, כי "גם אם הורי ילד לא יוכלו לעמוד ברף תשלומים, הדבר אף פעם לא ימנע את השתתפות הילד בפעילות או בטיול", אולם בפועל, גם
בשנת הלימודים החולפת, כבקודמותיה, אירעו מקרים שבהם תלמידים הודרו מפעילויות בית ספריות או הושפלו בשל העובדה שהוריהם לא עמדו בנטל התשלומים.
על אף הביקורת על התופעה, שנה אחר שנה שבה ומאשרת ועדת החינוך של הכנסת את צו תשלומי ההורים, באופן שמעורר את התהיה, אם היא משמשת כחותמת גומי בלבד בשירות משרד החינוך.
כך, בשנת 2012, במהלך דיון לאישור צו תשלומי הורים לשנת תשע"ג, הכריזה יו"ר ועדת החינוך דאז ח"כ עינת וילף כי בכוונת הוועדה לערוך "סדרה של דיונים כדי להביא את תשלומי ההורים לכדי סיום". הוועדה אישרה את תשלומי ההורים כמבוקש.
בשנה העוקבת, הבטיח שר החינוך שי פירון כי הוא "מקווה שזאת אחת הפעמים האחרונות שהוועדה מתכנסת לאשר תשלומי הורים". הוועדה אישרה כמבוקש.
גם בשנה שלאחר מכן, בדיון על תשלומי הורים לשנת תשע"ה, הצהיר יו"ר הוועדה ח"כ עמרם מצנע כי חבר הוועדה "בהחלט מתחייבים לעשות ככל שביכולתנו כי לשנות את הסעיפים בשנה הבאה"; התשלומים אושרו כמבוקש.
אף בשנה שלאחר מכן, בדיון שקיימה הוועדה, זכורים לנו היטב דברי יו"ר הוועדה ח"כ יעקב מרגי, לפיהם "סוגיית תשלומי ההורים צריכה להיעלם מן העולם". חרף זאת, גם בשנה זו אושרו התשלומים כמבוקש.
החשש, כי התפקיד שמועיד משרד החינוך לוועדה הוא לשמש כחותמת גומי ותו לא, נתמך גם בעובדה, שבעת כתיבת שורות אלה, פחות מ- 48 שעות לפנות מועד הישיבה, טרם הובא הצו לעיון חברי הוועדה שיידרשו להצביע עליו.
ערב הדיון בצו תשלומי ההורים, אנו קוראים לוועדת החינוך של הכנסת להידרש לתופעת תשלומי ההורים בכללותה, אשר היקפה רחב בהרבה מהתשלומים הנכללים בצו שעל הפרק. כך, נתח משמעותי מהכספים שהורים משלמים בפועל לבתי הספר מיועד לצרכי התל"ן (תכנית לימודים נוספת). תשלומים אלה, המגיעים לכדי אלפי שקלים בשנה, נוסף על תשלומי ההורים שבצו, אושרו בהליך שחוקיותו מוטלת בספק, במסגרת חוזר מנכ"ל משרד החינוך, שכלל לא זכה לאישור וועדת החינוך של הכנסת.
יתרה מכך, ברבים ממוסדות החינוך, חורג היקף תשלומי ההורים אף מהגבול העליון המותר. דוח מבקר המדינה משנת 2012 מצא, כי בתי הספר גבו מיליארד ש"ח מעבר לסכומים שהותר להם לגבות, חריגה של 33% מגביית התשלומים המותרת, ואילו נתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שהוצגו לראשונה בדיון בוועדת החינוך ביוני האחרון, הראו כי למעלה מ-1,400 בתי ספר כלל לא מדווחים למשרד החינוך על היקף הגבייה של תשלומי ההורים. משתפי הדיון
הקודם אף ידעו לספר על מוסד חינוכי, ציבורי למהדרין, שבו מגיע שכר הלימוד השנתי לגובה של 19,000 ש"ח בשנה.
ועדת החינוך של הכנסת, בהרכבה הנוכחי, ביטאה לא אחת את עמדתה הנחרצת בזכות קידום השוויון בחינוך. אנו קוראים לחברי הוועדה שלא לאשר את צו תשלומי ההורים לשנת תשע"ז מבלי להכפיף את כלל תשלומי ההורים לפיקוח פרלמנטרי של ועדת החינוך, לרבות התל"ן.
בנוסף, אנו קוראים לחברי הוועדה להתנות את אישור הוועדה לגביית התשלומים בהצגת תכנית מפורטת של משרד החינוך לצמצום הדרגתי של תשלומי ההורים המותרים, ולהגברת האכיפה בנושא זה.
בברכה,
נירית מוסקוביץ'
מנהלת כללית